Moj profil

Šafran - što s njim

Šafran se koristi u svim sredozemnim kuhinjama, a postoje jela koja su slavna jer koriste šafran, kao što je šafran slavan jer se koristi u njima.

Šafran. Egzotičan poput đumbira. Skup poput tartufa. Toliko neobičan da nijedno jelo neće ostaviti bez odgovora. Kada krenete s korištenjem šafrana u svojoj kuhinji otkrit ćete njegovu univerzalnost.

Narančasto-žuti začin prodaje se u dva oblika: kao prah te kao osušene niti. Prvi možete direktno staviti u toplo jelo dok se kuha, a niti trebate namočiti u toplu vodu ili juhu (čak i sat vremena prije početka kuhanja), pa kasnije tekućinu od namakanja dodati u jelo. U nijednom slučaju nemojte šafran direktno stavljati na vruću masnoću, jer ćete mu promijeniti okus i boju.

Šafran se koristi u svim sredozemnim kuhinjama. Osim što se koristi i u Aziji, na primjer u Indiji za pripremu mješavine začina poznatije pod imenom curry. Međutim, postoje jela koja su slavna jer koriste šafran, kao što je šafran slavan jer se koristi u njima. Na primjer, talijanski risotto alla milanese, španjolska paella, francuska bouillabaisse.

Šafran će dati novi okus običnoj gustoj juhi od krumpira, poriluka, kao i juhama od morskih plodova.

Risotto alla milanese ili tzv. žuti rižot, jedno je od milanskih gastro simbola, bilo da se jede s ossobucom (moždinom iz goveđe kosti), bilo kao samostalno jelo. Kod pripreme ovog rižota šafran trebate dodati posljednjih pet minuta kuhanja. Ako imate šafran u nitima, stavite otprilike tri do četiri niti po osobi, ovisno o kvaliteti i svježini.

Paella je španjolski specijalitet bogat bojama i sastojcima, koji osim riže, povrća i morskih plodova može sadržavati i razne vrste mesa. Kuha se bez miješanja u pećnici ili poklopljenoj tavi, tako da se šafran doda u trenutku kada se dodaje voda za rižu.

Bouillabaisse je, pojednostavljeno rečeno, francuska riblja juha. Priprema se u južnom dijelu zemlje, koristeći najrazličitije vrste sredozemne ribe i morskih plodova, luk i rajčice te šafran.

Mali se broj začina s tako karakterističnim okusom (i visokom cijenom) može pohvaliti s tako širokim rasponom korištenja. U umacima za tjesteninu odlično se slaže s povrćem poput luka, tikvica, cvjetače i brokule, s plodovima mora, ali i s kobasicama i pancetom. Kod ovih recepata, osim u umak, šafran možete dodati i u vodu u kojoj se kuha tjestenina.

Šafran će dati novi okus običnoj gustoj juhi od krumpira, poriluka, kao i juhama od morskih plodova.

Osim toga, ako vam je dosadila uobičajena riba i meso, probajte s nekoliko čarobnih niti. Dodajte šafran polpetama ili umaku od piletine i puretine.
Ali bit će odličan i s teletinom u umaku od agruma i janjetinom s povrćem. Možda jedino nije najbolji izbor u jelima s "jačim" mesom poput govedine i divljači.

Narančasto-žuti začin prodaje se u dva oblika, kao prah te kao osušene niti.

Možete ga također dodati u umak uz ribu ili u vino koje dodajete ribi dok se kuha. Ako namjeravate pripremiti list, sabljarku ili grdobinu u tavi ili pećnici s malo luka, rajčica ili krumpira dodajte malo vina, vode ili riblje juhe u kojoj ste otopili šafran.

Ako želite potpuni "šafran-meni", znajte da ga odlično podnose i brojne kreme, kao i rožata i panna cotta, ali i kuhano i dinstano voće, poput krušaka, šljiva i banana. Dodajte im malo limunovog soka ili jogurta umjesto uobičajenog šlaga. Probajte dati novu boju i okus pecivima i biskvitima s orašastim ili suhim voćem.

Nemojte nikad kupovati velike količine šafrana. Bez obzira na rok trajanja, vremenom gubi intenzitet mirisa i okusa. Šafran u nitima držite u hermetički zatvorenim staklenkama, na hladnom i mračnom mjestu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.