Moj profil

Povijest Oscara

Ideja o utemeljenju nagrade za najbolja dostignuća na području filma rodila se 1927. godine u Los Angelesu. Samo dvije godine kasnije, na svečanosti koja je postala planetarno popularni spektakl, prvi je put dodijeljen Oscar.

Dana 16. svibnja 1929. godine, u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, održala se prva dodjela nagrada Akademije za postignuća u svijetu filma.

Davne 1927. godine, na banketu održanom u Los Angelesu povodom osnivanja organizacije Academy of Motion Picture Arts and Sciences, jedan od njenih 36 članova (danas Akademija broji više od 5 700 članova!) Louis B. Mayer, predsjednik studija Metro-Goldwyn-Mayer, došao je na sjajnu ideju da organizacija utemelji nagrade za najbolja ostvarenja na području filma. Nakon plodonosne diskusije uz birana jela i pića, shvativši da će nagrada uvelike pridonijeti podizanju kvalitete u svim segmentima filmske industrije (koja je tih godina zapala u duboku krizu), s njegovom su se idejom složili i prvi predsjednik Akademije, Douglas Fairbanks Sr., kao i svi članovi, pa se odmah krenulo u akciju.

Od samih početaka raspravljalo se i o tome kako bi trebala izgledati nagrada za najbolja ostvarenja na području filma. Briga oko izgleda nagrade povjerena je umjetničkom direktoru MGM studija Cedricu Gibbonsu, koji je odmah digao na noge umjetnike Los Angelesa. Između mnogobrojnih prijedloga, svima se najviše svidjela ideja da to bude stilizirani lik mladolikog zlatnog viteza s mačem, čuvara pet koluta filma, simbola tadašnjih pet razreda Akademije, koju su činili glumci, redatelji, producenti, tehničari i autori, dobro poznata svima u filmskoj branši.

Prema prihvaćenom i odabranom predlošku, statua je svjetlo dana ugledala već 1928. godine, dakle, godinu dana prije prvog proglašenja. Ručno ju je, od bronce, izradio kipar George Stanley. Statua, presvučena zlatom od 24 karata, bila je visoka 35 centimetara i teška oko 4 kilograma. Izvorni je oblik mijenjan samo jednom, 1945. godine, kada je vitez s mačem dobio postolje koje ga je činilo stabilnijim. Zbog velike težine, već 1930. godine bronca je zamijenjena lakšom legurom od bakra i kositra.

Prva dodjela filmskih nagrada

Nakon dvije godine s riječi se prešlo na djelo. Dana 16. svibnja 1929.godine, u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, održala se prva dodjela nagrada Akademije za postignuća u svijetu filma. Na svečanom banketu sudjelovalo je sada već 250 njenih članova i uzvanika, koji su za tu prigodu platili 10 dolara za ulaznicu, od kojih je dio odlazio i na nagrade.

Za razliku od današnje dodjele nagrada, ceremonija proglašenja bila je vrlo kratka, trajala je tek pet minuta, i nije bila previše uzbudljiva. Naime, imena dobitnika nagrada te su se godine, kao i sljedećih, mogla pročitati u večernjim izdanjima novina koje su se mogle kupiti kasno navečer, ali još uvijek prije svečanog proglašenja.

Tek 1940. godine, kada je Los Angeles Times prevršio svaku mjeru, štampavši poseban broj koji se mogao kupiti još ranije iste večeri, već pri dolasku uzvanika na banket uvedena je praksa da su imena pobjednika tajna, te ostaju u zatvorenoj omotnici sve do trenutka proglašenja. Ta tradicija vrijedi i danas.

Na prvom povijesnom proglašenju, pobjednici, među kojima su tada bili Charlie Chaplin te jedina žena Janet Gaynor, dobili su pozlaćenu, vrhunski poliranu statuu načinjenu od bronce koja će tek desetak godina kasnije dobiti planetarno poznati nadimak - Oscar.

Nagrada je dobila nadimak Oscar

Među glumcima apsolutni rekord drži glumica Katharine Hepburn sa četiri , te Ingrid Bergman, Walter Brennan i Jack Nicholson s po tri.

Sve do polovice 30-tih godina prošlog stoljeća vitez s mačem nije imao nadimak Oscar po kojem je planetarno poznat, već je posjedovao samo svoje podugačko službeno ime - ''The Academy Award of Merit", ili akademijina nagrada za zasluge. Iako postoji nekoliko verzija o tome kako je statua dobila nadimak Oscar, jedna od njih spominje suradnicu L. B. Mayera, šeficu Akademijine knjižnice, koja je, vidjevši statuu prvi put uskliknula: ''Izgleda baš kao moj ujak Oscar!''

No, bez obzira na ovu priču, ime Oscar prvi se put pojavilo 1934. godine u novinskoj kolumni povodom dodjele Akademijinih nagrada, nakon čega je, zbog svoje jednostavnosti i zvučnosti, mnogima ušlo u uho. Budući da se svidjelo i članovima Akademije, nadimak Oscar službeno je u upotrebi već od 1939 godine.

Prepoznatljivi, sjajni, zlatni Oscar nekoliko je puta, manje ili više, promijenio svoj izgled. Primjerice, 1937. godine dodijeljen je drveni Oscar koji je imao pokretnu donju čeljust, a godinu dana kasnije, Walt Disney je za svoj film Snjeguljica i sedam patuljaka dobio jedan standardno velik i sedam mini Oscara.

Za vrijeme II svjetskog rata, zbog nedostatka kovina, kao i zbog domoljublja, dodijeljeni Oscari nisu bili od metalne legure, već od gipsa i plastike. Naravno, odmah nakon rata, "falš" statue zamijenjene su pravim Oscarima.

Dodjela Oscara je planetarni spektakl

Svečana Akademijina dodjela Oscara za postignuća u svijetu filma prerasla je iz skromne i kratkotrajne priredbe u glamurozni, planetarno poznati spektakl koji se ne propušta.

Svečana dodjela nagrada od samih je početaka privlačila veliku pažnju medija. Novine je prate od prvog održavanja, radio prijenos započeo je već sljedeće godine povodom druge dodjele, dok se prvi televizijski prijenos odigrao 1953. godine. Danas dodjelu Oscara prenosi više od osamdeset zemalja svijeta. Na pravima TV prijenosa Akademija zarađuje više od 30 milijuna dolara, a trideset sekundi reklamnih poruka u vrijeme defilea zvijezda na crvenom tepihu Kodak Theatra plaća se oko 1, 5 milijuna dolara.

Oscar se danas dodjeljuje u 24 kategorije, a u svakoj je kategoriji do pet nominiranih filmskih umjetnika. Svečanost, koja je na prvoj dodjeli trajala tek pet minuta, danas je glamurozni spektakl koji ne traje manje od četiri sata.

Svečana dodjela Oscara otkazana je samo tri puta u povijesti: zbog velikog nevremena koje je zahvatilo L.A., te zbog ubojstva Martina Luthera Kinga, koje se dogodilo nekoliko dana prije održavanja, dok je zbog pokušaja atentata na tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana ceremonija odgođena za jedan dan.

Naj, naj dobitnici Oscara

Najviše Oscara, po jedanaest, skupili su filmovi Ben - Hur (1959.), Priča sa zapadne strane (1961.), Titanic (1997.), te Gospodar prstenova – Povratak kralja (2003.).

Redatelji s najviše Oscara su: John Ford sa četiri, te William Wyler i Frank Capra s po tri Oscara.

Među glumcima apsolutni rekord drži glumica Katharine Hepburn sa četiri Oscara, te Ingrid Bergman, Walter Brennan i Jack Nicholson s po tri. S dva Oscara mogu se pohvaliti mnogi glumci i glumice, među kojima su i Marlon Brando, Jane Fonda, Jodie Foster, Tom Hanks, Dustin Hoffman, Jessica Lange, Jack Lemmon i Meryl Streep.

No, apsolutni je rekorder Walt Disney i njegov filmski studio sa čak 64 nominacije i 26 osvojenih Oscara, među kojima je i jedan posebni, onaj za stvaranje lika Mickeya Mousea.

Najmlađe dobitnice Oscara su Shirley Temple sa 6 godina, Tatum O'Neal s 10 godina, te Anna Paquin s 11 godina, dok je najstarija Jessica Tandy, koja je Oscar osvojila s 80 godina.

Osvojiti Oscara dvije godine zaredom pošlo je za rukom dvojici glumaca: Tomu Hanksu i Spenceru Tracyju.

Jedan od najkraćih govora zahvale održao je Alfred Hitchcock rekavši samo ''Hvala vam'', dok je, za razliku od njega, Julia Roberts zahvaljivala pune četiri minute, a Gwyneth Paltrow i Nicole Kidman su od sreće i uzbuđenja ronile krokodilske suze.

Marlon Brando imao je petlje odbiti najpoželjniju filmsku nagradu na svijetu. Odrekao se jednog od svoja dva Oscara u znak protesta protiv neobjektivnog, negativnog prikazivanja Indijanaca u hollywoodskim filmovima.

Za više informacija o dodjeli nagrada Američke filmske akademije pogledajte na Oscar.com.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.