Moj profil

Kako kuhaju zaposleni

Kuhanje obroka, osim obaveze može biti i zabava, aktivnost koja spaja i povezuje, baš kao i dijeljenje užitka u hrani, cijelu obitelj.

Manje optimistični bi za naslov odabrali - kuhaju li uopće zaposleni, ali mi znamo da uz malo organizacije i mudre manipulacije vremenom kuhanje uopće nije u suprotnosti sa zaposlenošću.

Kao i pri svakom drugom poslu, dobra i kontinuirana organizacija tijekom cijele godine i pri kuhanju znatno olakšavaju posao. Recimo, iskoristite sezonske namirnice, pripremajte zimnice, gotova i polugotova jela, zamrzavajte umake i blanširano povrće. Od svježih rajčica načinite šalšu, gotovu i spremnu za dodavanje jelu i zamrznite. Blanširajte šparoge, špinat, u tren oka gotovu juhu skuhajte, a umake, mahune za variva, bosiljak usitnite i konzervirajte u maslinovom ulju ili zajedno s parmezanom, češnjakom i pinjolama pretvorite u ukusan pesto koji ćete jesti tijekom cijele godine.

Vikend je vrijeme za veliku nabavu u supermarketu, konzultirajući kroz tjedan, prema stvarnim potrebama, sastavljen popis namirnica.

Iskoristite maksimalno svoje vikende

Vikend pruža mogućnosti za dobru organizaciju tjedne prehrane.

To ne znači da cijeli dan nakuhavate komplicirana jela, već jednostavno, pripremite jela koja mogu stajati u hladnjaku ili zamrzivaču i napravite svega više no što realno taj vikend trebate. Dobar je primjer umak bolognese kojeg možete jesti više dana s različitim prilozima, skratiti pripremu lazanja ili višak lijepo spremiti prema obrocima u zamrzivač. Meso već pripremljeno za pohanje spremite u zamrzivač. Meso možete držati u marinadi, a istu stvar učinite i s očišćenim srdelama i nekim drugim ribama.

Nabavite što veći ekspresni lonac za kuhanje juhe i drugih jela. Osim što kvalitetno čuva hranjive tvari iz namirnica, znatno će skratiti vrijeme pripreme, a višak juhe od obroka dobro procijedite i spremite ponovno u zamrzivač. Juhu možete koristiti i kao već gotov temeljac za pripremu rižota.

Vikendom nabavite većinu hrane za konzumaciju kroz tjedan. Posjetite tržnicu, kupite voće, povrće, meso, ribu, svježe začine i sve to prema unaprijed osmišljenom planu i jelovniku. Vikend je vrijeme i za veliku nabavu u supermarketu, konzultirajući kroz tjedan, prema stvarnim potrebama, sastavljen popis namirnica.

Vikendom ne zaboravite ni na dobru zabavu, slobodne aktivnosti, sport, izlete i druge ispunjujuće sadržaje.

Prijatelji brze i zdrave prehrane zaposlenih:

  • Mikrovalna će poslužiti za brzo odmrzavanje namirnica;
  • Pekač za kruh omogućit će vam svako jutro svjež kruh za doručak, ali ćete i pomoću njega automatizirati pripremu tijesta za pizzu. Iskoristite i opciju timer;
  • Unaprijed pripremljen tjedni jelovnik;
  • Zamrzivač pun unaprijed pripremljenih jela;
  • Namirnice poput: tjestenine, riže, parmezana, konzervi: pelata, tunjevine, sardine, kukuruza, graha, luka, češnjaka, ljutih papričica, suhih vrganja, maslina, jaja, hrenovki, kobasica, tortilla, paniranih liganja, ribe, vrhnja, gorgonzole.

Svi kuhaju

Kuhanje obroka, osim obveze, može biti i zabava, aktivnost koja spaja i povezuje, baš kao i dijeljenje užitka u hrani, cijelu obitelj. U pripremi hrane sudjelujte svi. Jeste li vi zaduženi za pripremu hrane, zainteresirajte i ostale članove obitelji i dodijelite im dužnosti: od nabave, do pripreme, čišćenja namirnica, rezanja itd. U suprotnom pomozite svom partneru i asistirajte umjesto nestrpljivog iščekivanja. Najmanji članovi mogu očistiti stol, podijeliti pribor i tanjure i isto nakon jela pospremiti ih u sudoper. Uživat će i u gnječenju tijesta, miksanju, miješanju, pranju i čišćenju salate i drugim aktivnostima. Posljedica: očekujte da će gladnu strku u kuhinji pred obrok zamijeniti atmosfera zajedničkog druženja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.