Moj profil

Naj, naj savjeti i recepti za tijesto od krumpira

Uz pomoć cool savjeta i recepata pripremite naj, naj jela od krumpirova tijesta – knedle, valjuške, njoke i krokete – te uživajte u soul-food kreacijama našega podneblja.

Doista, krumpir volimo i spremamo brojna mala i velika, slana i slatka jela u kojima on ima ili glavnu ili sporednu ulogu. K tome, zbog svoje svestranosti idealan je i za pripremu krumpirova tijesta od kojeg ponovno nastaju slasne kreacije, među kojima su, primjerice, slatki i slani knedli, njoki i valjušci, prave zvijezde naših regionalnih kuhinja.

Naj, naj savjeti za pripremu tijesta od krumpira!

Istina, jela od tijesta od krumpira, posebno ona koja su spremale naše bake, poznata su i omiljena baš kao i ona od samog krumpira. Iako knedli, valjušci i njoki slove kao jela za koja treba imati i vremena i kulinarskog iskustva, uz pomoć cool savjeta i recepata s njime se, sa sretnim završetkom dakako, mogu pozabaviti i apsolutni početnici u kuhinji.

Najomiljenije slatko jelo od krumpirovog tijesta slasne su okruglice knedli.

Kako uživanje u njihovim okusima uvelike ovisi o sorti krumpira, za tijesto koristite isključivo one brašnaste, koje sadrže više škroba, kao što su primjerice Adretta, Afra, Bintje, Ilona, Maritta ili Datura.

K tome, važni su i dodaci koji pridonose i okusu i teksturi kreacija od krumpirova tijesta, pa su među neizostavnim maslac, koji poboljšava okus i konzistenciju tijesta, žumanjak, koji pospješuje prožimanje svih sastojaka, te, primjerice, svježe naribani muškatni oraščić, zaslužan za neodoljivu aromu.

Uputno je da tijesto, nakon što ga umijesite, odstoji oko pola sata te ga potom, kako se ne bi lijepilo, oblikujete ovlaženim rukama, a kako se ne bi raspalo, kuhajte ga prethodno uvaljano u brašno. Nadalje, jako je važno da se tijesto ne kuha u uzburkanoj, već u lagano kipućoj vodi, pa nakon što ga stavite kuhati, obvezno malo smanjite temperaturu. Kako tijesto zahtijeva određeni trud koji se svakako isplati, možete spremiti veće količine koje čuvajte dva do tri dana u hladnjaku ili dulje u zamrzivaču.

Naj, naj jela od krumpirova tijesta!

Među našim najomiljenijim jelima od tijesta od krumpira bez sumnje su slatke ili slasne okruglice ili knedli, njoki i valjušci, koji su ujedno i pravi klasici soul-fooda, hrane za dušu, našega podneblja, a koje, zahvaljujući jednostavnim receptima naših coolinaričara, možete pripremiti i bez prevelikog iskustva u kuhanju.

Primjerice, svoje putovanje u svijet slasnih jela od krumpirova tijesta započnite vrlo jednostavnim i vrlo ukusnim valjušcima s makom  te isto tako jednostavnim i ukusnim slanim okruglicama koje su idealne i kao malo jelo i kao prilog mesnim i povrtnim jelima.

Kako je tijesto od krumpira doista čarobno, po jednako tako čarobnom, jednom  jedinom receptu za knedle, uz dodatak muškatnog oraščića pripremite slanu, a s vanilin šećerom i umakom od šljiva, slatku verziju.

Nakon što steknete malo više "okruglastog" iskustva svakako se počastite apsolutnim klasicima kakve pamtimo iz vremena u kojima su nas s njima mazile naše bake, pravim punjenim knedlima sa šljivama i marelicama.

Naravno, na popisu savršenih jela od tijesta od krumpira su i nezaobilazni, baršunasto ukusni njoki , koje možete pripremiti i po starinskom receptu jedne none  koji je zanimljiv i stoga što dio vaših njoka, uz malu pomoć špinata može biti i u zelenoj boji.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.