Moj profil

Kako se koristi žitarica proso u prehrani?

Pitanje

Kako se koristi, žitarica, proso u prehrani?

Odgovor

Žitarice kao što su riža, pšenica, raž, ječam, zob, proso,...se od davnina koriste u prehrani. Nakon riže, pšenica je najviše upotrebljavana žitarica na svijetu. Bjelančevine su vrlo važan sastojak ploda žitarice a pšenica ima najveći sadržaj i najbolju kakvoću bjelančevina. Žitarice a pogotovo one integralne, bi trebale biti zastupljene preko 60% u našoj prehrani.

Općenito u kuhinji žitarice možete koristiti na mnoge načine. Ako ih koristite cijele u zrnu, preko noći ih namočite i onda skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Koristite ih za pripremu variva (kao npr. grah), složenaca, kao dodatak juhama, kruhu, kombinirajte sa rižom ili drugim žitaricama ili kao sastojak voćnih salata (npr. promiješajte orahe, bademe, kuhane žitarice, suho voće i med.).

Možete koristiti i klice proklijalih žitarica koje imaju visoku prehrambenu vrijednost, u jelima vegetarijanske i makrobiotske kuhinje.. Na tržištu možete naći i zobene, pšenične, kukuruzne, ražene pahuljice koje možete dodavati juhama, koristit kod pripreme muslija i sl. Brašna dobivena mljevenjem zrna žitarica koriste se za pripremu kruha, peciva, tjestenine i dr. (vidi www.coolinarika.com).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.