Moj profil

Što sve mogu dinja i lubenica

Smatram ih savršenom ljetnom namirnicom i pronalazim im samo dvije mane. Teške su i nije ih lako donijeti iz dućana ili tržnice, a drugo, često zauzmu cijelu policu u hladnjaku. Međutim, kada ih jednom dovučete kući i nađete im odgovarajući smještaj, preostaje samo užitak!

Dinja i lubenica mogu svašta. One mogu gotovo sve. Naše najdraže ljetne prijateljice možda jedino ne mogu na roštilj i u gulaš. A, i to nije u potpunosti provjereno?!

Obožavam obje, iako je bilo razdoblja u kojima sam jednu besramno (i zapravo bez nekog pametnog razloga) preferirala drugoj. Smatram ih savršenom ljetnom namirnicom i pronalazim im samo dvije mane. Teške su i nije ih lako donijeti iz dućana ili tržnice koristeći vrećice, torbe ili zagrljaj, drugo, često zauzmu cijelu policu u frižideru, što ljeti nije nezanemariva činjenica. Međutim, kada ih jednom dovučete kući i nađete im odgovarajući smještaj, preostaje samo užitak!

Dinja i lubenica nisu tek vitaminizirana voda u krutom stanju. One u ljetnoj prehrani postaju ravnopravnim sastojkom u brojnim slatkim, ali i slanim, jelima. Osnovno je da ih termički ne obrađujete, tj. da ih ne kuhate. Pošto su sastavljene uglavnom od vode, od njih ne bi ostalo ništa osim lokvice sladunjave tekućine.

U Italiji sam naučila da dinja s pršutom može biti ručkom ili večerom. Ali osim toga, dinja se odlično slaže s ribom i morskim plodovima. Probajte hladne komadiće dodati salati od račića ili dimljenom lososu. Njen savršen partner među začinskim biljem je – metvica.

Ljetnoj salati s lubenicom probajte dodati sir , ili kozji sir.

Što se tiče povrća, dinju možete kombinirati s rajčicom u pripremi osvježavajućeg gazpacha ili je pomiješati s pečenim ohlađenim paprikama i žličicom maslinovog ulja te ih poslagati na prepečeni komad kruha u slasnu i laganu bruschettu. U svaku salatu u koju ide avokado ljeti možete dodati dinju i nećete pogriješiti.

Lubenica je također privlačan sastojak ljetnih salata, onih voćnih, kao i onih slanih. Probajte joj dodati sir fetu, mozzarellu ili kozji sir, orašasto voće, masline i kapare, mladi luk, rikulu ili mladi radič. Začinite je s malo soli i njezin okus će vam se odmah učiniti intenzivnijim.

Osim s pršutom dinja se odlično slaže s ribom i morskim plodovima, a njen savršen partner među začinskim biljem je metvica.

Ljetni deserti s dinjom i lubenicom su jednostavni za pripremu. I, što je još važnije, teško je pronaći one koji ih ne vole. Od jednostavne voćne salate, koja se može sastojati od samo jednog voća ili obje, začinjene metvicom, limunom, vanilijom, cimetom, anisom ili kardamomom, pa čak i votkom, ginom ili rumom, naribanim suhim kokosom ili listićima badema. Prije posluživanja izvadite desetak minuta iz hladnjaka. Ledene namirnice na neki način "anestetiziraju" naše osjetilne bradavice i da bi u potpunosti mogli uživati u ove dvije voćke, one moraju biti hladne, ali ne i ledene.

A tek sorbeti i granite! Voće, eventualno malo vode, šećer i sok od limuna. Međutim, ako želite nešto maštovitiji završetak večere ili ručka, probajte ovom dvojcu dodati šumske jagode, jogurt, med, breskve, mrkvu, smokve, ananas, pa čak i pistacije, čokoladu. Od kore možete napraviti zabavne zdjelice ili druge ukrase.

Ako nemate vremena ili volje da se duže "zabavljate" s dinjom i lubenicom, možete pripremiti jednostavne ljetne ražnjiće tako što ćete na drveni štapić nanizati jednako velike kvadratiće voća. Između možete staviti listiće metvice ili bosiljka. Ili izdubite voćke okruglom žlicom za sladoled, a dobivene kuglice stavite u zdjelice, bolje prozirne.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.