Moj profil

Otputujte na Oktoberfest!

Okupite svoje pivsko društvo i otputujte na Oktoberfest, najveće narodno veselje na svijetu. Tamo urešeni Trachten modnim detaljima uživajte u pivu i pečenim Hendlima.


Auf die Wiesn
!

Nađete li se sa svojim društvom na Oktoberfestu odmah zaboravite na svoj dobar kućni odgoj i svoj hochdeutsch, te kako to i priliči narodnom veselju, sa svima budite na ti i to na bavarskom narječju. U tu svrhu prije odlaska savladajte nekoliko ključnih izraza: Griasgood! (Dobar dan!), Is da no frei? (Da li je ovdje slobodno?), Dangschee! (Mnogo hvala!), Ha? (Kako molim?), Host mi? (Jesi li me razumio?) te Servus! (Doviđenja!). Zlu ne trebalo, dobro će vam doći i riječi Depp! i Damischer!, koje su oštre verbalne opomene te Bauerfunfa!, što je najgora moguća psovka. Potonji izraz će vam koristiti i ako, ne daj bože, doživite Gaudi, odnosno postanete žrtvom tradicionalne Oktoberfest šale koja najčešće podrazumijeva izlijevanje piva u kožnate hlače. Naravno, dobro pazite da pod utjecajem piva vaše verbalno negodovanje ne preraste u Auffihaun, odnosno tuču. Želite li ostaviti dojam znalca, Oktoberfest ni u ludilu ne zovite Oktoberfestom, nego Wiesn, po livadama na kojima se održava još od 1810.

Naravno, osim natucanjem na bavarskom, naklonost domaćina možete pridobiti i narodnom, Trachten odjećom, dekoltiranom dindrlicom ili kratkim kožnatim hlačama i lanenim kaputićem. No, bodove možete dobiti i ako svoju uobičajenu odjeću upotpunite Trachten detaljem pa primjerice stavite šešir ili ispletite pletenice. Na Wiesn ne nosite mobitel jer vam zbog buke neće biti od koristi, a u WC-ima je zbog stvaranja redova ionako zabranjen. Osim toga, netko vas može i vrlo oštro upozoriti da osoba koja nije u stanju na miru popiti pivo, ne treba ni piti! Iako je red za vrijeme Wiesna vrlo rastezljiva kategorija, ne zaboravite da se o njemu brine više od 500 policajaca koji vas mogu uhvatiti i novčano kazniti primjerice za krađu krigle, korištenje WC-a, odnosno bieseln pod vedrim nebom, upotrebu mobitela u WC-u ili pokušaj upada na kompleks sajma u vrijeme policijskog sata od 1.30 u noći do 6.00 sati ujutro.

Wiesen-mass!

Ni u kojem slučaju nemojte naručiti manje od mass piva, odnosno 1 litre piva u staklenoj ili kamenoj krigli, jer spominjanje manjih mjernih jedinice izaziva zgražanje. Ako niste utrenirani profesionalac, najbolje je da budete Bsuffa, odnosno umjereno ili prema Blažu iz Večernje škole taman pripita osoba. Da biste to postigli, imajte na umu da Wiesn pivo ima malo više alkohola nego obično te izbjegavajte popiti talog na dnu krigle (Noagerl) koji dokazano opija i izaziva glavobolju. Ako se kanite ozbiljno posvetiti pivu, po mogućnosti se opremite s gumenim čizmama koje će vam olakšati kretanje WC-ima ispred kojih se čeka najmanje pola sata, te se, ako za vas pivo nije pivo ako nije ledeno, prošvercajte u neki od šatora za elitu, jer se, kako oni piju uglavnom šampanjac, jedino tamo ono uspijeva ohladiti. Ako ste istinski obožavatelj piva, obavezno si priuštite izuzetan doživljaj, dirigiranje šatorskim orkestrom koje košta oko 50 eura.

Osim u obilju piva, na Wiesnu možete uživati i u obilju hrane. Kada postanete darmnackln, odnosno gladni, obavezno naručite Hendl, pile pečeno na roštilju koje kao i sve ostalo, u maniri narodne zabave, jedite rukama bez noža i vilice. Na vašem pivskom stolu neka se nađe i Bayerischen Obatzda, bavarski namaz od Camemberta i svježeg sira začinjen lukom, paprikom, kuminom i naravno pivom, koji se služi s omiljenim rotkvicama (Radi) i raženim kruhom (Roggenbrot). Manju glad utažite perecima (Brezn), želju za slatkim prženim bademima (Mandeln) i šećernom vatom (Zuckerwatte), a težnju za darivanjem licitarskim srcima (Wiesnherzen). Naravno, ne prigovarajte ni jelu ni pivu kako ne biste izgubili inače vrlo važnu naklonost šankera i konobara te nemojte zaboraviti da je napojnica obavezna i da iznosi najmanje euro. K tome, nemojte se zamarati provjeravanjem količine piva u novodonesenoj krigli jer su još davno uvedene paprene kazne za prijevaru.

Izvor slike: www.oktoberfest.de 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.