Moj profil

Naučite pravilno kombinirati namirnice

Osim pravilnog kombiniranja, dobro je znati što ne kombinirati, a to su svakako hrana bogata željezom i hrana bogata kalcijem poput mlijeka, jer kalcij može smanjiti apsorpciju željeza.

Kada govorimo o nutricionizmu, gotovo uvijek nalazimo na postulate uravnoteženosti, raznovrsnosti i umjerenost. Upravo raznovrsnost podrazumijeva da su u našim obrocima i našim tanjurima zastupljene različite namirnice kako bi organizmu osigurali sve potrebne hranjive tvari i energiju.

Željezo iz biljaka poput špinata bolje će se iskoristiti ukoliko se kombinira s namirnicama bogatim vitaminom C.

Međutim, da bi organizam zaista bio u mogućnosti u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti hranjive tvari te pospješiti njihovo blagotvorno djelovanje na organizam, ponekad je potrebno određene namirnice kombinirati s drugom točno određenom hranom.

U nastavku pročitajte 5 izvrsnih kombinacija kako biste zaista izvukli najbolje i najviše iz hrane koju jedemo:

1. Rajčica i masnoće

Ukoliko znamo da masno okruženje kao i termička obrada pospješuju djelovanje likopena iz rajčice, onda povremena pizza više ne zvuči kao loša ideja. Kuhanjem, odnosno termičkom obradom rajčice u prisutnosti ulja/masti mijenja se forma likopena te on postaje više iskoristiv organizmu. Likopen je jedan od najsnažnijih antioksidansa koji ima za zadatak očuvanje stanica od oštećenja pa samim time i raznih bolesti. Juha od pečenih rajčica odlično je brzo i jednostavno jelo za ljetne mjesece.

2. Crvena leća i kupus salata

Mahunarke (leća, slanutak, grah, grašak, soja) su bogate željezom, ali i fitatima, tvarima koje mogu spriječiti apsorpciju željeza iz hrane. Stoga se mahunarke preporuča namakati u vodi prije kuhanja, kako bi se smanjila mogućnost vezanja minerala u organizmu. A s druge strane, vitamin C pospješuje apsorpciju željeza iz biljnih izvora. Zato je kombinacija mahunarki poput bolonjeza od crvene leće s izvorom vitamina C, odnosno salate od kupusa izvrsna kombinacija, posebno za one koji pate od nedostatka željeza.

3. Varivo od ječma i slanutka

Namirnice biljnog podrijetla ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. A kada jedna od esencijalnih aminokiselina nedostaje, organizam slabije iskorištava protein. Stoga je namirnice biljnog podrijetla potrebno pravilno kombinirati jedne s drugima kako bi se postigao kompletni protein. A jedna od takvih kombinacija su mahunarke sa žitaricama. Žitarice sadrže lizin, ali ne metionin dok je kod mahunarki situacija obrnuta te se izvrsno nadopunjavaju.

4. Zobena kaša s maslacem od kikirikija

Zob je izvrstan izvor prehrambenih vlakana i složenih ugljikohidrata, ali ukoliko se kombinira pravilno može uzrokovati nagli porast te zatim pad razine šećera u krvi što može dovesti do brzom osjećaja gladi. Međutim u kombinaciji sa masnoćama kao što je maslac od kikirikija, omogućavamo organizmu da zadrži stabilnu razinu šećera u krvi i nekoliko sati nakon obroka što daje produljeni osjećaj sitosti.

5. Losos i gljive

Losos i određene ribe poput sardina, bogate su kalcijem, mineralnom koji je izuzetno važan za pravilan rast i razvoj koštanog tkiva, pogotovo u dječjoj dobi. Kako bi se kalcij što efikasnije prenio do kostiju, potreban je vitamin D. Vitamin D nije baš vitamin koji nalazimo u većoj količini u većem broju namirnica, ali jedna od onih koja se svakako može pribrojiti u skupinu izvora vitamina D su gljive. Pa je tako kombinacija pečenog lososa s rižotom od gljiva odlična za očuvanje zdravlja kostiju. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.