Moj profil

Orijentalna ljepota

Kako su na sreću neki od recepta koji potječu još iz doba harema toliko jednostavni da se i u vlastitoj kupaonici možemo osjećati kao u turskoj kupelji, izmiješajte peeling za tijelo, mirišljavu kupku ili halawu, pastu za odstranjivanje dlačica.

Žene Orijenta odavna su poznate po svojoj raskošnoj i zavodljivoj ljepoti. Nasljednice Kleopatre, kraljice od Sabe, Šeherezde i Hurem i dan danas svoj njegovani izgled duguju božanstvenim mirisima i rafiniranom make-upu te naravno brojnim uljepšavajućim ritualima u hamamu, parnim kupeljima. Na sreću, neki od recepta koji potječu još iz doba harema su toliko jednostavni da se i u vlastitoj kupaonici možemo osjećati kao u turskoj kupelji.  

Po receptima žena Orijenta izmiješajte šećernu pastu ili parfem.

Peeling za meku i nježnu kožu

Za peeling za tijelo pomiješajte 1 šalicu finog smeđeg šećera, 2 čajne žličice sitne morske soli, 10 jušnih žlica maslinovog ulja i 8 kapi eteričnog ulja ruže ili pak po 5 jušnih žlica rižinog brašna i mljevene kave, te 1 šalicu čvrstog jogurta. Odabrani peeling nanesite na tijelo uz nježnu masažu rukom (ili kao u hamamu, rukavicom sašivenom od sirove svile) te ostavite da djeluje 15 minuta i dobro isperite. Za vrlo nježan peeling primjeren i najosjetljivijoj koži, tijelo najprije natrljajte toplim maslinovim uljem, preko toga toplom vodom, a potom i sokom od limuna. Nakon toga kožu masirajte vršcima prstiju, a potom dobro isperite.

Ulje ricinusa za njegu trepavica i kose

Za njegu i rast trepavica (ali i obrva), opranu četkicu za maskaru natopite u ulju ricinusa, te ga pažljivo da ne uđe u oči jednom dnevno nanesite na trepavice. Za pakung za kosu koji kosi daje sjaj, volumen i mekoću svile u parnoj kupelji zagrijte oko 100 ml ulja ricinusa te polako dio po dio, masirajući nanesite na tjeme, a potom na vrhove ili na cijelu kosu. Potom omotajte kosu ručnikom i pustite da djeluje 2 sata. Zatim kosu dobro operite šamponom (računajte da su potrebna najmanje 4 šamponiranja).

Halawa za odstranjivanje dlačica s tijela

Za halawu, šećernu pastu za otklanjanje dlačica s tijela, izmiješajte u jednakom omjeru (šalicu, dvije ovisno o površini depiliranja) šećer, sok od limuna i žličicu sitne morske soli). Pastu zagrijte u parnoj kupelji (pazite da masa ne karamelizira te ako počne previše tamnjeti maknite ili dodajte malo biljnog ulja) te je još podnošljivo toplu u tankom sloju nanesite na dijelove tijela koji želite depilirati. Potom, preko paste stavite traku pamučne tkanine i pustite da se ohladi, a potom stisnite zube te hrabro, brzim i energičnim potezom povucite traku.

Kana (henna) za njegu kose i sprječavanje znojenja

Za pakung za kosu koji njeguje i uljepšava kosu pomiješajte 50 g neutralne, bezbojne kane (dobiva se od listića proljetnog mladog grma kod kojeg se još nisu razvili pigmenti crvene boje) i 100 ml destilirane vode (za dugu kosu 100 g kane u 200 ml vode). Mješavinu nanesite na kosu, omotajte je ručnikom ili pamučnim rupcem i pustite da djeluje 30 minuta, a potom je dobro isperite.

Neki recepti su toliko jednostavni da se i u vlastitoj kupaonici možemo osjećati kao u turskoj kupelji.

Za izuzetan sjaj, ako imate tamnu kosu, mješavini dodajte sok od 1 limuna i 1 šalicu jake crne kave, a za plavu, 1 šalicu čaja od kamilice.

Za prirodni dezodorans u podjednakom omjeru izmiješajte dječji puder i neutralnu, bezbojnu kanu te koristite po potrebi. Za pripravke koristite samo 100% prirodnu kanu kupljenu u bio-dućanu.

Mirisne kupke za njegu, relaksiranje i buđenje libida

Za mirisnu kupku izmiješajte 2 jušne žlice ulja badema, 1 šalicu punomasnog mlijeka, 4 jušne žlice punomasnog vrhnja, po 5 kapi eteričnog ulja kardamoma, ylang-ylanga i ruže te 7 kapi ulja naranče.

Za poticajnu kupku (najbolje za dvoje) izmiješajte po 2 jušne žlice ulja badema i meda te po 2 kapi ulja ruže i vanilije, 1 kap ulja cimeta i 4 kapi ulja sandalovine.   

Za parfem koji se u haremima stavljao na odjeću, na dio tkanine oko vrata izmiješajte u jednakim omjerima eterično ulje sandalovine, pačulija, ruže, kardamoma, tamjana i rujevine.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.