Moj profil

Praznično pretjerivanje u hrani

Blagdani su toliko lijepi i vrijedni trenuci - kada na vidjelo izlazi dobra strana ljudske prirode, kada se skupljaju lijepe uspomene, pa i odlučuje o važnim promjenama - da je prava šteta to pokvariti disciplinom i odricanjem.

Pješake treba ljubiti, kažu ruski satiričari Iljif i Petrof. Pješake koji izbjegavaju sve zamke koje im postavljaju automobili. Mi dodajemo - i bolesnike treba ljubiti. Bolesnike u zbrci propisa i zabrana. Bolesnike koje straše najrazličitijim predviđanjima i pretpostavkama i koji zapravo ne znaju kako bi trebali živjeti. Bolesnike koje udaraju baš ondje gdje im je najteže poslušati. To onda vrijedi i za one sada zdrave, a u budućnosti potencijalne bolesnike. Jer, kako mi je jednom rekla neka gospođa iz Njemačke: "Sve što je ugodno - ili je štetno ili deblja".

Svima koji su na dijeti za mršavljenje mogu "griješiti u jelu i piću" jednom do dva puta u vrijeme blagdana i ništa bitno se neće promijeniti.

Želja nam je pozabaviti se tim zabranama ili preporukama prema njihovoj važnosti za pojedine bolesnike, ali i za sve zdrave ljude. Utvrditi, naime, kada se može učiniti i neki kompromis, odnosno kako se može smanjiti šteta od prekršaja takvih preporuka i zabrana.

Blagdani su toliko lijepi i vrijedni trenuci - kada na vidjelo izlazi dobra strana ljudske prirode, kada se skupljaju lijepe uspomene, pa i odlučuje o važnim promjenama - da je prava šteta to pokvariti disciplinom i odricanjem. A jelo i piće na velikim obiteljskim stolovima jedno su od najsnažnijih poveznica među ljudima.

Napominjemo da govorimo o jednokratnim prekršajima, nakon kojih slijede brojni dani pridržavanja pravila.

Tko ne smije zgriješiti?

Počnimo od zabrana koje su nepovredive.

Na prvome mjestu to je zabrana uzimanja i najmanje količine alkoholnih pića u liječenih alkoholičara. Praktički svaki prekršaj dovodi do recidiva. Pijte neku zamjenu.

Nije lako ni bolesnicima koji boluju od težeg oblika sprue. To je bolest tankog crijeva kod kojeg neki sastojci hrane (gluten) dovode do bitnih promjena sluznice tankog crijeva, pa im je zabranjeno uzimanje hrane u kojoj ima glutena (prije svega pšenično brašno). Samo jedan pogrešan obrok može imati dugotrajne posljedice.

Među bolesnicima koji bi se prilično čvrsto morali držati reda su oni na dijalizi. Bubrežne funkcije kod njih obavlja stroj, pa on ne može promijeniti svoje djelovanje prema onome kako mi hoćemo jesti, već se mi moramo prilagoditi njegovu uvijek prilično jednoličnom funkcioniranju. Uostalom, takvi bolesnici uvijek mogu pitati liječnike i medicinske sestre koje bi "greške" u njihovu slučaju bile dopustive, a čega se striktno trebaju pridržavati.

Bolesnika sa šećernom bolesti ima dvije vrste. Prvi su oni kojima je dijabetes dijagnosticiran još u djetinjstvu, a drugi oni kojima je dijagnosticiran u starijoj dobi. Kod dječjeg dijabetesa (tip I) treba povećanjem dodatka inzulina točno pratiti sadržaj škroba, odnosno šećera u hrani. Ako tako postupite, možete uzeti i obilnije obroke, ali samo jedan nepredviđeni neumjesni obrok može uzrokovati poremećaj koji je poslije vrlo teško ispravljati. Svakako se o svim izvanrednim stvarima konzultirajte sa svojim liječnikom.

Ako kod dijabetesa zrelije dobi (tip II) dobivate veće doze inzulina, eventualne jednokratne greške smiju biti prilično ograničene, dok kod dijabetesa koji se liječe dijetom i/ili tabletama, jednokratne greške dakako nisu preporučljive, ali vrlo je mala mogućnost da ostave trajnije posljedice. Tu se greška smanjuje uzimanjem slatkiša napravljenih šećerom za dijabetičare ili dodatkom umjetnih sladila u njihovoj pripremi.

Ostali kronični bolesnici

S obzirom na ograničenu dužinu teksta, nemoguće je spomenuti sve bolesti.

Osobe koje pate od napadaja bolova od žučnih kamenaca, od čira na želucu i dvanaesniku kao i gihta, napadaj boli kod eventualne greške u prehrani trebat će pretrpjeti. Izaberite, dakle, sami: ili ćete pripaziti što jedete ili ćete uživati u ukusnom obroku uz rizik od napadaja boli. Velike trajne posljedice teško mogu nastati.

Jednom do dva puta možete griješiti u vrijeme blagdana, ako vam tako dođe.

Za jetrene bolesnike kao glavno pravilo vrijedi: ne piti alkohol. No, umjerena količina alkohola kao jednokratna greška nekoliko puta u godini, iako se ne preporuča, teško može uzrokovati trajnu štetu.

Svima koji su na dijeti za mršavljenje možemo reći da oni ionako pogriješe tri ili četiri puta na godinu, bez nekog povoda (što nikako ne bi smjelo biti opravdanje da se dijeta prekine). Jednom do dva puta možete griješiti u vrijeme blagdana, ako vam tako dođe.

Jednokratna greška kod onih koji provode dijetu zbog povišenih masnoća u krvi ne znači gotovo nikakav grijeh, ali bolesnici s povišenim tlakom neka što je više moguće izbjegavaju slanu hranu i neka ne dosoljavaju jelo.

A zdravi ljudi?

Sada bih parafrazirao g. Sirišćevića koji se s malog ekrana s toliko osjećaja obraća prijateljima opere ili onima koji će to tek postati. Obraćam se, dakle, onima koji će tek postati bolesnici. Njih također treba ljubiti.

Oni dobro znaju da će na praznicima pretjerati i da neće moći odoljeti svim prekrasnim, mirisnim jelima. Nije lako sjesti za obilan stol za kojim vlada blagdansko ozračje te ne jesti i ne piti.

Pokušat ćemo pokazati samo kako je moguće što više smanjiti nastalu "štetu". Onima s maksimumom samodiscipline dakako ne treba savjet i kao liječnik moram im čestitati, iako im ne zavidim...

Pretjerivanje u alkoholu

Prvo možda najoštrije upozorenje. Svake godine u vrijeme blagdana strada nekoliko mladih ljudi. Konzumiranje neumjerenih količina alkohola, radi pokazivanja vlastite muškosti (teško ženstvenosti) i/ili zrelosti može završiti tragično. To se obično događa sa žestokim pićima.

Ako već morate piti, jer to okolina traži, pijte u količinama pri kojima se još uvijek možete kontrolirati.

Upozoravam mlade ljude – smatrate li da morate popiti određenu količinu alkohola kako biste se osjećali opušteno, za to su dovoljne male količine. A muškost i zrelost pokazuju se na mnoge druge načine.

Ako već morate piti, jer to okolina traži, pijte u količinama pri kojima se još uvijek možete kontrolirati. "Zabušavati" se može na razne načine, među ostalim ulijevanjem vode u vino, što društvene norme kod nas dopuštaju. Prave pivske gozbe kod nas su, na sreću, rjeđe nego u drugim zemljama.

Previše hrane

Velike količine hrane izazivaju osjećaj punoće u gornjem dijelu trbuha, iznad pupka, nagon na povraćanje i, konačno, povraćanje. Uzimanje sredstava za čišćenje kako bi se hrana "istjerala" iz organizma nije učinkovito, a dugotrajnija primjena može izazvati ozbiljne poremećaje.

Blagdani su toliko lijepi i vrijedni trenuci a jelo i piće na velikim obiteljskim stolovima jedno su od najsnažnijih poveznica među ljudima.

Osjećaju punoće nakon gozbe ne može se stati na kraj, osim možda u početku umjetnim podražajem na povraćanje, a onda postom: čajem bez šećera i eventualno kojim keksom dok to stanje ne prođe. Tzv. alkoholni digestivi su prijevara.

Kiselo podrigivanje sprečavamo tabletama za suzbijanje želučane kiseline (npr. Gastal) ali time se, kao ni drugim narodnim sredstvima, ne može smanjiti osjećaj punoće želuca. Kaže se da je u tim prilikama dobro grickati bademe. Sve u svemu, treba proći potrebno vrijeme da sve opet stane na mjesto.

Loš osjećaj zbog pretjerane konzumacije alkohola može se ublažiti ležanjem, dok ne prođe, a ne crnim kavama ili slanim juhama.

Za sve sklone debljanju

Za one sklone debljanju imamo samo jednu preporuku: jedite manje. Ako to ne možete, nemojte jesti kruh, krumpir, rižu i palentu jer to ipak nisu najukusniji pripravci sa stola.

Voće se može vrlo dobro uklopiti u doručak, rado se jede, a relativno je niskokalorično.

Jedite više povrća jer ono puni želudac, a uz to je niskokalorično. Birajte, ako već morate, voćne kolače koji su manje kalorični od drugih. Vrlo je zgodan voćni kup, pa makar i sa sladoledom, što je izvrsno osvježenje nakon teškog objeda ili večere.

Od mesa, ako možete odoljeti svinjetini, birajte perad koja se može vrlo ukusno pripremiti. Posebno je dobro nojevo meso koje je prilično zasitno, a ima manje masnoća. Ako se odluči za tu vrstu mesa, domaćica bi nekoliko dana prije blagdanskog objeda trebala pripremiti pokusni obrok kako za svečanu večeru meso ne bi bilo suho i tvrdo.

Riba manje opterećuje želudac od mesa, osim ako je pripremana u velikim količinama ulja (pržena u ulju). Riba i meso na žaru laganija su jela jer se pripremaju s vrlo malo masnoće.

Važan je i doručak. Pijte obrano mlijeko (koje je gotovo jednako ukusno kao i punomasno). Pokušajte isključiti maslac i sve što je više od jednog jajeta. Voće se može vrlo dobro uklopiti u doručak, rado se jede, a relativno je niskokalorično. Niste ništa izgubili na okusu ako kavu, čaj ili druge napitke sladite umjetnim sladilima, a uštedjeli ste i pokoju kaloriju.

Kad govorimo o dobivanju na težini, velik problem predstavljaju međuobroci, čašćenja, posjeti, dočekivanja gostiju uz pršut, sir i kolačiće. Tu budite vrlo skromni jer toga se najlakše odreći, a ispast ćete i vrlo pristojni.

Budite razumni ili što manje nerazumni kako biste zdravi dočekali iduće blagdane.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.