Moj profil

Sezonsko u siječnju

Zimsko je povrće škrobno, korjenasto i gusto te čini okosnicu sezonske hrane u hladnijim mjesecima budući da se izvrsno kombinira u različitim vrstama jela.

Siječanj

Siječanj je vrlo slično kao i prosinac, mjesec gdje nam je limitiran izbor svježeg voća i povrća te se zapravo i dalje hranimo gomoljastim povrćem te citrusima. Dostupne namirnice pogodne su za malo „težu“ prehranu u vidu ukiseljene hrane te različitih pirea i krem juha od sezonskog povrća, ali i svježih sokova od agruma za jačanje imuniteta. Iako je izbor voća i povrća limitiran, svakako je važno naglasiti da je siječanj i dalje razdoblje lova na divljač budući da je njihova sezona, kao i sezona morskih plodova poput jestivih školjki i puževa čime se izbor u prehrani proširuje.

Što jesti u siječnju?

Hrana gdje je žetva započela te je na vrhuncu zrelosti:

  • Voće: crvena naranča
  • Povrće: kupus, rabarbara, hren, pastrnjak, tartuf
  • Meso: guska, divljač
  • Riba i morski plodovi: jestive školjke, jestivi puževi,
    kamenice




    Iako siječanj i nije idealan mjesec za sadnju, to uvelike ovisi o vremenskim prilikama koje su u zadnje vrijeme nepredvidive pa tako ukoliko to one ne dopuštaju, u siječnju se može raditi plan sadnje za nadolazeće mjesece. Ukoliko su pak vremenske prilike povoljne, može se započeti sa sadnjom grahorica poput graha, graška i boba, ali i glavica luka i češnjaka koji su dobrodošli u brojnim jelima.



:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.