Moj profil

Reciklirana umjetnost

Role wc papira, plastične i staklene boce, razne kutije od namirnica, metalni čepovi... sve to u jedno lijeno nedjeljno popodne možete pretvoriti u prekrasne kreacije, a pri tome zaposliti male prstiće koji će se malo odmoriti od tastature i daljinskog upravljača.

Kako voljeti prirodu i usto biti kreativan? U kreativnom stvaranju s djecom posegnite za materijalima koje možete naći kod kuće, a ona obično završe u kanti za smeće ili u boljem slučaju u kontejneru za recikliranje.

Neke kreacije mogu biti samo ukrasne, no puno njih mogu biti dugotrajne i korisne.

Dakle, role wc papira, plastične i staklene boce, razne kutije od namirnica, metalni čepovi... sve to u jedno lijeno nedjeljno popodne možete pretvoriti u prekrasne kreacije, a pri tome zaposliti male prstiće koji će se malo odmoriti od tastature i daljinskog upravljača.

Kreacije neka ovise o raspoloživim materijalima. Osigurajte jednu kreativnu kutiju u kojoj ćete skupljati materijal za zeleno kreativno stvaralaštvo. Ne bacajte kutije ili plastične boce zanimljivog oblika, nađene gumbe, ostatke vune i tekstila, korišteni papir od poklona, kartonske kutije za jaja i slično. Ne morate gomilati stvari, dovoljno je da imate od svake vrste po jedan primjerak. Svako kreativno popodne polako će prazniti kutiju.

Kreacije od recikliranih materijala su naprosto divne, uče djecu da ne "dođu na gotovo", prava su gimnastika za njihove moždane vijuge. Potiču ih na kreativno razmišljanje i snalažljivost, bude maštu da iz obične kutije vide dvorce ili iz plastične boce opasnu neman, da iz problema nađu rješenje. Istovremeno njeguju i prirodu i vaš budžet. Neke kreacije mogu biti samo ukrasne, no puno njih budući da je ambalaža namijenjena za konkretnu uporabu (npr. plastične boce) mogu biti dugotrajne i korisne (spremnici, organizatori i slično).

Dakle krenimo u zelenu umjetničku pustolovinu:

Fly in restoran za crvkutavce (ili hranilica za ptice)

Mada je ovo prekrasan način da zaželite proljeću dobrodošlicu, svi vrapci i kosovi i ostali cvrkutavci pred vašim prozorom ili u vrtu bit će oduševljeni ovom kreacijom posebice usred hladne zime.

Potrebno vam je:

  •        Prazan tetrapak mlijeka
  •        Škare, vezica ili žica,
  •        Boja i ljepilo za salvete (decoupage)
  •        Zaštitni lak
  •        Sjemenke za ptice.

Izrežite otvor na kartonu koji mora biti dovoljno velik da ptica može sletjeti i  na prozoru dati svoju narudžbu, odnosno pozobati sjemenke. Na vrhu izrežite rupu i provucite žicu ili vezicu kako biste hranilicu objesili na drvo.

Tetrapak mlijeka možete obojiti u svijetlu boju, ukrasiti cvjetićima ili salvetama uz decoupage tehniku s motivima cvijeća ili drveća. Naravno poželjno je izbjegavati mačje motive. 🙂 Svakako premažite vodootpornim prozirnim lakom kako se boja/salveta ne bi odljepljivala. Prije vješanja ostavite da se dobro osuši kako boja ne bi smetala ptičicama.

Objesite na dovoljno visoku granu i zajedno uživajte u novim pernatim susjedima i ne zaboravite redovno opskrbljivati fly in restoran!

Kornjačice za sreću

Napravite ih što više i dijelite sreću uokolo.

Potrebno vam je:

  •       Nekoliko limenih nesavijenih čepova
  •       Fimo masa
  •       Perlice
  •       Akrilna boja
  •       Crni flomaster
  •       Ljepilo
  •       Magnet ili igla za broš.

Čepove dobro očistite.  Fimo masu dobro izvaljajte među rukama i oblikujte kuglicu. Kuglicu utisnite u udubljenu stranu čepa tako da u potpunosti popuni  udubinu. Izvaljate kobasicu i razrežite je na 5 dijelova. Najdeblji dio neka bude glava i njega priljubite na fimo s unutrašnje strane čepa. Gornji dio čepa će poslužiti kao oklop. Glavu savijte prema gore (neka to bude znatiželjna kornjačica koja zvjera okolo) i utisnite perlice kao oči i osmijeh ispod. Od ostalih 4 tanjih i kraćih kobasičica oblikujte prednje i stražnje noge i rubove spljoštite i iscrtajte pandžice. Na kraju između stražnjih nogu utisnite mali repić.

Posegnite za materijalima koje možete naći kod kuće, a obično završe u kanti za smeće.

Stavi kornjačicu da se peče, odnosno fimo na 100°C u pećnicu na pola sata i ostavite da se ohladi. Čep obojite akrilnom bojom po želji i kada se osuši permanentnim flomasterom iscrtajte karakteristične rombove na oklopu. 

Kornjačica može biti magnet ili broš, pa ljepilom nalijepite sa stražnje strane po želji okrugli magnetić (pazite koju stranu lijepite) ili iglu za broš.

Za kraj možete prelakirati tankim slojem prozirnog laka ili za fancy verziju lakom za nokte sa šljokicama.

Životinje od plastičnih boca

Boca-žirafa, boca-zebra,  boca-papiga?  Sve ove transformacije su moguće nakon našeg umjetničkog makeovera. Krenimo sa zebrom...

Potrebne su vam:

  • 3 plastične boce
  • Soboslikarska ljepljiva traka
  • Škare
  • Akrilne boje (crna i bijela)
  • Silikonsko ljepilo
  • Crna vuna.

Gornji dio odrežite u jednakoj ravnini na dvije boce što će poslužiti kao noge. Trup druge boce neka bude tijelo životinje i trakom pričvrstite na trup noge (2 gornja dijela boce). Trup druge boce neka bude vrat, a gornji dio treće boce njuškica i tim redoslijedom učvrstite dijelove boce ljepljivom trakom. Od komada plastike izrežite trokute i zalijepite za glavu kao uši.

Zaposlite male prstiće koji će se malo odmoriti od tastature i daljinskog upravljača.

Prebojajte u bijelo i kada se osuši nacrtajte zebrine pruge i oči. Od crne vune napravite grivu i zalijepite. Za rep ispletite pletenicu i kraj ostavite raskruštran.

Kako bi  zebra bila stabilnija, od kartona izrežite  crne papke i zalijepite za noge (odnosno za čep na dnu boce). Nadjenite  zebri ime i redovno je izvodite u šetnju.

Žabac

Ovog žapca možete ljubiti do besvijesti, ali on se neće pretvoriti u princa, već će vam uvijek biti pri ruci kao spremnik za sitnice ili ako ćemo zeleno - kao spremnik za stare baterije.

Potrebno vam je:

  • Plastična boca omekšivača za rublje ili deterdženta s drškom
  • 2 ping pong loptice
  • Silikonsko ljepilo
  • Marker
  • Akrilne boje
  • Karton
  • Filc.

Izrežite na plastičnoj boci otvor za žablja usta, ping pong loptice nalijepite na mjesto očiju i markerom iscrtajte oči.

Od filca izrežite duguljasti oblik jezika i zalijepite ispod usta. Tko baca baterije i smeće okolo, dobit će žablju pljusku jezikom.

Na mjesto otvarača žapcu napravite frizuru. Bez obzira što nikad neće postati princ, mora biti dotjeran, možete zalijepiti nešto vune za čupavi look ili okolo zalijepite krunu za kraljevski izgled.

Možete ga nazvati Wiliam, a na obraz mu crvenim akrilom nacrtajte trag poljupca.  Po želji cijelog ga obojite u zeleno ili si uštedite vrijeme pa odaberite zelenu bocu  i dodatno ukrasite. Od kartona izrežite karakteristične krakaste oblike i zalijepite na dno, oko krakova.

Ostavite da se osuši, a kada je gotov postavite ga na strateški položaj i upoznajte ukućane s njegovom funkcijom.

Memo ploča

Što sa starim demode okvirom, koji je prevelik za fotografiju i preklimav za neku ozbiljniju sliku?

Neka postane memo ploča, a porukice izvješene poput rublja podsjećat će vas na sve sportske, jezične i ine aktivnosti velikih i malih ukućana.

Potrebno vam je:

  • Što stariji ofucaniji okvir za slike što većih dimenzija
  • Tkanina zanimljivog uzorka
  • Satenske mašne
  • Kvačice za rublje po mogućnosti drvene
  • Gumbići, sitnice i tričarije koje vam je žao baciti
  • Silikonski pištolj.

Učvrstite okvir sa stražnje strane ukoliko je potrebno i prebojite svijetlom bojom. Neka boja uđe u sve udubine. Drugom bojom, malo tamnijom lagano pređite kistom po udubinama kako bi se istakli reljefni oblici.

Satensku mašnu učvrstite sa svake strane u dva ili tri reda, baš poput konopca za sušenje rublja. Izrežite tkaninu i nategnite je sa stražnje strane okvira tako da  prednja strana bude kao slika.

Na okvir nalijepite gumbiće, sitne figurice, raspareni nakit, što veselije i sjajnije to bolje. Stavite porukice i učvrstite drvenim štipaljkama koje po želji možete obojiti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.