Moj profil

Plemenita maraska

U Dalmaciji je maraska poznata još od 16 stoljeća, otkad datira i njen najpoznatiji proizvod, liker Maraschino, danas suvenir i brend Zadarske županije.

U Dalmaciji je maraska poznata još od 16. stoljeća, otkad datira i njen najpoznatiji proizvod, liker Maraschino, danas suvenir i brend Zadarske županije. Maraska je rasprostranjena u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, na području od Zadra do Makarske, otočnom dijelu i sjevernom dijelu Benkovca, Drniša, Sinja i Imotskog, uspijeva u Vrgorcu i Dubrovniku, a posebno se ističu nasadi u Ravnim kotarima, na Hvaru, Braču i Brelima.

Maraska ima snažnu aromu, odličnu kakvoću plodova osobite vrijednosti za likersku industriju. Od ostalih se višanja ističe s više od 25% suhe tvari, što je čini vrlo vrijednom sirovinom za izradu brojnih proizvoda.

Višnja maraska dozrijeva krajem lipnja i početkom srpnja. Plod je srednje velik i intenzivno crvene boje, s tamnocrvenim sočnim mesom i slatkokiselkastim aromatičnim plodovima.
Sok maraske je izrazito tamne boje, zbog čega se koristi i za bojanje hrane. Obzirom da je meso višnje odlične kvalitete, plodovi su vrlo traženi na domaćem i inozemnom tržištu. Zamrznuta maraska izvozi se u u Italiju i druge zemlje u svrhu aromatiziranja pića.
Maraska je cijenjena i zbog ljekovitih svojstava, tj. u službi je zdravlja. Uz aromatičnost i odličan okus, sadrži dijetalna biljna vlakna, vitamine (C, B, A, E, K), minerale (Ca, Mg, P, K), fenolne spojeve (antocijani, flavonoli, flavanoli, procijanidini, fenolne kiseline) i drugo. Brojni biološki aktivni spojevi iz višnje maraske imaju snažno antioksidacijsko djelovanje, čime smanjuju rizik obolijevanja od različitih kroničnih bolesti.

Smatra se kako je receptura za stvorena i zapisana na početku 16. stoljeća u zadarskom Dominikanskom samostanu.

Upotreba

Plod maraske vrlo je cijenjen u prehrambenoj industriji, za proizvodnju likera, alkoholnih pića, desertnih vina, bezalkoholnih, vitaminskih sirupa, koncentriranih i voćnih sokova. Koristi se i za proizvodnju konzerviranog ploda u likeru, jedu se glazirane, upotrebljavaju se za aromatizaciju čokolade, pripremu kompota, želea, pekmeza, kolača, savijača i štrudli, umaka, paradižeta s višnjama i maraschinom, krostati, torti i proizvodnju prirodne boje.

Najznačajniji produkt maraske je maraschino, desertni liker osebujne arome načinjen iz višnje maraske, šećera i dodataka, punjeno u karakteristične boce (opletene likom).

O njegovoj atraktivnosti govori i to da je Hrvatska turistička zajednica 1999. godine bocu tradicionalno opletenog Maraschina uvrstila u popis autentičnih hrvatskih suvenira. Uz Maraschino moramo spomenuti i cherry brandy, rakiju Marušku i desertna vina koji su proizvodi višnje maraske.

Poslije 18. stoljeća postao rado viđen gost europskih dvorova, a uz njegovu konzumaciju spominju se i Napoleon Bonaparte, Casanova, Hitchcock i  Baudelaire.

Maraschino

Maraschino se najčešće poslužuje u čaši s višnjom iz sirupa kao dekoracijom. Smatra se kako je receptura stvorena i zapisana na početku 16. stoljeća u zadarskom Dominikanskom samostanu, da bi se kasnije stekao naziv pod kojim ga i danas znamo - Maraschino. Naziv je naravno dobio po višnji maraski, koja je i njen glavni sastojak. Na samom početku, Maraschino je bio dostupan isključivo povlaštenom sloju, a pripisivali su mu i ljekovita svojstva.

Liker Maraschino svoju slavu duguje prvenstveno kompleksnosti okusa višnje maraske. Nadalje, po literaturi možemo pročitati da je iza 18. stoljeća Maraschino postao rado viđen gost europskih dvorova, a uz njegovu konzumaciju spominju se i Napoleon Bonaparte, Casanova, Hitchcock i Baudelaire. Maraschino se danas pije s rumom, džinom, tekilom, vermutom, a zbog svoje uzbudljive i dominantne arome dodaje se brojnim sladoledima i kolačima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.