Moj profil

Kolačići na boru

Iako je tvoja božićna jelka jako lijepa, već je godinama isto ukrašena, pa ti je već pomalo dosadila. Stoga ovoga Božića jelku ukrasi maštovitim ukrasnim kolačićima, Djed Mraz kruščićima koje po najnovijem Coolinarikinom receptu zajedničkim snagama ispeci u maminoj kuhinji.

Ma tko ne bi volio taj prosinac! Prvo, u najljepšem mjesecu u godini svi te zatrpavaju poklonima. Sezonu darivanja otvara sv. Nikola, nakon njega dolazi tradicionalno neumjereni Djed Mraz, a tu je i mali Isus čijem se poklonu veseliš na božićno jutro. K tome, ne nedostaje ti ni druženja, zimskih večeri s bakom i djedom te susreta s rođacima, bratićima i sestričnama koje tijekom godine tako rijetko viđaš. Što je najvažnije i najljepše, u prosincu mama i tata imaju puno više vremena, pa zajednički odlazite u kupovinu poklona, posjećujete božićne sajmove i idete u kino ili kazalište.

Dan prije Badnjaka rezerviraj za druženje i proizvodnju Djed Mraz kruščića koji će sutradan zablistati na tvom boru.

Prosinac voliš i stoga što su roditelji raspoloženiji za igru no ikad, pa se zajedno grudate, gradite snjegoviće i utvrde, sanjkate se i kližete. Tvoje im je mišljenje jako važno pa traže tvoje savjete čak i za ukrašavanje doma i blagdanski jelovnik (cijeli se prosinac kuhaju jela i peku kolači koje ti najviše voliš). Naravno, mama ni u kuhinji ne može bez tvoje pomoći, pa te osim za odabir recepata zadužuje i za popis i nabavku potrebnih sastojaka, vaganje, miješanje, ukrašavanje i primjerice posipanje šećerom.

Vrijeme je za novu božićnu jelku

Naime, iako ti je božićna jelka jako lijepa jer je prepuna svjetlucavih kuglica i lampica, ista je već godinama, pa ti je stoga već pomalo dosadila. Zato smogni hrabrosti i izbori se za novo, drugačije i maštovitije drvce o kojem će se pričati sve do Uskrsa. Naravno, na umu imaj posebne ukrase za bor, maštovite kolačiće koje zajedničkim snagama možeš ispeći u kuhinji. Za motivaciju ispričaj roditeljima priču o starinskim borovima koji su se davno, u doba tvojih prabaka ukrašavali jabukama, pozlaćenim češerima i orasima, te što je posebno zanimljivo Coolinaričarima, kod kuće ispečenim kolačićima.

Ispecimo Djed Mraz kruščiće

Naravno, recepte za starinske kolačiće koji izgledaju kao da smo ih netom poskidali sa šarene i slatke vještičje kućice iz tvoje omiljene bajke o Ivici i Marici potraži na Coolinarici i u Cool preporukama. Jedan od njih, recept pod nazivom Djed Mraz kruščići idealan je ne samo stoga što po njemu nastaju lijepi i jedinstveni ukrasi za bor, već i stoga što ih možeš realizirati zajedničkim snagama s roditeljima.

Stoga jedva čekaš da se svi okupite u maminoj kuhinji, zasučete rukave i uz obilje veselja i smijeha krenete u još jednu kulinarsku avanturu. U tu svrhu nekoliko dana prije Badnjaka, dana kada se kiti bor, nabavi sve potrebne sastojke, a dan prije rezerviraj cijelo popodne za druženje i proizvodnju kruščića koji će sutradan zablistati na tvom boru. S obzirom da se djedice peku od vrlo zahtjevnog dizanog tijesta, najvažnije je da pametno odrediš glavne i odgovorne za pojedine faze izrade, kako se ne bi dogodilo da bor na kraju ipak moraš ukrasiti prošlogodišnjim nakitom. Dakle, glavni za vaganje neka bude tata, dok spremanje dizanog tijesta u cijelosti prepusti mami. Nakon što uz tvoju svesrdnu pomoć tata izvaže sastojke, a mama spremi tijesto i nareže ga na trokute, konačno i ti postaješ glavni. Prije pečenja, djedice koje je mama posložila u lim, kuhinjskim kistom premaži mlijekom, a zatim im od oraščića, pinjola i kikirikija složi oči, nos i usta. Dok se peku i hlade, uz maminu pomoć pripremi crvenu jestivu boju i dobro istuci slatko vrhnje. Crvenom bojom potom oboji kapice, a od tučenog bjelanjka sa šećerom nacrtaj djedicama bradu i obrve te rubove i "cofleke" na kapama. Nakon što se kruščići od dizanog tijesta pretvore u savršene Djeda Mrazove, preostaje ti još samo da provučeš traku te da sutradan, na Badnjak, njima ukrasiš obiteljsku jelku.

Smogni hrabrosti i izbori se za novo, drugačije i maštovitije drvce o kojem će se pričati sve do Uskrsa.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.