Moj profil

Predstavljamo - bloger Medo22

Eto, i tko pored svega neće završiti u kuhinji. Osim što je danas kuhanje moj posao i jedna ljubav uz fotografiju veliki utjecaj u tome imala je i Coolinarika. Kako bi rekao jedan lik iz jedne naše serije: u životu tribate učit učit učit, radit radit radit i onda ćete dotirati dovlen doklen san i ja.

Pozdrav, moje ime je Hrvoje i autor sam na blogu Kužinavanje. Da idem napisati nešto o sebi bilo bi to jednostavno – ludo pa živi, stvorenje koje uvijek želi probati nešto novo i zanimljivo pa tako i u kuhinji. Od malena sam bio okružen kuhinjom i finom hranom, ali i u to vrijeme kao klinca sve me to interesiralo. Pamtim još kako je baba znala spremati dobar ajvar, a i kako je prababa, onda starica od 90 godina znala plesti glavice češnjaka i kako je kuhala poparu na starom šporetu na drva.

Uvijek volim reći da su sigurno najveći utjecaj na mom putu kuhanja i pravljenja kolača imale dvije žene – mama i baka, a od tuda vučem i malo goranskih korijena :) Kao klinac volio sam listati razne kuharice što su za mene bile i po malo zbunjujuće knjige sa svim onim brojkama ali bilo je to zanimljivo štivo :)

Eto, i tko pored svega neće završiti u kuhinji. Osim što je danas kuhanje moj posao i jedna ljubav uz fotografiju veliki utjecaj u tome imala je i Coolinarika na koju me put doveo sasvim slučajno a dobio sam jako puno, a znate i sami, tu se gostovalo, snimalo se, šminkali su me, zabavljali smo se, a kako bi rekla jedna gospođa koje je samnom radila – a meni je lipo :)

Nakon nekoliko godina rodila se ideja o blogu, a nakon nekog vremena ta ideja je i realizirana. Najjednostavniji naziv bio je dati Kužinavanje jer što se radi u kužini nego kužinava. Tamo možete pronaći za sada dosta slatkog ali ima i svašta zanimljivo.

Uvijek me iznenadi podatak da je jedan od najposjećenijih recepata upravo ono najjednostavnije – klasična pita od jabuka sa prhkim tijestom, ali ne, ja vam ne donosim taj recept već jedan koji me odveo upravo u Tri, dva, jedan – peci! a to je Čokoladni kolač s integralnim brašnom, lješnjacima i maslinovim uljem.

Čokoladni kolač s integralnim brašnom, lješnjacima i maslinovim uljem

Sastojci: 

  • 250 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 250 g integralnog brašna
  • 200 g poprženih mljevenih lješnjaka
  • 5 žlica pirea od jabuke
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 50 g kakaa
  • 5 jaja
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 50 g  krupno narezanih lješnjaka
    (za posipanje kolača)

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 175 °C.

Omekšali maslac pjenasto izmutiti mikserom uz dodatak šećera i vanilin šećera dok smesa ne postane pjenasta. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz neprekidno miješanje mikserom.

Dodati redom integralno brašno, mljevene lješnjake, pire od jabuke, maslinovo ulje, kakao, cimet i prašak za pecivo.

Lim za pečenje dobro premazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto uliti u lim i poravnati, a po površini posuti krupno narezane lješnjake.

Tijesto peći oko 30-45 minuta te provjeriti čačkalicom dali je kolač gotov, ako je čačkalica suha, bez ostataka sirovog tijesta, kolač je pečen. Izvaditi kolač iz pećnice i ostaviti ga u limu da se potpuno ohladi. Narezati na kocke i po želji poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled.

Nadam se da ćete prošetati blogom i pronaći nešto zanimljivo za sebe, a kako sam počeo u šašavom tonu tako mislim i završiti :) Kako bi rekao jedan lik iz jedne naše serije: u životu tribate učit učit učit, radit radit radit i onda ćete dotirati dovlen doklen san i ja.

Puno vas pozdravlja Medo, Kužinavanje :)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.