Moj profil

Kako pripremiti dječji novogodišnji party

Iako to zahtijeva mnogo više truda i vremena, dječji party pripremite isključivo uz sudjelovanje svoga djeteta u svim aktivnostima koje mu prethode, na dobrobit razvoja njegovih sposobnosti te obogaćivanja vašega međusobnog odnosa.

Pripremajući dječji novogodišnji party roditelji dobivaju iznimnu priliku za kvalitetnim provođenjem vremena i osmišljenim bavljenjem djecom. Djeca, pak, između ostalog usvajaju vještine socijalne komunikacije, razvijaju svoju kreativnost, odgovornost i samopouzdanje, čitavo vrijeme sjajući od sreće, zadovoljstva i ponosa.

No, kako djeca nisu "odrasli u malom", tako ni dječji party ne treba organizirati na sliku i priliku onoga za odrasle. Primjerice, nemojte zaboraviti da djeca vrlo brzo gube koncentraciju, te stoga osim hrani veliku pozornost posvetite raznovrsnim zabavnim aktivnostima. Nadalje, uvažavajte činjenicu da djeca jedu drugačije. Dakle, imajte na umu da ona jedu očima, da su uvijek žedna i da obožavaju jesti rukama.

Djeca najviše od svega vole jesti prstima, nemojte niti pomišljati na “klasičnu” hranu. Pripremite koji je i u svijetu odraslih.

Zajedničke pripreme su obavezne

Iako to zahtijeva mnogo više truda i vremena, dječji party pripremite isključivo uz sudjelovanje svoga djeteta u svim aktivnostima koje mu prethode, na dobrobit razvoja njegovih sposobnosti te obogaćivanja vašega međusobnog odnosa.

U dogovoru oko toga tko će biti pozvan na party pripazite na broj uzvanika, ali djetetu u potpunosti dopustite da odluči koga će pozvati. Iako pozivnice nisu obavezne, iskoristite priliku da dijete razvija svoju kreativnost, usvoji pravila lijepog ponašanja i nauči još ponešto. Potaknite ga da samo osmisli i načini pozivnice te ih potom i pošalje na adrese uzvanika. Dijete neka obavezno sudjeluje i u izboru hrane i napitaka, a u skladu s uzrastom uključite ga i u nabavu namirnica i pripremanje hrane. Naime, gotovo da nema djeteta kojemu aktivnosti vezane uz kuhanje ne predstavljaju istinski užitak te čak i najmlađa djeca, ona od 2 do 3 godine života, u tome mogu sudjelovati i biti “od pomoći”. Primjerice, mogu prati oguljene krumpire ili neko drugo povrće, nešto pridržati ili dodati, kušati je li nešto dovoljno slatko i tome slično. Naravno, zajedno s djetetom organizirajte i kupnju sitnih poklona i ukrasa za dekoriranje prostora.

Korisni savjeti za organiziranje partyja

Da bi party u potpunosti uspio, da bi vaše dijete i njegovi gosti uživali, a vi bili zadovoljni i ne preko mjere opterećeni, za početak uvažite osnovna pravila koja inače vrijede za sve dječje proslave. Pozovite i ugostite samo onoliko uzvanika koliko vaše dijete ima godina, a slavlje ograničite ovisno o uzrastu, na najviše tri do četiri sata. K tome još, bez obzira na broj djece, vašu motivaciju te iskustvo u ugošćivanju, obavezno angažirajte još jednu odraslu osobu koja će vam za vrijeme zabave biti od pomoći.

Dječji pripremite isključivo uz sudjelovanje svoga djeteta u svim aktivnostima koje mu prethode.

Pri izboru hrane i napitaka vodite računa o eventualnim specifičnim prehrambenim navikama malih gostiju, pa za djecu koja su vegetarijanci ili makrobiotičari predvidite i pripremite odgovarajuća jela.
Nadalje, imajte na umu da iako hrana ima važnu ulogu, ona djeci ipak nije u prvom planu. Uspjeh dječjeg patryja najviše ovisi o zabavnim aktivnostima, te tome posvetite veliku pozornost. Uz društvene igre i kreativne aktivnosti, za djecu su uvijek dobrodošli crtani filmovi (koje umjesto na televizijskom ekranu, možete “puštati” na zidu ili platnu), a za veću djecu pokušajte osigurati “karaoke” uređaj.

Djecu će posebno veseliti i mali, zaista mali pokloni koje će nakon zabave ponijeti kući. U izboru izbjegavajte slatkiše, a prednost dajte igračkama i različitim sitnicama kojih u trgovinama u ovom razdoblju ima u izobilju. Što maštovitije zamotane poklone možete staviti pod bor ili u prepoznatljivu vreću Djeda Mraza, a za veću djecu možete organizirati i uvijek dobro prihvaćenu tombolu. Nadalje, i u ukrašavanju prostora držite se devize "što šarenije - to bolje", te u tu svrhu pripremite dovoljan broj raznobojnih balona, ukrasnih lampiona, vrpci i mašni. Na isti način odaberite i papirnate tanjure, pladnjeve, čaše i salvete, a upotrebu klasičnog posuđa svedite na minimum. Na kraju, nemojte zaboraviti ni dječje flastere, koji vam u razigranoj atmosferi mogu biti od velike pomoći.

Hrani i napitcima posvetite veliku pozornost

Kao što je već spomenuto, djeca jedu drugačije nego odrasli. Kako “jedu očima”, u ukrašavanju i aranžiranju jela dajte maha svojoj mašti. “Slikajte” majonezom ili rajčicom u tubi, maštovito narezanim povrćem ili voćem, šarenim bombonima, jestivim perlicama i mrvicama, a umjesto u običnom limu, kolače ispecite u kalupima u obliku životinja, autića, kućica ili slično.

Nadalje, kako djeca najviše od svega vole jesti prstima, nemojte niti pomišljati na “klasičnu” hranu. Budući da je fingerfood trenutno in i u svijetu odraslih, iz obilja recepata izaberite one koji su primjereni mališanima. Iz jelovnika nemojte izostaviti ni povrće. Štapićima od svježe mrkve ili paprike, koji ne samo što se jedu rukama nego ih još treba namakati u zdjelice s različitim umacima, rijetko koje dijete može odoljeti. Jednako tako možete od najkvalitetnijih namirnica pripremiti, na trokute narezane ili mini pizze, male hamburgere, pržene krumpire, majonezu i kečap. Kada je riječ o slasticama, klasični se kolači od kreme mogu zamijeniti muffinsima, jednostavnim ali ukusnim i efektnim kolačima u papirnatim košaricama koji kao da su stvoreni za djecu.

Kupovne slatkiše i kojekakve grickalice tipične za dječje proslave sasvim izbjegnite, a zdjele umjesto time napunite sitnim božićnim kolačićima, sušenim i svježim voćem te kukuruznim kokicama.

Kako djeca imaju veću potrebu za tekućinom nego odrasli, ona su i uvijek žedna te stoga pripremite i dovoljnu količinu napitaka. U pravilu omiljene, umjetno zaslađene napitke nemojte u potpunosti izbjegavati. Nutritivno kvalitetnije napitke učinite atraktivnima servirajući sokove od svježe istisnutog voća u čašama s rubom od šećera, s kriškama voća, uz šarene slamke i štapiće za miješanje. Dobiju li djeca mogućnost da je sami ulijevaju u čaše, negazirana prirodna mineralna voda iz kućnog automata zasjenit će ostale napitke.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.