Moj profil

Mali vodič: Koji sir koristiti u kojem jelu

Na svijetu postoji više od dvije tisuće vrsta sira, svaki sa svojom tradicijom pravljenja i jedinstvenim okusom. Važan je sastojak u mnogim kuhinjama diljem svijeta, uklopiv u gotovo svako jelo.

Proizvodnja sira datira još iz vremena drevnih civilizacija Egipta, Grčke i Rima, a cijela je Europa postala centar proizvodnje tijekom srednjeg vijeka. Naravno, industrijalizacija je omogućila bržu proizvodnju i širenje ove namirnice diljem cijelog svijeta.

Ponovno se zaljubite u sir u jednostavnim i neodoljivim kombinacijama

Čestim korištenjem smo već naučili koji će sir odgovarati kojem jelu, no u praksi nam ponestane ideja. Dobra je strana ove namirnice što se dobro uklapa u bilo kojem obliku i vrlo dobro može popuniti jelo. Pripremili smo mali podsjetnik ili za početnike u kuhinji – recepte uz koje se uklapa određena vrsta sira.

Meki sirevi naših hladnjaka  

Mozzarella je jedna od vrste sireva koja je lako dostupna i često je imamo u hladnjaku. Ona se može otopiti na pizzi ili na primjer zapeći s povrćem. Možete je iskoristiti i kao dip za čips u zapečenoj kombinaciji s kukuruzom i paprikom. Mozzarella poslužena hladna je također izvrstan izbor te se vrlo često stavlja u salate.

Iznimno slan i zbog toga prefin sir postigao je veliku popularnost nakon recepta s Tik Toka. Feta sir u kombinaciji s cherry rajčicama i tjesteninom nas je osvojio i ubrzo smo svi počeli uživati u njemu. Feta će pružiti i lagane, ali fine zalogaje u obliku mini quiche sa šampinjonima.

Meke sireve kao što su camembert i brie preporučamo u kombinaciji s voćem, krekerima ili u sendviču.

Omiljeni tvrdi sirevi

Parmezan obično koristimo za posipanje preko tjestenina, rižota, juha ili u pripremi različitih umaka. Njegov je okus intenzivan i mnogi ga obožavaju. Ako niste dosad, sigurno hoćete nakon što isprobate hrskavi batat s parmezanom. Jednako dobra bit će i pita od kozjeg sira, parmezana i mrkve. Razveselite se jednim mac and cheesom čiju će pripremu olakšati Fant i još jedan prefin tvrdi sir cheddar. U klasičnu verziju dodajte umak badema i zobi kako bi jelo dobilo još puniji i intenzivniji okus.

Odličan cheddar ubacite u iduće BBQ quesadille kako biste piletini dali dobro društvo.

Novi okusi u kuhinji

Ne moramo se uvijek držati zadanih okusa. Svima nam ponekad ponestane inspiracije u kuhinji, pogotovo kada je u pitanju svakodnevno kuhanje ručka. Inspirirajte se novim prilogom – zgnječenim krumpirom sa sirom i ajvarom. Ljubitelji svježeg sira pronaći će svoj rajski okus u punjenim šampinjonima. Možemo igrati na sigurno, ali još je veća sreća otkriti nove recepte koji će se svidjeti svima.

Iskoristite više vrsta u nabujku sa sirom u kojem ćete iskoristiti parmezan, fetu i meki kozji sir. Spominjući kozji sir dolazimo do brzog i finog recepta za frittatu sa špinatom. Recept je prilagodljiv različitim vrstama sira pa nije rezerviran samo za ljubitelje kozjeg. Kuglice od sira s ajvarom bit će gotove za deset minuta i vaša nova najdraža grickalica.

Slani muffini sa sirom i rajčicom slani su oblik obično slatkog jela. Idealan su odabir za druženja i rođendane. Njihov će okus oduševiti i najmlađe, kao što će ih oduševiti i slane kiflice koje će odmah nestati s tanjura.

Najmanje četiri vrste sira

Predivan složenac zamirisat će iz pećnice, ovoga puta u druženju piletine, njoka i četiri vrste sira. Ispunite svoju kuhinju mirisima. Još jedna zapečena piletina odlično će se združiti sa špinatom i sirom. Pomiješajte to sa špagetima ili drugom omiljenom tjesteninom. Ljubitelje ribe iščekuje sočna večera u društvu bijele ribe, krumpira i jakih aroma sira.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.