Moj profil

Podravka Hren – gurmanski prilog jelima

Ljuti okus i miris hrena već stoljećima fascinira čovjeka i obogaćuje brojna jela. Hren može gotovo svakom jelu dati posve osobnu notu i karakter. Na blagdanskom je stolu neizostavan uz kuhanu šunku i druga mesna jela, jaja i salate.

Armoracia rusticana P. Gaertn poznatiji po slavenskom imenu hren, proširio se kulinarskim svijetom iz jugoistočne Europe. Bijeli, sočni korijen koji grije, pročišćava i otvara apetit rado je viđen na blagdanskom stolu, ali i u svakoj drugoj prilici.

Hren na tanjuru

Najčešće ga koristite kao osnovu hladnim i toplim umacima, s mesnim temeljcima i juhama. Njime možete nadopuniti klasični francuski dressing, oplemeniti holandski umak, jogurt ili majonezu. Nezamjenjiv je sastojak brojnih salata, a sendviče, kobasice i jela s roštilja čini potpunima. Inventivno ga koristite uz šparoge, losos i pečeni biftek. Obožavaju ga i vegeterijanci jer savršeno odgovara tikvicama, cikli, celeru, krastavcima i drugom povrću. Neuobičajan je, ali nepogrešiv dodatak jelima od ribe.

Na blagdanskom je stolu neizostavan uz kuhanu šunku i druga mesna jela, jaja i salate.

Zdravlje iz hrena

Osim kulinarske primjene hren se oduvijek koristio i kao lijek. Hren sasvim sigurno otvara tek, potiče metabolizam, podiže prirodnu otpornost, stimulira cirkulaciju i rad srca, zaustavlja rast bakterija i djeluje kao prirodan konzervans. Uz brojne superlative koji ga krase hren je prirodan antireumatik i diuretik. Njegovim ljekovitim svojstvima gotovo da nema kraja.

Prijedlozi upotrebe

Ljuti okus i miris hrena već stoljećima fascinira čovjeka i obogaćuje brojna jela. Hren može gotovo svakom jelu dati posve osobnu notu i karakter.

Poželite li ipak hrenu oduzeti dominaciju, aromu mu ublažite kiselim vrhnjem, kremastim sirom ili naribanom jabukom.

Ponestane li vam kulinarske mašte, poslužite se našim kreativnim predlošcima upravo po mjeri Podravka Hrena i ukiseljenog povrća.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.