Moj profil

Od danas za sutra

Hrana nipošto nije za bacanje. Ugledajte se na naše bake koje su i od ostataka pripremale ukusne zalogaje. Od starog kruha ispecite čaroban starinski puding, tjesteninu od jučer pretvorite u talijanski specijalitet, a od ostatka riže smiješajte salatu.

Slasni kolači od starog kruha

Od kruha kojeg uvijek kupujemo previše mogu nastati prave poslastice pa tako i puding od kruha kojim su se rado sladile naše bake. Za taj nostalgični kolač stari kruh narežite na kriške, odstranite mu koricu i namažite maslacem. Ploške posložite u namazanu vatrostalnu posudu, prelijte mješavinom od mlijeka, jaja i šećera začinjenu cimetom, vanilin šećerom i naribanom koricom limuna te ispecite u pećnici. Mješavini možete dodati mljevene bademe i sušene grožđice namočene u rumu, ali i tanke ploške jabuke.

Od ostataka mekog toasta pak načinite slatke trokutaste sendviče. Kriške toasta premažite maslacem i popecite na tavici. Pospite ih cimetom i naribanom čokoladom. Potom preklopite jedan preko drugog, poput sendviča, vratite na tavicu i pecite dok se čokolada ne rastopi. Zatim im odrežite koricu te po dijagonali prepolovite na dva trokuta i odmah poslužite.

Jučer skuhana tjestenina uz samo malo truda može se pretvoriti u neki od nadaleko poznatih specijaliteta talijanske kuhinje.

Od ostataka bijelog kruha, najbolje francuza, ispecite slatke bruskete. Kriške kruha ispecite u toasteru i izdašno ih namažite sirom mascarponeom i pospite vanilin šećerom. Na brusketeposložite na komadiće narezano voće iz kompota po želji te prelijte medom.

Talijanska pasta od jučerašnje tjestenine

Jučer skuhana tjestenina uz samo malo truda može se pretvoriti u neki od nadaleko poznatih specijaliteta talijanske kuhinje. Primjerice za pastu carbonara ostatke tjestenine dodajte u tavicu na kojoj ste na maslinovom ulju popekli komadiće pancete, a potom prelijte mješavinom jaja i vrhnja ili mlijeka te uz stalno miješanje pecite na laganoj vatri dok se jaja ne stisnu. Jelo servirajte posuto parmezanom.

Još jednostavnije možete pripremiti tjesteninu aglio e olio. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte podosta sitno nasjeckanog češnjaka i peršina te malo mrvljene sušene ljute papričice. Na to stavite pastu, dobro pomiješajte, pospite parmezanom i servirajte. Ako ne volite jela s češnjakom, tjesteninu stavite na zagrijano maslinovo ulje kojem ste dodali prethodno popečene pinjole, naribanu koricu i sok od limuna te rikulu. Dobro pomiješajte i pospite parmezanom.

Ako vam je osim tjestenine od jučer ostalo i pečenja, pripremite pastu s mesom i kaduljom. Na maslacu popecite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte sušenu kadulju te na rezance narezano pečenje. Sve zalijte s malo prošeka, začinite solju i paprom te kratko prokuhajte. Dodajte tjesteninu i dobro promiješajte. Poslužite obilno posuto parmezanom.

Maštovite salate od ostatka riže

Ako vam je osim tjestenine od jučer ostalo i pečenja, pripremite s mesom i kaduljom.

Ostatke riže iskoristite za voćnu salatu koja će posebno obradovati djecu. Voće po izboru, primjerice jabuke i ananas, narežite na kockice, a kiwi na ploške te pomiješajte s rižom. Salati dodajte suhe grožđice i začinite je medom i svježe istisnutim sokom od naranči.

Ako niste raspoloženi za slatko od riže, spremite salatu od kukuruza i jogurta. Rižu pomiješajte sa zrnima slatkog kukuruza iz konzerve, dodajte po pola na kockice narezane zelene i crvene svježe paprike. Salatu prelijte jogurtom i začinite solju, paprom i mljevenom slatkom paprikom te servirajte na listovima zelene salate.

Za egzotičnu salatu od riže pomiješajte rižu s tankim ploškama sirovih šampinjona, ploškama zrelog avokada te salatom cikorijom narezanom na šire rezance. Salatu začinite dressingom od svježe istisnutog soka naranče, ulja, octa od bijelog vina, nasjeckanog luka i malo šećera.

Od ostatka riže možete spremiti i indijsku salatu. U posudi za salatu izmiješajte umak od maslinovog ulja, soka od limuna, soka od rajčice, curry praha, soli i papra te dodajte rižu, kuhanu leću i nasjeckani luk. Sastojke dobro promiješajte i pustite da odstoje petnaestak minuta. Prije posluživanja u salatu umiješajte kockice ovčjeg feta sira te začinite sušenim bosiljkom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.