Moj profil

Slatka jela od rajske voćke – upoznajte voćnu stranu rajčice

Kao što internetska šala kaže, znanje je poznavati činjenicu da je rajčica botanički voće, mudrost je ne staviti je u voćnu salatu, a filozofija pitati se je li kečap zapravo smoothie.

Rajčica je u Europu stigla u 16. stoljeću iz srednje i južne Amerike. U početku se uzgajala kao ukrasna biljka, a vrlo je brzo postala omiljeno jelo u mnogim kuhinjama. Imenica rajčica izvedena je od riječi raj i prijevoda s njemačkog naziva koji bi značio doslovno „rajska jabuka“. Poveznica s jabukom dolazi iz biblijske priče o Adamu i Evi te zabranjenu plodu u rajskom vrtu. Često se na slikama prikazivao kao crvena jabuka, ali je zbog sličnosti taj naziv prenesen i na rajčicu ili paradajz.

Rajčica – povrće na tanjuru, voćka u duši

Gledajući botanički, rajčice zapravo i jesu voćke, a one nisu jedine biljke s krizom identiteta. Kontroverzno pitanje odgovor ima u činjenici da se definicija voća i povrća drukčije tretira u botanici nego u kulinarstvu.

Ključna je stvar da se rajčice peku cijele, na umjerenoj temperaturi, dovoljno dugo da se smanje na četvrtinu svoje veličine.

Naime, voće je sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje iz drugih dijelova biljke, poput korijena i lišća. Botanički, i jabuka i rajčica su voćke, a repa i rabarbara povrće.

Ipak, brojne se voćke u botaničkom smislu smatraju povrćem u kulinarstvu, primjerice rajčice, paprike, tikvice i krastavci. Na internetu se često povedu oštre rasprave o ovoj temi, a katkad se u definiranje mora umiješati i zakon, npr. zbog različitih stopa poreza na voće i povrće. Dobro je poznato da se rajčica može naći u brojnim slanim jelima, ali iznenađenje su raznovrsna slatka jela s rajčicom.

1. "Grožđice"

Naziv je pomalo neobičan, riječ je o rajčicama sušenima u pećnici. One tako ostanu mekše od sušenih rajčica, ali su još dovoljno čvrste i malo ljepljive, taman koliko treba da bi stvarale još bolji okus. Ključna je stvar da se rajčice peku cijele, na umjerenoj temperaturi, dovoljno dugo da se smanje na četvrtinu svoje veličine.

Taj postupak stvara gustu teksturu poput džema u sredini i koncentrirani ostatak rajčica. „Grožđice“ od rajčica mogu se jesti same, uz sireve, s mesom ili u tjestenini, ali najzanimljivije su kada se zajedno s jagodama stave u šlag od svježeg slatkog vrhnja i posluže s biskvitom ili u sladoledima.

2.  Sorbet/sladoled

Iako su još uvijek najčešći slatki, voćni ili orašasti okusi, u sladoledima i sorbetima posljednjih se godina počelo eksperimentirati i s drugim okusima.

Danas se čak i kod nas mogu naći kombinacije s pljesnivim sirevima, acetom balsamicom ili ugljenom. Jedna od zanimljivijih varijacija je i sladoled od rajčice s dodanim začinima. Može se poslužiti klasično, u kornetu, ili smrznuti u popularnim kalupima za sladoled na štapiću.

3. Sok

Kad govorimo o nutritivnim karakteristikama rajčice, riječ je o niskokaloričnoj namirnici bogatoj hranjivim tvarima: vitaminom C, A, K te mineralima kalijem, manganom, kromom. Također, važan je izvor karotenoida od kojih se ističe likopen koji pomaže jačanju krvnih žila i smanjenju kolesterola u krvi. Među najzdravijim sokovima, punim antioksidanta, smatra se baš onaj od rajčice. Zbog bogatstva vlaknima, pomaže u regulaciji probave. Poznat je kao najbolji prijatelj mamurnosti, a odlično dođe i pri nadoknadi nutrijenata nakon vježbanja.

4. Kolač

Rajčica se katkad nađe u kombinaciji s drugim voćem, kao punjenje u lisnatom tijestu ili sočnom biskvitu. Jedan takav primjer u kombinaciji s džemom od marelice donosimo u receptu naše korisnice.

5. Džem

Kao što je to uobičajeno za voće, i od rajčica se može spremati zimnica. Iako se najčešće spremaju kao zamrznuti ili pasterizirani sok / baza za umak, ipak, tko god je probao džem od rajčice, ne može ga zaboraviti. Posebnu interpretaciju možete naći i u receptu naše korisnice.

Postoje brojne vrste rajčica, od kojih najpoznatije i nazivom asociraju na voćke: cherry rajčice, jabučarke i šljivarke. Da biste uživali u blagodatima rajčica, ne morate imati vlastiti vrt. Rajčice mogu odlično uspijevati na balkonu, posebno su zahvalne cherry rajčice. Rajčica se bere čim sazre, čime se potiče rast novih plodova. Budući da ne vole mraz, svibanj je pravo vrijeme za njihovu sadnju. To znači da se taman stignete pripremiti i već ovo ljeto uživati u plodovima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.