Moj profil

Prigodne čestitke iz kućne radinosti

Budite kreativni, pustite mašti na volju, probudite usnulog umjetnika koji možda čuči u vama, jednostavno se zaigrajte i poigrajte, izradite čestitke s dušom, koje će zračiti toplinom i ljubavlju.


Bliže nam se blagdani, meni osobno najdraži, Božić i Nova godina. Polako nam kucaju na vrata i donose sa sobom neki poseban i neponovljiv ugođaj, neku posebnu atmosferu, neku čaroliju. Vrijeme je to velike radosti, obiteljskog okupljanja, čestitanja i darivanja našem srcu najbližih i dragih nam prijatelja. Pripreme su počele. Adventski vjenčići već su na stolu i prve dvije su svjećice upaljene.

Ulice, trgovi, sela i gradovi, navlače blještavije, svečano ruho. Izlozi, prekrasno uređeni i dotjerani s puno mašte, privlače poput magneta naše poglede i jednostavno nas zovu i mame da izvučemo koju kunu iz novčanika. Kao i svake godine do sada, tako i ove, sigurno nećemo biti pošteđeni izrade popisa za darove, pronalaženja i kupnje istih, prekapanja po novčanicima, ljutnje zbog upadanja u gužve. No, u svoj toj blagdanskoj euforiji i opčinjenosti, ostanimo razumni, prisebni, ne dajmo se, poput mlade, neiskusne djevojke zavesti, nemojmo trošiti izvan granica svojih financijskih mogućnosti da kasnije ne bismo žalili. Darove za najbliže i prijatelje nemojmo kupovati "nabrzaka", u žurbi, po principu "nije bitno što kupim, samo da to obavim čim prije." Uzmite si vremena, razmislite pa tek onda kupite. Pažljivo odabran poklon sigurno će biti pun pogodak i veselje primatelju, a novac koji ćemo dati za takav poklon neće biti uludo bačen. Kod svega toga važno je da ne zaboravimo kako darivanje nije obveza. Ako darujete, darujte od srca pa makar to bila i sitnica koja će lijepo i pažljivo umotana i darovana s puno ljubavi sigurno primatelju prenijeti vašu poruku i najiskrenije dobre želje.

Najvažnije, i na prvom mjestu prioriteta, trebalo bi nam ipak biti njegovanje rodbinskih veza i prijateljstava.

Najljepše blagdanske trenutke treba proživjeti u miru i veselju, a i vrijeme iščekivanja brže će nam proći ako neki dar možda napravimo sami.

U ovo moderno vrijeme koje živimo, vrijeme kompjutera i mobitela, vrijeme kada će milijuni čestitki biti poslane mail-om ili SMS porukama, ja ipak prednost dajem staroj, dobroj, papirnatoj čestitki, kupljenoj ili napravljenoj u kućnoj radionici, poslanoj za današnje doba starinskim putem - poštom, u kojoj su želje za dobro zdravlje, sreću, uspjeh, blagostanje ispisane rukom. Isto tako, veselim se poput malog djeteta kada poštar pozvoni na vrata, kada stignu čestitke, a ja ih s nekom toplinom u srcu i puna oduševljenja otvaram, čitam, okrećem i gledam, a na kraju ih, poput vrlo rijetkih i vrijednih eksponata, redom slažem na policu regala, kao za izložbu, da me još dugo nakon blagdana podsjećaju na nečije dobre želje.

Ako već imate tradiciju izrade čestitki u vlastitom aranžmanu, nemojte je prekinuti, a ako se do sada niste upuštali u to, ohrabrite se, okuražite, i probajte nešto izraditi sami. Najljepše želje koje upućujete nekome ispišite svojom rukom, na unikatnoj čestitki iz "home made" radionice.

Budite kreativni, pustite mašti na volju, probudite usnulog umjetnika koji možda čuči u vama, jednostavno se zaigrajte i poigrajte, izradite čestitke s dušom, koje će zračiti toplinom i ljubavlju. Naravno, ako imate djecu, obavezno ih uključite u izradu istih. Ako su vama "svećice zašmelcale" pa baš i nemate nekih ideja, samo zamolite male umove da vam otkriju svoje ideje i zamisli. Iznenadit ćete se, ta su mala stvorenjca poput nepresušnih izvora, poput malih škrinjica s blagom u kojima se uvijek nađe nešto zgodno. Zajedničkim snagama, udruženi, vi i mali pomagači, napravit ćete čudo, dobro se zabaviti, a usput izraditi prekrasne čestitke.

A što vam je potrebno za izradu

Evo, ovako, redom. Kao prvo, osnovno i najvažnije, bez čega bolje da se i ne upuštate u avanturu izrade, potrebni su vam dobra volja, osmijeh na licu i ljubav u srcu. Ako sve navedeno imate, znači po pitanju ispunjenja osnovnog zahtjeva nemate problema, možemo ići dalje.

Dakle, sljedeća faza je potreban materijal: papiri raznih boja, deblji, tanji, glatki, rebrasti, reljefni. U svakoj kući sigurno će se nešto naći. Ako ste već kod ovog nabrajanja zakukali: "pa ja nemam baš nikakvih prikladnih papira", ne očajavajte, evo jedne opcije kako riješiti taj problem. Uz dopuštenje svojih klinaca i klinceza, zavirite u njihove likovne mapice i posudite koji arak papira, a ako ni to "ne pali" jer mališani te papire ljubomorno čuvaju za sebe, otiđite u prvu knjižaru i za skromne novce kupite papir, dva, tri.

Dobro, papire ste, znači, uz malo muke riješili. Osim njih trebat će vam još: škare, ravnalo, olovka, pištolj za vruće ljepilo i "municija" (patrone), obično bijelo ljepilo za papir ili UHU, razni sitni ukrasi, perlice, mašnice, trakice, šljokice, glitter, sprej srebrni, zlatni ili po vašem izboru, tjestenina zgodnih oblika, osušene šnitice naranči ili limuna i sve ostalo za što smatrate da bi se moglo iskoristiti kod izrade čestitki. Jedan mali savjet: dućani kao što su kineski, Offertisima i sl. pravi su mali rajevi u kojima ćete pronaći hrpu razno-raznih sitničarija, kinđurija i ostalog, a nisu ni pretjerano skupi. Ja ih obavezno posjećujem i svaki put nešto nađem, kupim i kao hrčak spremam i stvaram zalihe tih sitnica tijekom cijele godine pa onda kada dođe vrijeme i kada mi nešto zatreba, sve mi je spremno i pri ruci.

Slijede primjeri čestitki koje sam sama izradila (to je tek prva "tura"). One neka budu poticaj za vaše vlastite kreacije. Samo hrabro naprijed! Osmislite i oblikujte nešto prema svojim zamislima i mogućnostima, nemojte se bojati svoje mašte i nemojte je ograničavati, prepustite se kreativnom zanosu.

Ako i poželite kopirati moje čestitke, slobodno, samo izvolite, imate moj blagoslov, dapače, bit će mi jako drago. Na kraju krajeva želja mi je i bila da svoje ideje podijelim s vama.

Dobro se zabavljajte i uživajte u stvaralačkim trenucima!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.