Moj profil

Ovladajte tajnama idealne težine

Suvišne kalorije i masnoće ne mogu se potrošiti, niti idealna linija zadržati bez tjelovježbe. Trening koji objedinjava vježbanje izdržljivosti i vježbanje snage tri puta tjedno vrlo je učinkovit u tom pogledu.

Udovoljavajte primarnoj potrebi našega organizma na najprirodniji mogući način. Jedite samo kada se pojavi osjećaj gladi, te prekinite s obrokom u trenutku kada vam organizam signalizira da je sit.

Posezanje za vrećicom čipsa iz čiste dosade, ili navika da pojedete sve što je na tanjuru samo zato jer je to uobičajeno neka zauvijek postanu prošlost.

Želite li biti zadovoljni svojim tijelom što češće si postavljajte pitanje "Je li mi to potrebno?" te, tek ako vam organizam odgovori osjećajem gladi, posegnite za hranom.

Ne odričite se ničega, jedite sve u umjerenim količinama

Zabranjene nas namirnice čine znatiželjnima. Stoga si priuštite sve što poželite, bilo da je riječ o čokoladi ili hrenovki u pecivu ali u razumnim količinama. Kako ono što si možemo priuštiti brzo gubi na privlačnosti, ovim ćete psiho trikom spriječiti mučenje koje sa sobom donose stroge zabrane. Spoznaja da, teoretski, u onome što volite možete uživati svaki dan, onemogućit će pretjerivanje s namirnicama kojima je jedina uloga da debljaju, pa će nam jedno rebro čokolade ili hamburger s vremena na vrijeme, biti više nego dovoljni da odolimo napasti.

U slučaju kad pretjerate neka vas ne peče savjest.

U slučaju kad tu i tamo pretjerate, te pojedete više nego što je to vama i vašem organizmu potrebno, nikako si nemojte dozvoliti da vas zbog toga peče savjest. Priznajte sami sebi ne samo da ste prevršili mjeru, nego da ste i uživali, pa što onda! Spas od osjećaja krivnje možete potražiti, nigdje drugdje no u onome što je do te krivnje i dovelo, u hrani, i to onoj najgore vrste: "službenim tješiteljima", slatkišima i "grickalicama.

Jednom ili dva puta mjesečno upriličite voćni dan

Jednom ili dva puta mjesečno upriličite voćni dan, kada ćete jesti samo voće, te piti samo sokove od voća i povrća, kako biste se "iskupili" za one dane u kojima ste si dozvolili uživanje u "zabranjenoj" hrani. U slučaju da ste pretjerali, naročito u praznične dane, isto možete postići i jedući jedan dan samo rižu.

Jedite očima, sporo i s uživanjem

Svakom, pa i najmanjem obroku neka prethode određene pripreme. Ritual postavljanja stola i lijepog serviranja hrane neka postane vašom obvezom, čak i ako pripremate najobičniji sendvič. Ukrasite ga povrćem i listovima salate. Tako ne samo da će izgledati lijepo, nego će izgledati i veće. Jedete li u miru, mnogo ćete bolje moći primijetiti kada ste se najeli, nego činite li to, primjerice, s nogu ili uz televizor. Istraživanja pokazuju da je u razdoblju u kojem želimo izgubiti suvišne kilograme, a i inače, neobično važno polako jesti jer je našem organizmu potrebno oko 20 minuta vremena da nam pošalje poruku da smo siti. Dakle, oni koji brzo jedu, ne samo da ne uživaju u jelu, nego i u spomenutom razdoblju nakupe mnogo više kalorija nego oni koji jedu sporo i s uživanjem.

Nipošto nemojte hranu na brzinu nabacati u sebe. Pretvorite se u istinskog gurmana, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju, te si za svaki, pa i najmanji, obrok uzmite dovoljno vremena.

Pijte što više vode

Voda je poznata po tome što uništava kalorije. Što više pijete (organizmu je potrebno oko 2 litre vode dnevno), to ćete manje biti gladni. U tu svrhu, znatni dio vaše potrebe za hranom nadoknadite namirnicama koje sadrže visoki postotak vode, poput voća i povrća. Obzirom da ugljična kiselina potiče probavu, obavezno pomiješajte vino ili voćni sok s mineralnom vodom.

Birajte kvalitetne i zdrave namirnice

Budite informirani o onome što jedete. Nemojte ispustiti niti jedan članak o zdravoj prehrani. Želite li postići i zadržati idealnu težinu, odvojite dovoljno vremena za nabavku i pripremu hrane. U skladu s preporukama o zdravoj prehrani, birajte isključivo integralne, svježe i na prirodan način uzgojene namirnice.

Kupujte prema planu

Ni pod koju cijenu ne odlazite u kupovinu hrane gladni, ili bez popisa isključivo neophodnih namirnica. Naime, kupovanje nasumce, ili uz neugodnu glad, može vas odvesti u neželjene vode, te se vaša košarica, a potom i želudac, mogu napuniti hranom koja zasigurno nije ni na jednom popisu zdrave prehrane.

Rijetko se važite

Budete li, u razdoblju u kojem se želite riješiti suvišnih kilograma, ali i potom, svakodnevno čak i nekoliko puta stajali na vagi i gledali u kazaljku, zacijelo ćete se razočarat. Važite se jednom ili dvaput mjesečno, ili još bolje, gubljenje kilograma, a potom svoju idealnu figuru, kontrolirajte radije preko odjeće koju nosite. Dakle, umjesto vagom, težinu testirajte "kontrolnom" suknjom ili hlačama.

Težina se gubi u fazama, ponekad treba pričekati kako bi rezultati bili vidljivi, a u slučaju kada se težina gubi na zdrav način, i kada masti ustupaju mjesto mišićima (mišići su teži od masti!), težina može ostati i ista.

Vizualizirajte željenu liniju

Činjenica je da put do vitke linije započinje u glavi. Pozitivna motivacija u smislu vizualiziranja, odnosno predočavanja, sebe onakvom kako ćete izgledati kada se riješite viška kilograma, pomoći će vam da ustrajete. Sasvim konkretno u tu svrhu, ujutro u krevetu, zatvorite oči i vizualizirajte sebe bez suvišnih kilograma, primjerice u "stretch" haljini, ili u nekom drugom komadu odjeće za koji trenutno nemate "kile" niti hrabrosti.

Poslušajte svoje tijelo

Poslušajte svoje tijelo. Kako se osjećate nakon što ste pojeli pizzu, a kako nakon jogurta. Kako nakon torte s kremom i šlagom, a kako nakon jabuke? Doznajte koje namirnice gode vašem tijelu, a koje ga muče, koje ga umaraju, a koje osvježavaju?

Ne pretjerujte sa skidanjem kilograma

U vremenu diktature mladosti i mršavosti, svatko vrlo lako može izgubiti orijentaciju i pretjerati s topljenjem "suvišnih" kilograma, te završiti čak i u bolnici.
Iako je izračunavanje idealne težine prema tablici zastarjelo, a idealna težina je, zapravo, ona s kojom je dotična osoba zadovoljna, uz uvjet da i njen organizam normalno funkcionira, okvirno pravilo ipak postoji.
Polazište određivanja idealne tjelesna težine predstavlja tjelesna visina u centimetrima umanjena za sto. Osobe čija je težina više od 15% ispod dobivene veličine, imaju premalo kilograma, dok one čija je težina 15% do 20% iznad dobivene veličine, imaju previše kilograma.

Krećite se što više

Krećite se što više. Svakom, pa i najmanjom, tjelesnom aktivnosti trenirate mišiće, i trošite energiju i kalorije. Umjesto liftom uspnite se stepenicama. Za vrijeme razgovora telefonom nemojte se zavaliti, već hodajte. U kupovinu idite biciklom ili pješice. Primjerice, za deset minuta hoda stepenicama riješili ste se oko 100 kalorija. Nadalje, za tri sata tenisa ili vožnje biciklom tjedno, utrošili ste 2000 kalorija, što inače možete postići samo ako jedan dan ne jedete.

Da biste "istopili" suvišne masnoće i kilograme i vi i vaši mišići moraju biti u kondiciji. U tu svrhu morate trenirati 3 do 6 puta tjedno, u optimalnom trajanju od 25 do 60 minuta.

U borbi protiv kilograma najbolje rezultate daje treniranje koje potiče izmjenu tvari te poboljšava funkcije srca i krvotoka, primjerice, brzo hodanje, trčanje, vožnja biciklom, plivanje i aerobik, te vježbanje na sobnom biciklu, pokretnoj traci i "steperu".

No, bez obzira koji način rekreacije odabrali, najbolje ćete rezultate postići budete li imali određeni broj otkucaja bila u jednoj minuti. Svoju optimalnu frekvenciju izračunajte na način da od broja 220 oduzmete svoje godine života. Primjerice, ako imate 30 godina, to je 190, što iznosi približno vaš maksimalni puls. Potom, pomnožite broj koji ste dobili najprije s 0, 6, a zatim s 0, 85. Primjerice, 190 X 0, 6 = 114; 190 X 0, 85 =161, 5. Dobiveni brojevi kazuju vam koliko najmanje i najviše otkucaja u minuti smijete imati za vrijeme treninga. Dakle, 30-godišnja žena mora jačinu treninga prilagoditi na način da njeno srce kuca između 114 i 160 puta u minuti. Stručnjaci, pak, savjetuju da trening u početku prilagodite donjoj veličini, a kasnije veličini od oko 130 otkucaja u minuti koja predstavlja idealan puls kod kojeg se tope masne stanice.

Zadržite idealnu težinu treningom

Suvišne kalorije i masnoće ne mogu se potrošiti, niti idealna linija zadržati bez tjelovježbe. Iako, primjerice, 20 minuta vožnje biciklom ili trčanja predstavlja dobar način za uništavanje suvišnih, "praznih" masnoća, stručnjaci smatraju da je još učinkovitiji trening koji objedinjava vježbanje kondicije ili izdržljivosti i vježbanje snage, a kojeg treba izvoditi tri puta tjedno, s jednodnevnom pauzom.

Krećite se što više. Svakom, pa i najmanjom, tjelesnom aktivnosti trenirate mišiće, i trošite energiju i kalorije.

Kako biste postigli optimalne rezultate, najprije trenirajte kondiciju brzim hodanjem, trčanjem, plivanjem ili aerobikom u trajanju od 40 minuta, te odmah potom, u trajanju od 20 minuta, trenirajte snagu svojih mišića vježbama na spravama pod opterećenjem i sa utezima, tj. "body buildingom".

Činjenica je da ćete opterećujući sve grupe mišića aktivirati izmjenu tvari i potrošnju energije i do 48 sati. U tom će se razdoblju vaše tijelo riješiti gomile suvišnih masnoća i izgraditi novo mišićno tkivo. S tim procesom automatski se povećava potrošnja energije, pa je logično da što je vaše tijelo u boljoj kondiciji i sa što više izgrađenih mišića, to možete i više jesti.

Osnovni savjeti za učinkovito vježbanje snage

  • Prije nego se odlučite za trening snage posavjetujte se s liječnikom.
  • U početku, trenirajte isključivo pod vodstvom stručnjaka za body building.
  • Za body building izaberite dobro opremljeni fitness klub u kojem se trenira pod nadzorom stručne osobe.
  • Prije početka treninga zagrijte tijelo. Trčite na mjestu, vozite sobni bicikl, ili preskačite preko konopca.
  • Kontrolirajte disanje, na način da za vrijeme napinjanja mišića izdahnete kroz usta, a za vrijeme opuštanja mišića, udahnete kroz nos.
  • Vježbe izvodite koncentrirano, polako i precizno, te, što je jako važno, s voljom.
  • Ne vježbajte s punim želucem.
  • Prije vježbanja pojedite bananu.
  • Nemojte vježbati neposredno prije spavanja. Kako potiče cirkulaciju i čini nas ornima, od vježbanja do odlaska u krevet treba proteći najmanje sat i pol vremena.
  • Jednako tako, nakon vježbanja najmanje sat i pol vremena pričekajte s obilnijim obrokom.
  • No, odmah nakon treninga pojedite nešto simbolično, primjerice, jednu jabuku ili jogurt, kako biste spriječili mogući napad velike gladi.
  • Nakon treninga obavezno popijte oko pola litre negazirane mineralne vode bogate magnezijem koji će aktivirati enzime važne za sagorijevanje masnoća.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.