Moj profil

Kukuruz

Za razliku od drugog povrća, kod kukuruza je onaj termički obrađeni nutritivno vrjedniji jer se toplinom povećavaju njegova antioksidacijska svojstva.

O kukuruzu

Kukuruz (Zea mays) jednogodišnja je biljka podrijetlom iz Meksika i središnje Amerike koju su krajem 15. stoljeća u Europu donijeli španjolski istraživači. S obzirom na široku rasprostranjenost i različite mogućnosti pripreme u kulinarstvu, danas je proizvodnja kukuruza čak veća od one pšenice ili riže.

Priprema kukuruza za uporabu u kulinarstvu

Kukuruz je jedna od najsvestranijih namirnica jer se u prehrani može konzumirati gotovo na bezbroj načina – u svježem, sušenom, konzerviranom ili termički obrađenom stanju.

Kukuruz je jedna od najsvestranijih namirnica jer se u prehrani može konzumirati gotovo na bezbroj načina.

Gledajući malo širu podjelu, kukuruz danas konzumiramo u obliku kokica, kukuruznog brašna (kruh, kukuruzna krupica – palenta), kao pahuljice za doručak, sastojak deserata, povrće kao prilog jelu ili dodatak u salate i pizze ili pak kao ulje od kukuruza.

Za pripremu svježeg kukuruza, najčešće se kao termička obrada koristi kuhanje, iako se nerijetko i peče i blanšira. Kod kuhanja i blanširanja ne bi se smio prekuhati niti dodavati sol jer će u tom slučaju postati tvrd i težak za konzumaciju.

Odabir i čuvanje

Kada se kupuje svježi kukuruz, važno je voditi računa o tome da je bio skladišten na hladnom mjestu jer izloženost višim temperaturama može dovesti do mikrobiološkog kvarenja kukuruza. Kao i kod većine svježih namirnica, trebao bi biti svježeg, „zdravog“ izgleda, intenzivne boje te bez vidljivih oštećenja ili osušenih dijelova ploda.

Svježi kukuruz bilo bi dobro konzumirati nekoliko dana nakon kupnje jer se prilično brzo kvari. Najbolje ga je skladištiti u posudi ili plastičnoj vrećici bez zraka u hladnjaku, a može se i smrzavati, pri čemu ga je dobro prethodno blanširati nekoliko minuta. Kao i većina smrznutog povrća, smrznuti komad kukuruza može se držati u zamrzivaču otprilike godinu dana.

Za odabir i čuvanje konzerviranog i sušenog kukuruza, važno je da pakiranja nisu oštećena i da se prati rok trajanja.

Vrste jela

Kukuruzni puding
Za pripremu deserata s kukuruzom, svježi slatki kukuruz skuha se ili koristi konzervirani, a potom se miješa s mlijekom i usitnjava blenderom ili štapnim mikserom te nakon cijeđenja ukuhava u puding zajedno s ostalim sastojcima.

Gratinirani kukuruz
Kuhani ili konzervirani kukuruz peče se i miješa u tavi sa svim drugim željenim sastojcima jela, kao i začinima te se potom dodaju zgušnjivači i vezatori jela te slažu u posudice i peku na potrebnoj temperaturi.

Zapečeni kukuruz s dvije vrste mesa
Kao prilog mesnim jelima kukuruz se može pripremati i kao zapečeni prilog, pri čemu se najčešće zapeče s vrhnjem, sirom ili sličnom namirnicom poput milerama.

Rajčica s kukuruzom
Za dodatak kuhanih ili konzerviranih zrna kukuruza salatama, pizzama ili kao priloge jelima, mogu se dodati ili pred sam kraj termičke obrade ili nakon termičke obrade osnovnih jela kao završna namirnica.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.