Moj profil

Slatka bundeva

Na našim prostorima bundeva se prvenstveno koristila za – bučnicu. Štrudla od buče (bundeve) sa ili bez dodatka sira i vrhnja zaštitni je znak Hrvatskog zagorja.

Bundeva je jedan od slađih vjesnika jeseni. Sezona počinje čim sa scene siđe njezina bliska rođakinja, lubenica. Međutim, za razliku od ove posljednje, sezona bundeva traje čitavu jesen i dio zime. Univerzalna namirnica savršeno odgovara pripremi slanih, kao i slatkih jela, što djelomično ovisi i o sorti.

Na američkom kontinentu, gdje su je indijanska plemena uzgajala i jela davno prije dolaska Kolumba, i dan danas bundeva predstavlja nezamjenjivu namirnicu, ali i simbol brojnih tradicionalnih praznika, poput Halloweena. Amerikanci je vole u svim kombinacijama. S druge strane, pomalo snobovska Europa dugo ju je podcjenjivala, smatrajući da se prije svega radi o hrani za domaće životinje (čitaj, svinje).

Pa čak i u domaćinstvima u kojima je bila udomaćena, pripremala se na tek nekoliko načina. Na našim prostorima bundeva se prvenstveno koristila za – bučnicu. Štrudla od buče (bundeve) sa ili bez dodatka sira i vrhnja zaštitni je znak Hrvatskog zagorja. Uglavnom se jede kao slano jelo, ali ni slatka varijanta nije za odbaciti.

U slatkim jelima njezini su "prirodni partneri" cimet, muškatni oraščić i đumbir, klinčić, vanilija, piment.

Od američkih kolača u kojima je bundeva glavni sastojak svakako treba spomenuti "pumpkin pie", pitu koja se tradicionalno jede za najveći američki praznik, Dan zahvalnosti (Thanksgiving). Pojednostavljeni recept kaže da se u školjku od prhkog tijesta stavi pire od bundeve te na vrhu ukrasi šlagom. U Americi se pire od bundeve može kupiti već začinjen i spreman za pećnicu. U protivnom se bundeva ispeče ili skuha te pasira. U pire se doda šećer, muškatni oraščić, cimet, đumbir, klinčić, vanilija, rum i slatko vrhnje. Ispečena "pie" ili krostata može se na vrhu ukrasiti šlagom ili sladoledom od vanilije.

Još jedan američki klasik, cheesecake, također se može pripremiti s dodatkom bundeve. Isti, gorespomenuti, začinjeni pire pomiješa se sa sirom (uglavnom u tradicionalnim receptima, tipa kremasti sir), otprilike u omjeru 1:2 ili 1:3, ako ne želite da bundeva pokrije svježi okus sira. Slatka kombinacija bundeve i svježeg sira stvarno je odlična i može se upotrijebiti u brojnim receptima kao zamjena za svježi sir bez dodataka.

Na američkom kontinentu i dan danas bundeva predstavlja nezamjenjivu namirnicu.

Pire od bundeve može se koristiti i u pripremi muffina, keksa, biskvitnih kolača.
U slatkim jelima njezini su "prirodni partneri" cimet, muškatni oraščić i đumbir, klinčić, vanilija, piment ili jamajkanski papar (allspice). Radi se o začinima koji griju i koje tradicionalno vezujemo za zimu. Kod pripreme biskvitnih kolača s bundevom morate voditi računa da će ona dodatno ovlažiti tijesto, pa ćete morati dodati malo više brašna ili drugih suhih sastojaka. Tim više, ako prethodno namjeravate kuhati bundevu u vodi. Stoga je nakon kuhanja morate dobro ocijediti.

Osim u tijesto, pire od bundeve, možete koristiti i kao kremu. Uz dodatak maslaca, vrhnja, vanilije, šećera i raznih začina njome možete puniti princes krafne, fritule, buhtle. Od istog osnovnog sastojka, tj. pirea od bundeve možete pripremiti i ukusne napitke s mlijekom, sa ili bez dodatka ruma.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.