Moj profil

Jela s gljivama na 9 različitih načina

Gljive svježe ili suhe uvedite na svoj tjedni jelovnik i to nekoliko puta tjedno, jer su niskokalorične i neupitno zdrave. Otkrit ćemo vam kako.

Gljive spadaju u namirnice biljnog porijekla i jedine sadrže u svom sastavu vitamin D, koji je neophodan u sprječavanju rahitisa i nekih drugih bolesti kostiju. Nutritivno su bogate hranjivim tvarima, osobito vitaminima B1, B2, C i D, mineralnim tvarima, naročito kalijem, željezom, cinkom i kalcijem, a isto tako bogate su i dijetnim vlaknima.

Znanstveno je dokazano da gljive sadrže tvari koje:

  • snižavaju kolesterol,
  • poboljšavaju krvotok,
  • reguliraju tlak,
  • probavu i šećer u krvi,
  • usporavaju starenje,
  • pomažu pri mršavljenju i jačaju imunološki sustav.

Nama najdostupnije su sljedeće vrste: svježi šampinjoni i bukovače, svježe i sušene shiitake te vrganji.

Priprema gljiva

Svježe šampinjone očistite četkicom i nemojte ih prati u vodi, jer su ionako pune vode. Shiitake operite pod vodom, a i vrganje. Suhe shiitake i suhe vrganje namočite 10-ak minuta u vodi i stavite kuhati, ali zajedno i s vodom u kojoj su se gljive namakale.

4 vrste gljiva, 9 načina pripreme


1.
Za predjelo ili malo jelo gljive popecite na maslinovom ulju i pripremite fine bruskete sa svježom rajčicom, svježim bosiljkom i suhim origanom na prepečenom integralnom kruhu. Obavezno začinite češnjakom - tko ne voli češnjak može ga slobodno izbaciti. Raspolažete li s više vremena pripremite Bruskete s vrganjima i sirom omiljene među gurmanima.

2.

U žurbi ste, a znate da je dobra juha početak dobrog ručka. U pomoć stiže brza, ukusna i odlična juha, a za to je zaslužna Podravka koja vam nudi dvije ukusne guste juhe. Krem juhu od gljiva poslužite s popečenim kockicama integralnog kruha umočenog u maslinovo ulje i listiće suhog timijana. Krem juhu od gljiva za svečane prilike oplemenite dodatkom suhih namočenih vrganja i shiitaki. Vrganje i shiitake dodajte u juhu zajedno s vodom u kojoj su se namakale i zajedno skuhajte. Uživat ćete u novim i interesantnim okusima. Kreirajte i igrajte se sami.

3. Rezanci s umakom od gljiva prava su delicija koju poslužite uz hrpu razne salate (rikola, zelena salata, matovilac ili sl.) začinjene s bučinim uljem i jabučnim octom.

4. Vegetarijanske popečke

s gljivama pripremite za vegetarijance, ali i sve ostale gurmane.

5. Šampinjone možete sirove narezati na listiće i s njima pripremite ukusnu salatu s listićima šampinjona. Malo drugačije, a prije svega ukusno i fino.

6. Spoj ribe i gljiva isprobajte u nešto zahtjevnijoj pripremi oslića s finim umakom od gljiva. Probajte, isplati se!

7. Goste iznenadite kreativnom delicijom u obliku ražnjića koje ćete na grillu peći zajedno s gljivama.

8.

Fant umak od gljiva i Fant piletina s gljivama u umaku od vrhnja obogatit će vaše kulinarsko umijeće, a duljina pripreme obroka znatno će se smanjiti, dok je savršen okus jela zajamčen. Zajedno s Fant mješavinama i gljivama pripremite fantastičnu tjesteninu ili rižu i palentu u umaku

9.

Gotovo jelo Mesni ragu sa šampinjonima Podravka dobro će doći u nedostatku vremena i ponuditi brz i kvalitetan obrok, koji još po želji možete obogatiti svojom osobnom kreativnošću.

Uživajte, kreirajte i igrajte se, a prije svega uvedite gljive na svoj jelovnik što češće, osjećat ćete se bolje i poletnije.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.