Moj profil

Ljubav izmjerena u čokoladi

Proizvođač čokolade NoKa iz Plana, Texas, inače specijaliziran za praline od tamne čokolade, nudi u luksuznijim dućanima hrane, kao i preko Interneta, kutijice različitih veličina, prigodne za Valentinovo.

Nevjerojatno, ali možda će vam za ovo Valentinovo biti jeftinije pokloniti joj zlatni prsten s dragim kamenom ili da je gladnu odvedete na večeru u neki bolji restoran, jer čokolada više nije jeftinije rješenje. Barem ne bilo koja čokolada.

Proizvođač čokolade NoKa iz Plana, Texas, inače specijaliziran za praline od tamne čokolade, nudi u luksuznijim dućanima hrane, kao i preko Interneta, kutijice različitih veličina, prigodne za Valentinovo. Tako kutijica s 2 praline košta 45 dolara, ali postoji i specijalna ponuda za Valentinovo: 4 praline plus 2 čaše za šampanjac točno 96 dolara, naravno sve bez poreza i troškova transporta. Za dvanaest najobičnijih čokoladnih bombona, koji se razlikuju prema zemlji porijekla kakaovca od kojeg su napravljeni, morat ćete izdvojiti 39 dolara. Što nakon svega i ne bi bila neka vijest, da tih 12 čokoladnih bombona u srebrno-crnoj kutijici ne teži tek 25 grama. Proračunato to bi značilo 156 dolara za uobičajnih 100 grama (tzv. jedna ploča) ili 1 560 dolara po kili. Te brojke od NoKa pralina čine delikatesu u rangu kavijara, šafrana ili bijelih tartufa.

Prema istraživanju časopisa Forbes jedino je čokolada Knipschildt Chocolatier, koja se može nabaviti u jednom jedinom dućanu u Norwalku, Connecticut, skuplja. Ona  sadrži neobične sastojke poput ružičastog papra i kristaliziranih ljubičica, a umata se u papir od 24-karatnog zlata. Međutim, čokolada NoKa je, prema mišljenjima stručnjaka, napravljena od sasvim uobičajnih sirovina, tj. istog kakaa koji predstavlja glavni sastojak i u puno jeftinijim čokoladnim delicijama, poput onih francuskog Bonnata. Dakle, NoKa je tek veliki blef?! Osnivači i vlasnici, bračni par Katrina Merrem i Noah Houghton, inače bivši knjigovođe iz Kanade, koji su tijekom jednog putovanja u Švicarsku, odlučili promijeniti život i baciti se u proizvodnju čokolade, ne žele otkriti svoje dostavljače. Također, visoke cijene svojih proizvoda opravdavaju, osim kvalitetom (iskreno, neisprobanom!?), i luksuznim pakiranjem, te efikasnom logistikom. Ili, kako oni to nazivaju: "potpunim iskustvom darivanja".

Međutim,  opravdava li ičija ljubav tako visoku cijenu čokoladne praline?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.