Moj profil

Kneippova terapija

Tvorac legendarne hidroterapije, Sebastian Kneipp, na vlastitoj je koži dokazao da je voda lijek. Nakon što je kao student obolio od tuberkuloze, tada smrtonosne bolesti, izliječio se sam, svakodnevnim skokovima u ledeno hladni Dunav!

Sebastian Kneipp (1821.- 1897.) na vlastitoj je koži dokazao da je voda lijek. Kada je davne 1849. godine kao student obolio od tuberkuloze, nijedan mu liječnik nije mogao pomoći. U potrazi za spasonosnim lijekom naišao je na staru knjigu o blagotvornosti hladnih kupki, a kako nije imao što izgubiti, odmah je započeo s vodenom terapijom. Usred zime, početkom prosinca, počeo je svakodnevno skakati u ledeno hladni Dunav. Nakon samo mjesec dana dogodilo se čudo te je novu godinu dočekao zdrav ko dren i odlučio svoj život posvetiti hidroterapiji.

Od tada pa do danas napisano je više od 100 znanstvenih radova koji potvrđuju učinkovitost Kneippove terapije vodom, odnosno njegova principa po kojem voda, posebno ona ledeno hladna, potiče organizam na aktiviranje vlastitih potencijala za samoizliječenje. Između ostalog, Kneippova terapija općenito podiže obrambene snage organizma i vrlo je učinkovita kod oboljenja srca i krvotoka, te blagotvorno djeluje u slučaju artritisa i migrene.

Kako je Kneippova terapija neobično jednostavna, možete je iskušati i kod kuće:

Za otklanjanje umora ili navale vrućine, odnosno općenito za podizanje imuniteta, obje ruke savinute pod pravim kutom 30 sekundi držite uronjene do lakta u posudi s ledeno hladnom vodom.

Protiv kronično hladnih nogu,
ali i za spriječavanje prehlade u začetku pripremite dvije kupke, jednu ledeno hladnu, a drugu temperature oko 40°C, u koje možete potopiti noge otprilike do koljena. Noge dva puta uzastopno, najprije deset minuta držite u toploj, a potom deset sekunda u hladnoj kupki. Koristite li kupku u borbi protiv prehlade, nakon kupke obavezno jedan do dva sata ležite u toplom krevetu.

Za poticanje krvotoka i jačanje imuniteta te protiv teških nogu i nesanice, kratkotrajno pustite mlaz (ne tuš!) hladne vode s visine 10 cm najprije na desno, a potom na lijevo koljeno. Mlaz vode mora omotati kožu stoga ni u kom slučaju ne koristite tuš.

Za ublažavanje menstrualnih tegoba, problema s hemeroidima i upalom mjehura općenito, te posebno u trudnoći, prekriženih nogu sjedite u kadi u vodi topline oko 37°C, deset do dvadeset minuta. Voda neka vam u sjedećem položaju dopire samo do pupka. Nakon kupke donji dio tijela kratko isperite hladnom vodom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.