Moj profil

PMS i Menstruacijske tegobe

Da li ste ikada pokušali ublažiti simptome PMS-a ili bolove u toku mjesečnice hranom? Da, i to je vrlo, vrlo moguće! Štaviše, lično mislim da gutanje tableta nije dobar izbor po ovom pitanju, osim u neizdrživim situacijama, naravno. Evo nekoliko 'zdravih' preporuka za nošenje sa simptomima. :)

Prvo i glavno pitanje je - zašto imamo menstruaciju? Odgovor je vrlo jednostavan - to je cijena koju plaćamo jer smo stvorene sa sposobnošću rađanja djece! Predmenstrualni sindrom (PMS) se pojavljuje otprilike sedam dana prije same menstruacije. Tada dolazi do opadanja razine progesterona i estrogena u ženskom organizmu. U tih sedam dana mnoge žene osjećaju simptome poput glavobolje, grčeva, nadutosti, bolnih dojki ali i razdražljivost i depresiju, težnju za određenom hranom i promjene raspoloženja. Mnoge od tih žena se kljukaju tabletama kao što su ibuprofen i paracetamol da bi ublažile simptome, ali time ne unose sve korisne tvari koje se nalaze upravo u hrani! Ne, hrana nije neki čudotvoran lijek za menstruacijske tegobe, ali istraživanje je pokazalo kako žene koje se hrane zdravo i umjereno puno lakše podnose 'one dane u mjesecu'.

Evo nekoliko savjeta:

  • Mliječni proizvodi i namirnice bogate kalcijem i vitaminom D 
    Žene koje svakodnevno piju po četiri čaše obranog ili manje masnog mlijeka imaju 40% manji rizik od PMS-a! Dakle potrebno je svakodnevno unositi 1000 do 1200 mg kalcija i 400 IU vitamina na dan ili jednostavno četiri čaše obranog mlijeka.
  • Magnezij
    Preporučen dnevni unos magnezija iznosi 320 mg, ali dovoljno je uzimati jednu kapsulu dnevno od 200 mg! Ostale namirnice koje su bogate magnezijem su špinat, žitarice, soja, heljdino i kukuruzno brašno... Pokušajte jesti sirov špinat, prilikom njegovog kuhanja se izgubi oko jedne trećine magnezija iz špinata!
  • Željezo
    Vegeterijanke imaju manje problema što se tiče PMS-a zbog manjeg unosa Željeza, ali u toku smae mjesečnice potrebno im je željezo. Vaše rješenje je 18 mg na dan - toliko iznosi i sama dnevna preporuka. Namirnice bogate željezom: nemasno crveno meso (govedina), soja, školjke, kamenice.
  • Vitamin E
    Neke od najkorisnijih i najzdravijih namirnica su orašasti plodovi! Neke od namirnica koje su preporučljive su sjemenke, pšenične klice, avokado, bademi, lješnjaci...
  • Složeni ugljikohidrati
    Tu spadaju čokolada 🙂 , cjelovite žitarice i raznorazno voće i povrće.

Sa dnevnog menija morate brisati slijedeće namirnice:
-sol
-šećer i masti
-kofein i alkohol

Ne zaboravite da u hrani obavezno morate biti umjereni !!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.