Moj profil

O super namirnicama

Da su super namirnice poput brokule ili goji bobica, ne samo hranjive već i ljekovite, zasigurno znate. No, da li znate koja je namirnica među prvima dobila pridjev super food? 

Naravno, ne bez razloga jer su super namirnice doista prave male riznice pune učinkovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i primjerice vlakana i koje ih ne čine samo jako hranjivima, već i vrlo ljekovitima.

Priča o super namirnicama započela je početkom 20. stoljeća

Priča o super namirnicama započela je prije stotinjak godina u SAD-u, nakon što su u službenom glasilu Američkog medicinskog društva objavljeni rezultati istraživanja o pozitivnom utjecaju specifične prehrane na tijek bolesti celijakije, autonomnog poremećaja uslijed kojeg gluten oštećuje tanko crijevo. Kako su među namirnicama na kojima se temeljila prehrana bolesnika bile i banane, pripisan im je i ljekoviti učinak koji ih je učinio vrjednijim od ostalih vrsta voća.



Nakon banana, polako ali sigurno i neke su druge namirnice, bilo temeljem iskustva, bilo znanstvenog istraživanja, prepoznate kao ljekovite, pa se već 1915. godine izraz super food koji označava različite vrste namirnica (voće, povrće, žitarice i pseudo žitarice, orašaste plodove, začine, sjemenke, čajeve i primjerice alge) čija konzumacija zbog značajnog udjela hranjivih tvari može pozitivno utjecati na zdravlje ljudi, našao i u Oxfordovom engleskom rječniku. 

U ovom stoljeću super namirnice doživljavaju pravi boom!

Iako je i tijekom prošlog stoljeća broj super namirnica polako, ali sigurno rastao, (1990. je bila godina ljekovitih svojstva avokada!),  tržište super fooda doživljava pravi procvat tek u prvih petnaestak godina ovog stoljeća. Tako se danas na zdravoj listi nalazi više od 100 različitih namirnica iz različitih dijelova svijeta, koje se svježe, sušene, smljevene u prah, iscijeđene u sirupe i sokove ili pak zgusnute u granule, kapsule ili tablete više ne prodaju samo kao nekad u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave prehrane, već i u trgovačkim lancima, a nerijetko i u malim kvartovskim trgovinama.


To nimalo ne čudi jer u skladu s trendom zdravog življenja i vječne mladosti, te povratka prirodi i prirodnim preparatima gotovo da nema osobe, posebno vegetarijanaca, vegana, profesionalnih i rekreativnih sportaša, koja nije posegnula za nekom super namirnicom. Osim u svakodnevnoj prehrani, čemu su doprinijeli trendovi sirove hrane (row food), super namirnice su nezaobilazne u redukcijskim dijetama, kod većih psihofizičkih napora, te posebno kod manjih poteškoća sa zdravljem.

Super-food je sve samo ne od jučer

Naravno, unatoč novovjekovnom trendu, super hrana je  sve samo ne od jučer. Naime, oduvijek su uz ljekovito bilje naravno, postojale namirnice koje su bile na glasu kao vrijednije i hranjivije od ostalih, pa su primjerice, prastari narodi Asteci i Maje vjerovali da čovjek može preživjeti samo s jednom žlicom chia sjemenki dnevno.


U pradavna vremena na cijeni je bio i prah posušenih plodova drveća baobab u čijim krošnjama su po prastarom vjerovanju stanovali bogovi i dobri duhovi, koji, kako je i znanstveno dokazano sadrži velike količine vitamina C, željeza, magnezija i kalcija. I hranjiva i ljekovita svojstva, danas cijenjene pseudo žitarice quinoe (2013. godina je proglašena njenom godinom!) prepoznata su još prije 5000 godina, pa su se primjerice ratnici na svojim pohodima krijepili kuglicama od ove žitarice i masti.

Bez sumnje, većina onog što su temeljem iskustva i promišljanja otkrili naši preci danas je i znanstveno dokazano, pa nam primjerice antioksidansi iz brokule mogu pomoći u prevenciji zloćudnih oboljenja, zdrave masti iz avokada bolesti srca, a maca prah koji je i prirodna viagra, pomaže kod depresije.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.