Moj profil

Kokteli – sofisticirani miksevi

Kako i kada se miješano piće počelo nazivati koktelom, nije sasvim jasno. Neka istraživanja daju naslutiti da je izvor francuska riječ coquetier (čašica za jaje), dok drugi misle da naziv dolazi od ukrasa miješanih pića - pjetlićeva pera.

Kokteli su postali popularni sredinom 19. stoljeća, kada je niža cijena dobivanja ledenih kocki popularizirala alkoholne mješavine.

Niske čaše su za srednje jaka pića kojima se dodaje led, a visoke čaše namijenjene su laganijim pićima za .

Premda postoji i velik izbor bezalkoholnih koktela, alkoholni su ipak mnogo omiljeniji.

Postoji i podjela na slatke, poluslatke i suhe te na kratke, duge, mliječne i vruće.

Tajna uspjelih koktela koji u međuvremenu nisu izišli iz mode nalazi se u idealnoj kombinaciji nekoliko sastojaka (ne previše) koji se savršeno prožimaju. Klasični kokteli služe i kao osnova za nove šarene, tekuće trendovske napitke koji se neprestano pojavljuju.

Jedan od najpopularnijih, Manhattan, kreiran je za njujorškog guvernera Tildena koji je tražio neki poseban koktel. Sastojci ovog koktela (burbon (ili whiskey), slatki crveni vermut i maraschino trešnja) odražavaju duh i ukus vremena u kojem je nastao.

Nedvojbeni kralj koktela svakako je Martini koji je nastao u San Franciscu, a ime se odnosilo na odredište putnika kojemu je bio namijenjen - gradu Martinezu pokraj San Francisca. Prvotni džin zamijenjen je votkom (jer je slabijeg mirisa), a pravi martini sadrži i neizostavnu zelenu maslinu - s košticom. Simbol je elegancije i stila, a popularnosti mu je pridonio i filmski junak James Bond s kultnom naredbom: "Shaken, not stirred" (iako ni jedan konobar koji drži do sebe martini ne "trese", već promiješa).

Natjecanja u pripremi koktela također pridonose razvoju zanimljivih kombinacija u kojima svakoga dana uživaju milijuni ljudi.

Klasični kokteli

White Russian
Black Russian
Bloody Mary
Caipirinha
Cuba Libre
Daiquiri (original)
Dry Martini
Gimlet
Gin & It
Gin Fizz
Harvey Wallbanger
Kir
Long Island Ice Tea
Mai Tai
Manhattan (sweet)
Margarita
Mint Julep
Negroni
Old-Fashioned
Pimm's No 1
Piña Colada
Pink Gin
Sangria
Tom Collins
White Lady

Nekoliko najpoznatijih…

Bloody Mary

Originalni recept iz 1920. podrazumijevao je samo jednake količine votke i soka od rajčice; poslije je dodan papar, Worchestershire umak, Tabasco i limunov sok. Zanimljivo ime nadjenuo mu je anonimni Amerikanac kojega je piće podsjetilo na čikaški klub Bucket of Blood i na djevojku koja je ondje posluživala, imenom Mary.

Sangria

Crveni punch savršen za ljetne partyje sastoji se od crvenog vina, nekoliko vrsta voćnoga soka, vode i likera.

Gin & tonic

Ova se mješavina izvorno pila u Indiji kao zaštita od zaraznih bolesti. Kinin u toniku, limeta i džin borili su se protiv malarije.

Long Island

Votka, džin, bijeli rum, tekila i Triple Sec pomiješani s limunovim sokom i Coca-Colom poslužuje se s ledom u velikoj čaši.

Piña Colada

Slatkastog i "mekog" okusa Kariba: rum, ananas i kokos.

Savjeti iskusnih barmena

Izaberite osnovni sastojak

Kralj koktela svakako je Martini koji je nastao u San Franciscu, a ime se odnosilo na odredište putnika kojemu je bio namijenjen - gradu Martinezu.

Viski se odlično slaže sa sokom od jabuke, rum sa svježom limetom i Coca-Colom, džin sa svježim limunom, votka - gotovo sa svime…
Ne stavljajte više od dva shota po piću da ne bi bilo prejako!

Odlučite se želite li slatki ili kiseli okus

Za slatki: dodajte Malibu, Archers ili Midori; za kiseli: sok od limuna ili limete s likerom od naranče.

Pažljivo odaberite čaše u kojima ćete posluživati piće

Odabir čaše nije samo stvar estetike već uvjetuje i način na koji se piće ispija, a utječe i na okus.

Čaše za martini preporučuju se za jaka pića koja se pijuckaju polako.
Niske čaše su za srednje jaka pića kojima se dodaje led.
Visoke čaše namijenjene su laganijim pićima za partyje.

Pribor za koktele

U brojnom i praktičnom priboru za pripremu koktela neizostavan je shaker - posuda u kojoj se sastojci miješaju tresenjem. U njega se najprije stavlja led, a zatim ostali sastojci.

Klasičan shaker je od metala i sastoji se od visoke čaše, cjediljke i poklopca, a Boston shaker, kojim se uglavnom koriste profesionalci, sastoji se od dva dijela od kojih je jedan od metala, a drugi od stakla. Kokteli koji se sastoje samo od alkoholnih pića pripremaju se u čaši za miješanje.

Za dodavanje sastojaka kao što su šećer, med i slično te za miješanje poslužit će vam barska žlica, a za miješanje pića žlica je rupičasta i plosnata.
Za odvajanje tekućine od krupnih sastojaka služi barsko sito koje se izrađuje od nehrđajućeg čelika.

Dekorativni dodaci za koktele sjeckaju se na barskoj daščici, a za guljenje limuna i ostalog voća ili povrća potreban je barski nož. Barski ribež upotrebljava se za struganje limunove i narančine korice, orašastih plodova, čokolade…

Korisna barska kliješta su za krckanje oraha, a mogu poslužiti i za otvaranje konzervi.

Obvezatne su još i hvataljka te lopatica za led, mjerice i posuda za led (tzv. "kibla").

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.