Moj profil

Strasni vatreni grill

Tradicionalno se na grillu spremaju mesna i riblja jela. Ukusna su i jela od povrća kojima ostaje očuvana osnovna aroma i sočnost uz dodatak hrskavosti tipične za roštilj.

Na roštilju se tradicionalno spremaju mesna i riblja jela ali i jela od povrća, kojima ostaje očuvana osnovna aroma uz dodatak hrskavosti.

Priprema hrane uz otvoreni plamen vjerojatno je prvi oblik termičke obrade hrane. Vatra u prirodi, vrtovima ili za to posebno izgrađenim prostorijama simbol je obiteljskih okupljanja u mnogim krajevima svijeta.

Roštiljanje je način pripreme hrane koji susrećemo na velikim zabavama, mladalačkim tulumima i mjesnim feštama.

Prednosti roštilja

Ukoliko roštilj pripremate u prirodi ili u za to predviđenom mjestu (npr. na samostojećem roštilju) pri velikim vrućinama, štedite vrijeme i ne pregrijavate zatvorene prostorije.

Racionalnost se očituje u pripremi jela po dinamici koja vam odgovara. Količina pripremljenog jela lako se usklađuje sa željama i interesom onih za koje se obroci pripremaju.

Pri odabiru načina termičke obrade namirnica vodimo računa o postotcima gubitaka vitamina. Pečenjem na žaru manji su gubici pri obradi mesa i ribe u odnosu na metode kuhanja i pirjanja.

Na gubitke utječu vrijeme pripreme, usitnjenost namirnice i temperatura pri kojoj se termička obrada realizira. Kod pripreme hrane na roštilju zbog visokih se temperatura zatvore pore i stvori korica koja smanjuje gubitke sokova.

Što sve možemo spremati na roštilju

Na roštilju se tradicionalno spremaju mesna i riblja jela. Iznimno su ukusna i jela od povrća, kojima ostaje očuvana osnovna aroma i sočnost uz dodatak hrskavosti tipične za roštilj.

Uz obilje povrća (salata), meso i riba s roštilja izvrstan su ljetni obrok.

Oduvijek su se mesa pripremala za roštiljanje mariniranjem odgovarajućim začinima kojima je cilj obogatiti okus namirnica. Stoga su i začini prilagođeni namirnici s kojom se kombiniraju.

  • Riba postaje aromatičnija uz ružmarin, lovor, bosiljak, bijeli luk i peršin.
  • Za svinjsko meso i teletinu obično se, ovisno o ukusu, uz sol koristi i bijeli papar, korijandor, Vegeta, bijeli luk ili tabasco.
  • Meso peradi može se prvo pokapati limunovim sokom pa posipati crvenom paprikom (slatkom ili ljutom), soli, paprom, Vegetom.

Meso će biti posebno ukusno ako ga premažete senfom i ostavite stajati u ulju i začinima. U marinadu za meso možete staviti listiće kadulje ili mente, no uklonite ih prije stavljanja mesa na roštilj da ne zagore. Iz istog razloga uklonite i komadiće bijelog luka ili koristite bijeli luk u prahu.

Ako nemate na raspolaganju sve začine, Podravka je pripremila i Vegetu Twist – grill koja svojim provjerenim kombinacijama začina pridonosi ukusnom obroku.

Važno je napomenuti da pojedini začini osim pružanja osjećaja ugode i dobre arome pridonose probavljivosti, boljem radu žuči i očuvanju crijevne flore.

Za začine je važno da potiču apetit (npr. origano) pa je za djecu koja imaju nedovoljan apetit povremeno konzumiranje pizze uz odgovarajući začin zapravo poticaj.

Pri pripremi povrća poželjnije je začine i sol dodati nakon pečenja.

Nedostatak roštilja

Suvremena znanost ističe pripremu namirnice na roštilju uz povremeno prelijevanje masnoćom kao oblik pripreme koji nije previše povoljan za zdravlje. Višak masnoće dospijeva na žar pa se na taj način na namirnicama akumuliraju štetne supstancije gorenja masti.

Ne preporučuje se dodavati masnoću tijekom pečenja namirnica. Ulje i masnoću dodajte neposredno prije posluživanja.

Hrana pripremljena na roštilju duže se probavlja od istovjetne namirnice pripremljene kuhanjem i pirjanjem bez masnoće. Ujedno je važno da je namirnica u cijelosti primjereno pečena.

Uz obilje povrća (salata), meso i riba s roštilja izvrstan su obrok.

Ali, kao i sa začinima, tako i s roštiljem valja biti umjeren.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.