Moj profil

Miris priziva sjećanje

Najsnažniji okidač za sjećanja i uspomene. Miris.

Što nas vraća u prošlost, među sjećanja, što ih potiče? Pjesma koja ritmom iscrtava sjećanja poput tiskarskog stroja, stara razglednica koju smo našli pospremajući sobu, osobit datum koji ne možemo izbiti iz glave, poznati okus pod nepcem ili nešto drugo?

Miris svježeg zraka, miris morske soli, miris snijega, miris omiljenog čokoladnog kolača, miris tek ubrane breskve, miris jagoda na torti, miris svježe pečenog kruha, miris pokošene trave, negov/njen miris… Osjećate li neke od navedenih? Koja sjećanja bude u vama?

Moja priča seže u sjećanje na prošle, toliko puta proživljene subote. Miris o kojem se radi – miris svježe mljevene kave. Obožavam taj jaki, jasan, razbuđujući, puni miris boje kave.

Znala bi da je mama ubacila zrna u mlinček i napravila tati i sebi prvu jutarnju vikend kavu. Mlinček je zujao i drobio posljednja zrna, ali me nije probudio. Tek kada bi mama dodala nekoliko žlićica mljevene kave u kipuću vodu, promiješala i pustila da sa zadnji put digne pjena, miris bi se počeo širiti stanom. Doslovno bi se provukao kroz pore drvenih vrata moje sobe i sjeo na jastuk na kojem sam slinila.

Tog trena budna, zatvorenih očiju udisala bih miris prženih crnih zrna i znala da mama i tata sjede za velikim drvenim stolom, listaju novine i skoro šapatom razgovaraju. Šaptali su jer su mislili da će probuditi brata i mene, no bratova soba je bila predaleko i k tome je čvrsto spavao, a nisu znali da sam ja bila budna čim se miris iz džezvice protegnuo do mog nosa. Dok je mama žlićicom grabila pjenu s površine i lijevala kavu u krem šalice sa smeđe-bijelim cvijetom i širokim tanjurićem, ja sam brisala krmelje i bila spremna za ustajanje.

Taj njihov ritual me veselio, pa sam se omotola poplunom kao super junak plaštom i doteturala, nimalo superjunački, do dnevnog boravka. Čim bi zaškripala vrata moje sobe, mama bi pogledala prema meni i kroz srktaj vruće kave izustila: “O, pa gle ko je budan! Jesmo te probudili?” Odmahnula bih glavom i nasmješila se. Zapravo me jesu probudili, ali nisam htjela kvariti trenutak objašnjavajući im da sam uz njihov ritual ispijanja crne kave i ja stvorila svoj. Sklupčala sam se na kauč i polako otvarala oči uz mirišanje kave i njihovo čavrljanje. Razbudila bih se uz mirisnu notu kofeinskog napitka i njihovih glasova.

Idealna kombinacija za početak subote...

Autor slike korištene u ovom članku je Coolinarika.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.