Moj profil

Ovih mi je pet savjeta zbilja pomoglo da vježbanje promatram kao hobi koji me veseli

S početkom jeseni, došlo je i vrijeme za povratak fitness rutini. Evo kako sam to brzo i uspjela

Svima nam se s time teško pomiriti, ali još jedno ljeto je iza nas. Izležavanje na plaži, godišnji odmor i visoke temperature mijenjamo s prvim jesenskim kišama, povratkom na radna mjesta, a za mnoge, poput mene, to znači i da je došlo vrijeme povratka u fitness rutinu. U teoriji to zvuči jednostavno – jednostavno kreneš vježbati onako kako si vježbao ranije, malo više paziš na prehranu i ništa se dramatično nije dogodilo. Praksa je, s druge strane, ipak nešto kompliciranija. Često smo umorni od posla, radije bismo se vidjeli s prijateljima nego išli na trening, a obroci se jedu s nogu češće nego što bismo to voljeli priznati. Takvom sam scenariju ove godine odlučila unaprijed doskočiti, pa sam se bacila na traženje konkretnih savjeta koji će me u željenu rutinu lakše vratiti. U nastavku provjerite na što sam sve naišla i kako sam svoj plan, korak po korak, provela u djelo.

Kombinacija različitih aktivnosti i otvorenost prema onim novima

Već godinama vježbam u teretani ili na grupnim treninzima, i neovisno o tome koliko se nakon takvih aktivnosti dobro osjećala, s vremena na vrijeme mi postanu monotone. Ako ste pronašli točno jednu vrstu aktivnosti koja vam odgovara, to je odlično, ali većini će promjena dobro doći. Što se mene tiče, jedan sam trening tjedno odlučila zamijeniti planinarenjem, a jedan odlaskom na jogu, koju nikad prije nisam isprobala. I jedno i drugo mi je dovoljno zanimljivo da me tjera naprijed, osjećam se jako dobro, a o dosadi nema govora.

Stvaranje navike

Odlazak na trening još sam davno odlučila sam promatrati kao stavku u danu o kojoj se ne razmišlja. Umjesto toga, ona se naprosto odradi, poput odlaska na posao. Prema nekim istraživanjima, nešto će vam prijeći u naviku kroz mjesec ili dva, ovisno od osobe do osobe. Dok se to ne dogodi, stisnem zube i odradim ono što sam zacrtala. U mom slučaju, već je dva tjedna povratka pojačanoj tjelesnoj aktivnosti urodilo plodom; osjećala sam se bolje u svom tijelu i shvatila da se svakom novog treningu ponovno veselim, baš poput svakog drugog hobija.

Planiranje obroka

Ovo je možda i najteže provediva stavka s popisa, ali osobno je smatram nužnom. Ako ne želim završiti na pekarskim proizvodima ili nekvalitetnim jelima iz dostave, jednom tjednom moram otići u veliku nabavku s popisom i planirati si obroke kroz sve radne dane. Vodim računa o tome da si ne kompliciram život previše, pa uglavnom radim salate, obroke sa žitaricama ili jednostavna variva.

Sigurna sam da svi već vrlo dobro znaju koliko je važno da naša prehrana bude raznolika. No, upravo se kod unosa proteina najčešće događaju poteškoće; ugljikohidrate i masti već nekako unesemo, ali uglavnom ne i dovoljnu količinu proteina (meso, riba, jaja). A budući da su oni ključni u razvoju mišića, sportaše, ali i rekreativce, često ćete vidjeti kako koriste proizvode koji im omogućuju dodatni unos proteina. Oni pomažu kod izgradnje mišića i mogućnosti bržeg oporavka nakon treninga, što je važno svima koji redovito vježbaju.

U tom me smislu nevjerojatno veseli Čokolino protein power, koji često pripremam nakon treninga (ali jednako ga volim i ujutro) jer predstavlja nutritivno izbalansiran gotov žitarični proteinski obrok. Kombinacija je žitarica – riže i zobi, proteina sirutke, čokolade, vitamina i minerala. Također, sadrži 21 gram proteina po obroku (50 grama), što predstavlja 42% preporučenog dnevnog unosa proteina (na 100 grama sadrži 25 grama proteina). Budući da je pun proteina, riže i zobi, uistinu je obrok za sve kojima je sport život i hobi. A tu je i neodoljiv okus koji je samo dodatni plus.

Fokus na širu sliku i – zdravlje

Pretpostavljam da je sigurno reći da je uoči ljeta većini najveća motivacija za odrađivanje treninga fizički izgled. I dok nema ništa u loše u tome da želimo izgledati najbolje što možemo, primijetila sam da mi sama ta činjenica često nije dovoljna. S druge strane, kad čitam o brojnim zdravstvenim rizicima sjedilačkog načina života u kojem je kretanje svedeno na minimum i pomislim na to kako ću se osjećati za 20 ili 30 godina, i što sve potencijalno neću biti u stanju napraviti, dobijem instantnu motivaciju za ustati s kauča i napraviti nešto konkretno za sebe. ‘Želim ostati zdrav/a’ nešto je što je dobro ponavljati kao mantru i otići na trening čak i kad je vani, recimo, pljusak.

Društvo kao ultimativna motivacija

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko mi je u vremenu najmanje motivacije pomoglo to što na poneke treninge, ili spomenuto planinarenje, odlazim s prijateljima. Nije, naravno, realno, očekivati da ćete s nekim baš uvijek uspjeti uskladiti rasporede, ali to nije ni potrebno. Važno je da na nekog možete računati kad zapadnete u lošu fazu – i međusobno se bodrite dok ne prođe. Djeluje baš svaki put!

Izvor: super1telegram.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.