Moj profil

Sremuš za medveđu snagu

Nijedna biljka nije tako delotvorna u čišćenju želuca, creva i krvi kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime.

Sremuš je jedan od prvih vesnika proleća i naziva se kraljem jestivog samoniklog bilja. Zovu ga još i medveđi luk, jer postoji verovanje da medved nakon buđenja iz zimskog sna odmah kreće u potragu za njim, kako bi očistio organizam i povratio snagu i vitalnost.

Sremuš zaista jeste jedan od najsnažnijih prirodnih čistača organizma jer pomaže u eliminisanju toksina nakupljenih u telu tokom zimskog perioda. Ova biljka smatra se odličnim lekom protiv umora, nedostatka energije, anemije i mnogih drugih prolećnih tegoba.

Mnogi su pokušali da ga kultivišu, ali na svu sreću, nisu u tome uspeli, jer da jesu, verovatno bi osim dragocenih materija u njegovom sastavu bilo i obilje hemijskih dodataka. Dakle, ova biljka posebna je po tome što znamo da je 100% prirodna, naročito ako se bere daleko od puteva, fabrika i drugih izvora zagađenja, najbolje na planinama. Ono što ga naročito preporučuje jesu eterična ulja, vitamin C, vredne mineralne materije, karoten, belančevine, masti i na kraju - alicin, koji poseduje snažna antibakterijska svojstva. Iako ima sličan miris i ukus kao beli luk, za razliku od svog rođaka, sremuš ispušta aromu samo dok se jede i ne ostavlja neprijatan zadah.

Listovi sremuša podsećaju na otrovni đurđevak, čemeriku i mrazovac, ali kad se protrljaju imaju prepoznatljiv miris belog luka. Beru se od marta do maja, pre cvetanja, kada su najprijatnijeg ukusa. Za jelo se koriste sveži listovi u obliku salate, ali i za pripremu različitih jela kao što su variva, pite, čorbe, proje... Sušenje sremuša nije preporučljivo jer se dragoceni alicin raspada pa mu samim tim opada lekovitost.

Sremuš ne čisti samo krv, već i žuč, jetru, želudac i creva. Snažno deluje na crevne parazite i sprečava infekciju sluzokože želuca. Takođe snižava krvni pristisak i holesterol, sprečava pojavu ateroskleroze, povećava elastičnost krvnih sudova i samim tim povoljno deluje na ceo kardivaskularni sistem. Smatra se da pomaže u otklanjanju glavobolje i nesanice, smiruje kašalj i ubrzava zarastanje rana. Osim toga, jača imunitet i usporava proces starenja organizma.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.