Moj profil

Što ćemo i kako jesti u 2022.

U 2022. ćemo poludjeti za filipinskom kuhinjom, ljubičastim sladoledom od džema «ube», kokicama sa slanim i slatkim dodacima, agrumom «yazu», melasom od šipka.

Nije lako pisati o trendovima. Netko će možda pročitati ovaj članak u studenom 2022. ili se prisjetiti predviđanja, koja su se pokazala pogrešnima. Trendovi nastaju djelomično slučajno, dijelom promišljeno. Istraživači tržišta, brand savjetnici, chefovi, prehrambena industrija, analitičari društvenih mreža, svaki na svoj način pridonose stvaranju trenda. Istovremeno postoje meteoriti koje je nemoguće predvidjeti i koji sasvim iznenada započnu svjetski trend.

Društvene mreže su inkubatori meteoritskih trendova. Tko misli drukčije neka samo na nekoliko minuta pogleda recepte na TikToku te broj komentara i sljedbenika. Pošto su korisnici TikToka uglavnom mlađi ljudi i budući potrošači, vrlo je zanimljivo znati što vole i jedu. Recepti koji ih privlače i koje su spremni probati u vlastitoj kuhinji su jednostavni, lako dostupnih sastojaka te moraju imati određeni «wow» trenutak.

Prošle godine su to bili Dalgona kava, što je dovelo do velike potražnje za instant kavom, bezalkoholna pića ili ona s malim postotkom alkohola pa navodno Prosecco priprema bezalkoholnu verziju pjenušavog vina, zatim pečeni feta sir, što je dovelo do nestašice grčkog sira u dućanima, ječmeno mlijeko, meso proizvedeno u laboratoriju... Sigurno je da će većina ovih jela i sastojaka biti popularna i sljedeće godine.

Kulinarski trendovi u nadolazećoj godini

Trendovi u 2022. još će uvijek nositi karakteristike navika koje smo stekli tijekom pandemije. Mnogi su prošle godine naučili kuhati, neki barem kavu, neki lazanje i juhu. Upoznali su se s kućnom ekonomijom i logistikom, u smislu da su naučili planirati kupovinu i kuhati veće porcije za nekoliko dana te «rehabilitaciju» ostataka. Vratili su se roditeljskoj kuhinji, jednostavnim jelima pripremljenim sa sezonskim i lako dostupnim namirnicama, naučili biti strpljivi (uostalom radili smo od kuće) i močiti grah i nakon toga ga kuhati satima. Bili su uzbuđeni poput malog djeteta kada su iz pećnice izvukli svoj prvi kruh. Uvidjeli su da razgovarati s ukućanima uz ručak može biti zanimljivo i zabavno. To je što se tiče obiteljskih kuhinja.

Društvene mreže su inkubatori trendova, dovoljno je baciti pogled na recepte koji se dijele na TikToku, broj komentara i sljedbenika.

Međutim, i prehrambena industrija nosi ožiljke pandemije. Kriza globalnog lanca nabave prisiljava prehrambene industrije, ali ne samo njih, na organizaciju kratkih lanca nabavke, drugim riječima, da se namirnice nabavljaju što je moguće bliže tvornicama koje ih prerađuju. Navika obiteljskog obroka i djelomično zatvaranje restorana, tjera ih na promjenu ambalaže, od velikih više kilogramskih pakovanja na manja, pogodna za kućne smočnice. Povećanje cijena primorava nas da se odreknemo sezamovog ulja, acai bobica, češkog piva, prihvatimo ekvadorske naranče umjesto svojih i sve ostale nelogičnosti do kojih je došlo poremećajem globalnog sistema proizvodnje i nabave.

I na kraju, profesionalci u predviđanju i stvaranju trendova, naoružani algoritmima, klade se da ćemo poludjeti za filipinskom kuhinjom, ljubičastim sladoledom koji se pravi od ljubičastog džema, «ube». Grickat ćemo kokice sa svim mogućim, slatkim i slanim dodacima, dalekoistočni agrum «yazu» će postati dijelom brojnih industrijskih proizvoda (od majoneze, gaziranih pića, octa), poput proizvoda kuhinja istočnog Sredozemlja, melase od šipka i marmelade od ružinih latica, a u povojima je i mlijeko od krumpira. I uopće, potraga za novim vrstama mlijeka, u zamjenu za kravlje, se nastavlja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.