Moj profil

Nema kuhinje bez barem dvije tave

Na kontrolnoj listi najosnovnijeg posuđa koje mora biti u svakoj, baš svakoj kuhinji su i dvije tave za pečenje, jedna za meso i krumpire, a druga za jaja i primjerice palačinke.

Dvije temeljne i nezaobilazne tave

Iako njihova veličina ovisi o broju gladnih usta, poželjno je da je tava za jela koja se spremaju na višim temperaturama i s više masnoće, poput odrezaka, kotleta, bifteka, medaljona, kosanih i paniranih odrezaka te popečaka i pečenih krumpira, bude veća i dublja, te da ima i poklopac koji će dobro doći ako jelo zahtijeva i kraće pirjanje. Najbolje je da bude od materijala koji dobro podnosi visoke temperature, jednakomjerno se zagrijava te dobro provodi i čuva toplinu.

Među takvim su primjerice lijevano željezo ili gus te nehrđajući čelik, pa će meso i krumpiri pečeni u tim tavama izvana biti hrskavo, a iznutra meko i sočno.  

Uz ovu, u svakoj kuhinji mora biti i tava za namirnice koje se spremaju na malo ili nimalo masnoće, ne podnose visoke temperature, lako se primaju za površinu te lako izgore poput jaja, ribljih odrezaka i nježnog povrća, sjemenki i orašastih plodova i primjerice palačinki. Stoga je najuputnije da tava za pripremu jela kao što su pečena jaja i palačinke bude presvučena glatkim  premazom poput teflona ili titana koji sprečava lijepljenje za dno tave.

Za cjelogodišnje uživanje u roštilju, nabavite ili roštilj tavu s rebrastim dnom.

Tave za dodatno kulinarsko uživanje

No, želite li se kao pravi Coolinaričari izdići iznad obaveznog minimuma, u svojoj kuhinji možete udomiti i neke od posebnih tava. Volite li egzotična jela, svakako nabavite wok, koji kao vrlo praktična tava može poslužiti i za naša domaća jela.

U slučaju da ga želite koristiti za sve i svašta, odaberite wok s premazom, a ako pak doista želite ovladati tehnikama i okusima azijske kuhinje odlučite se na onaj od čelika ili lijevanog željeza koji će jelu dati i tipični („wok hei“) okus.

Kotleti u pivskom umaku



Za cjelogodišnje uživanje u roštilju, nabavite grill ili roštilj tavu s rebrastim dnom koje će mesu, ribi i povrću podariti pruge koje roštilj znače. Pritom izaberite praktičnu dublju tavu od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza sa stabilnom ručkom, praktičnijeg četvrtastog oblika, sa ili bez premaza, ovisno o tome želite li rustikalniji ili zdraviji okus, odnosno želite li koristiti manje ili više masnoće.

Svi ludi za slatkim, ne smiju biti ni bez posebne, vrlo plitke tave za palačinke svih vrsta i oblika, „domaće“, američke, bliny...  Štoviše, ako ste u potrazi za novim palačinkastim okusima, nabavite tavu za nizozemske palačinke („poffertjes“), koja ima okrugle rupe u kojima nastaju ukusne male palačinke koje se spremaju s kvascem od mješavine pšeničnog i heljdinog brašna te se jedu s pekmezom ili šećerom u prahu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.