Moj profil

Lagani ljetni obroci

Likopen je najsnažniji antioksidans u rajčici i za optimalno pokazivanje učinaka voli masno okruženje.

Ljeti je, kao što znamo, iznimno vruće, pogotovo ove godine, a iako je većina nas na godišnjem odmoru na kojemu ne želimo provoditi puno vremena pripremajući obroke, ipak se želimo pravilno i zdravo hraniti, osigurati organizmu dovoljno hranjivih tvari, energije i tekućine te se osjećati sito i dobro u vlastitom organizmu.

Koncept prehrane Mediterana na tanjuru jedan je od najzdravijih na svijetu.

Nasreću, ljeto je i razdoblje raznovrsnih sezonskih namirnica, voća i povrća koje je bogato hranjivim tvarima i tekućinom te je idealno za brojne kombinacije u jelima. 

Doručak
Lagan obrok poput žitnih pahuljica s mlijekom i/ili jogurtom te dodatkom bobičastog voća bogat je složenim ugljikohidratima i proteinima te pruža idealnu količinu energije za jutarnje aktivnosti.

Ručak
Zbog velikih vrućina najbolji odabir za lagani ljetni ručak jesu salate od sezonskog povrća. Zeleno lisnato povrće, sezonsko povrće različitih boja, proteinske namirnice poput ribe, mesa i mliječnih proizvoda, namirnice bogate ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima uz dodatak orašastih plodova i/ili sjemenki za kraj čine idealan obrok u sredini vrućeg ljetnog dana.

Večera
Budući da je ručak bio nešto laganiji, večera je vrijeme kada si možemo priuštiti malo dulji boravak u kuhinji i u malo hladnijim uvjetima pripremu pravog večernjeg sezonskog jela. Budući da ljeto najčešće vežemo uz more, prvi odabir trebala bi biti masna plava riba, zbog svog bogatstva „dobrim“ masnim kiselinama odnosno omega-3.

Uz sezonsko povrće i salate kao priloge i dodatke jelu ili tjesteninu i rižu kao glavnu okosnicu jela, a plavu ribu kao dodatak te maslinovo ulje i umak od rajčice, ovakve izbalansirane večere čine savršeno zaokružen koncept Mediterana na tanjuru, laganog i ljetnog obroka jedne od najzdravijih prehrana na svijetu.
Integralno pecivo s nemasnim svježim sirom i rajčicom osim što sadrži sve makronutrijente, sadrži i rajčicu, namirnicu bogatu likopenom koji je snažan borac protiv štetnog djelovanja sunčevih zraka na kožu.

Voćna salata od sezonskog voća s dodatkom jogurta, orašastih plodova i/ili sjemenki te sušenog voća daje idealan omjer ugljikohidrata, proteina te esencijalnih masnih kiselina (omega-3) koje su iznimno važne za održavanje zdravlja i hidracije kože, kose i očiju ljeti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.