Moj profil

Kako postati Tik Tok zvijezda

Vrijeme profesionalnih kuharskih megazvijezda je na izmaku. Današnja generacija kuhara mlađih od 30 godina uči kuhati uz pomoć društvenih mreža, svakako Tik Toka.

Sve donedavno, kuharske zvijezde su nam ulijevale strahopoštovanje, isprobavali smo njihove recepte unaprijed računajući da će domaća verzija biti daleko od originala, zadivljeno gledali fotografije njihovih restorana i jela, uzdisali. Međutim, nakon pandemije 2020. dogodila se revolucija u poimanju kuharske zvijezde. Revolucija kojoj možemo pripisati veću demokratičnost, ali i dvojbenu kvalitetu.

Tik Tok je zamišljen kao socijalna mreža na kojoj mladi izmjenjuju kratke video uratke o svojim plesnim sposobnostima. Međutim, tijekom pandemije, osim plesom, bili su prisiljeni baviti se kuhinjom. Od 2020. do danas tisuće i tisuće pripadnika tzv. Z generacije, ali i milenijalsa pa i onih malčice starijih, počelo je postavljati na Tik Tok svoje kuharske sposobnosti. Profinjena estetika instagramskih fotografija i video uradaka, zamijenjena je namjerno rustikalnim i diletantskim nastupom tiktokovskih zvijezda. Dovoljno je postaviti telefon s kamerom na kuhinjski ormarić i početi s pripremom, a jedino važno je pronaći prepoznatljiv stil, biti simpatičan i jedinstven! Većina Tik Tok kuhara nisu profesionalci i čini se da je upravo to jedan od razloga uspjeha.

Snaga Tik Toka je u vrlo kratkim video uradcima, koje je moguće automatski ponavljati i koji su na taj način u stanju privući milijune gledatelja u vrlo kratkom vremenu. Hashtag #TikTokfood broji preko 25 milijardi posjeta. Snaga Tik Toka je upravo u brzini širenja trendova, video može krenuti s par posjetitelja i u roku od nekoliko tjedana privući milijune.

Tabitha Brown, američka glumica koja na Tik Toku, osim veganskih recepata (za koje tvrdi da su je spasili kronične boli i umora), iznosi svoja vjerska i životna uvjerenja. Njezin ugodan glas, jednostavnost recepata i poruke, privukli su više od 4 milijuna sljedbenika.

Kad ugledate slatke kreacije Chelsey White nikad ih više nećete zaboraviti. I uvijek ćete im se diviti, kao i više od dva milijuna njezinih sljedbenika. Dekoratorica kolača ispekla je torte u svim mogućim oblicima od repa sirene u pastelnim bojama, do kolača u obliku toaletnog papira.

Maggie Johnson je postala popularna za vrijeme svojih studentskih dana, dok je snimala kako priprema poslužavnike-ploče-daske sa sirevima i voćem koje je koristila kao slikarska platna. Video uradci su bez zvuka, dok se može čuti jedino udarac nožem po dasci ili kotrljanje badema.

Vivian Aronson ili cookingbomb je sudjelujući u realityju MasterChef postala poznata po svojem poznavanju tradicionalne kineske kuhinje. Njezini video uradci na Tik Toku koriste zvukove slične crtanim filmovima, a njezino lice je izrazito izražajno i simpatično, kao i njezin «cirkus» ili troje djece školskog uzrasta.

Maya Smith je imala samo 17 godina kada je 2019. postala zvijezda na Tik Toku zahvaljujući svojim smoothijima. Video uratke često snima na radnom mjestu, u jednom od američkih Starbucksa. Za pripremu koristi sirupe, led, šlag, mlijeko i rezultat su često litarski napici lijepih boja, gusti i po mogućnosti, ukrašeni tučenim šlagom.

Jedna od najvećih tiktokovskih zvijezda under 25 je svakako Newton Nguyen, poznatiji pod imenom Newt. Dijete vijetnamskih imigranata, rođen u San Joseu, kuhati je naučio od majke, a svojim jednostavnim načinom prezentacije i naravno jednostavnim receptima osvojio je preko 7 milijuna sljedbenika.

Hrana i kuhanje su vizualno privlačni. Ne postoji, barem ne na društvenim mrežama, manje lijepa, zdrava ili ukusna hrana, pravilan način rezanja, miješanja ili okretanja. Uspjeh na Tik Toku, društvenoj mreži osoba mlađih od 30 godina, jamči simpatičnost, pronalazak drukčijeg, ali jednostavnog, izričaja, ograničavanje na usko određenu vrstu hrane ili tehniku pripreme. Ukratko, recept mora biti krajnje jednostavan, a kuhar karizmatičan i originalan!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.