Moj profil

Namirnice i jela koji potiču koncentraciju

Od svih makronutrijenta i hranjivih tvari, za rad mozga te koncentraciju i pamćenje, najvažnije su masne kiseline i flavonoidi pa treba povećati unos namirnica koje ih sadrže.

Početkom rujna i prijelazom iz ljeta u jesen, školarci se vraćaju u školske klupe, a odrasli u rutinu školske godine, posla i svakodnevnih aktivnosti.

Pravilna prehrana je vrlo važna u svim aspektima života i aktivnosti, a posebice kada se iz stanja odmora tijela i uma vraćamo dnevnim aktivnostima te nam je potreban dodatan impuls za rad.

Tijelo za rad mozga koristi orptilike 20% sveukupno unešene energije (kalorija) pa je vrlo važno da su one iz kvalitetnih izvora koji podržavaju njegove funkcije.

Odabirom kvalitetnih namirnica i jela koji podržavaju rad mozga te djeluju pozitivno na koncentraciju i pamćenje, pomažemo tijelu i mozgu da budu na potrebnoj razini tijekom cijelog dana i aktivnosti koje ih očekuju.

Namirnice koje potiču koncentraciju i pamćenje

Borovnice

Iako sitne, male i nježne, borovnice su vrlo vjerojatno najsnažnija namirnica koju možemo konzumirati kako bi podržali rad mozga, koncentraciju i pamćenje. Sadrže snažne bioaktivne komponente antocijane koji poboljšavaju komunikaciju između stanica u mozgu te na taj način podržavaju sposobnost pamćenja i koncentracije.

Borovnice su nažalost u sezoni samo tijeko kratkog perioda ljeti međutim smrznute su također odličan izvor antioksidanasa tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Mogu se konzumirati svakodnevno.

Prijedlog jela s borovnicama: Proteinska palačinka iz pećnice s borovnicama ili Pametni smoothie

Masna riba

Plava riba koji mi još u nutricionizmu kolokvijalno zovemo masna riba jer je bogata „zdravim“ masnoćama, također može pozitivno djelovati na funkcije mozga. Masna riba je jedan od rijetkih izvora omega-3 masnih kiselina u njihovom izvornom obliku (EPA – eikozapentaenska i DHA – dokosaheksaenska masna kiselina) čija je funkcija u mozgu zaštita staničnih membrana te poboljšanje strukture neurona.

Masna riba je često predmet polemika zbog možebitnog visokog sadržaja toksina tako da bi konzumaciju trebalo ograničiti na 2x tjedno.  

Prijedlog jela s plavom ribom: Losos s medom i senfom ili Tortilje s povrćem i sardinama

Orašasti plodovi i sjemenke

Slično kao i plava riba, orašasti plodovi i sjemenke su odličan izvor „zdravih“ masnoća te vitamina E koji je vitamin topiv u mastima. Vitamin E djeluje kao antioksidans te stoga štiti stanice mozga od djelovanja slobodnih radikala i antoksidativnog stresa odnosno propadanja. Osim u izvornom obliku kao cijele plodove, orašasti plodovi i sjemenke se mogu konzumirati u obliku ulja ili maslaca.

Iako se smatraju hranom koju svakako treba uključiti u svakodnevnu prehranu, ne treba pretjerivati s konzumacijom jer su izuzetno kalorični i masni pa pretjerana konzumacija može uzrokovati dobitak kilograma dugoročno, a kratkoročno gastrointestinalne probleme.

Prijedlog jela s orašastim plodovima i sjemenkama: Hi Protein Cookie shake s maslacem od kikirikija i datuljama ili Kikiriki jogurt ledeni zalogaji

Avokado

Razvoj i funkcije mozga se zasnivaju na masnim kiselinama pa je stoga i hrana bogata „zdravim“ masnoćama ta koja u najvećoj mjeri uz antioksidanse podupire njegov rad. Avokado je namirnice bogata nezasićenim masnim kiselinama koje također imaju pozitivno djelovanje na rad mozga.

Prijedlog jela s avokadom: Avokado punjen salatom od tune ili

Tamna čokolada

Čokolada koja sadrži najmanje 70% kakao praha sadrži i visoke količine antioksidanasa koji mogu pozitivno djelovati na organizam. Flavonoidi, antioksidansi prisutni u kakaovcu podupiru rad moždanih stanica te samim time i poboljšavaju funkcije mozga poput pamćenja, koncentracije i usporenja kognitivnog propadanja.

Prijedlog jela s tamnom čokoladom: Brza i sočna čokoladna torta iz tave ili Rogač bajadera

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.