Moj profil

Potočarka

Dodatkom leda u vodu za čuvanje potočarki svježinu i trajnost možemo produžiti i do 5 dana.

Opis i podrijetlo

Potočarka (Nasturtium officinale) jedna je od najstarijih biljaka/vrsta povrća poznatih u svijetu budući da su je koristili i stari Grci i Rimljani, a danas je rasprostranjena po cijelom starom kontinentu te sjevernoj Africi.

Potočarka blagotvorno djeluje u sprječavanju nastanka karcinoma jer je bogata izrazito antikancerogenim spojem.

Osim u prehrani od davnina se koristi i u liječenju raznih bolesti, ali i kao izvor energije i snage. U narodu je poznata pod nekoliko imena: rezanica, dragušac, vodena režuha, krešun i/ili bobovnjak, a izgledom je slična salati s time da u vrijeme cvata sadrži i sitno, bijelo cvijeće.

Odabir i skladištenje

Ukoliko potočarku kupujete bilo u dućanima ili na tržnicama, važno je obratiti pažnju na izgled listova za koje je poželjno da izgledaju zdravo, nikako uvenuto, te svježe i vlažno. Također se može prstima proći kroz sve listove da se uvidi da li postoje oni suhi i tamnije boje budući da su indikator starosti biljke.

Obzirom da je potočarka poluvodena biljka, zahtijeva dosta vode odnosno vlažnosti pa ju je svježu kod kuće potrebno čuvati u posudi napunjenoj vodom. U takvom stanju se može čuvati 3-4 dana, a da ostane svježa.

Priprema i termička obrada

Kod potočarke je odlično to što se i listovi i stabljike koriste u prehrani te je zapravo potrebno vrlo malo čišćenja biljke kako bi bila spremna za konzumaciju. Prvo ju je svakako potrebno otresti i osušiti od vode u kojoj je čuvana (ili ukoliko se priprema ravno iz dućana/tržnice/polja, oprati i ocijediti) te odabrati samo svježe zelene listove i stabljike.



Za salatu se kombinira s ostalim sastojcima ili začini samostalno, za juhu se priprema na isti način kao ostale krem juhe dok se za pripremu soka potočarka jednostavno protisne u sokovniku. Za pripremu čaja koristi se svježa potočarka gdje se jedna jušna žlica listova prelije s ključalom vodom dostatnom za 1 šalicu te ostavi 20-ak minuta prije nego se procijedi.

Nutritivna svojstva

Brojna su istraživanja rađena na potočarki te su neka i pokazala kako je njezin sadržaj vitamina C veći i od onog iz citrusa pa je stoga odlična biljka za jačanje imuniteta. S druge strane smatra se i da može blagotvorno djelovati u sprječavanju nastanka karcinoma budući da je bogata jednim izrazito antikancerogenim spojem.

Možda je njezino najbolje djelovanje ono probavno obzirom da je bogata prehrambenim vlaknima pa je stoga učinkovita u borbi protiv zatvora crijeva.

Konzumacija

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.