Moj profil

Street Food festivali: Gastro fenomen koji slavi hranu

Brza i jeftina hrana koja se kupuje na ulici ili u malim dućanima i jede s nogu, postala gastronomskim fenomenom kao što su fenomenom postali i festivali hrane.

Street Food je ono između prijeke potrebe i grijeha. Barem je tako bilo do prije desetak godina. U međuvremenu je brza i jeftina hrana koja se kupuje na ulici ili u malim dućanima i jede s nogu, postala gastronomskim fenomenom. Kao što su fenomenom postali i festivali hrane.

U San Franciscu se polovicom kolovoza održava jedan od najvećih street food festivala u Sjedinjenim Državama. Više od 100 malih restorana iz okolice San Francisca nude svoje specijalitete, od kineskog i vijetnamskog street fooda, do hamburgera i hot dogova, južnoameričkih tamalesa i enchilada.

Na svakom prodajnom mjestu je naznačeno radi li se o kosher, vegetarijanskoj ili vegan hrani te da li se u pripremi koristilo mlijeko i mliječni proizvodi, soja, orašasto voće, gluten, školjke. Festival u znaku poštivanja najrazličitijih dijeta!

Preteča festivala hrane  su tradicionalne fešte na kojima su se slavile srdele, šparoge, kesteni, puževi, rajčice, tartufi...

Međunarodni festival street fooda u Melbournu, koji se održava u ožujku, slavi raznolikost australijskog kontinenta i nudi put oko svijeta kroz street food pedesetak nacionalnih kuhinja. Ali hrana je i razlog da se posluša koncert, pogleda modna revija, sudjeluje u humantarnoj akciji ili provede nekoliko sati u kuharskoj radionici za odrasle i djecu.

Malo istočnije, u New Zelandu, također u ožujku, održava se jedan od najalternativnijih festivala hrane, Hokitika Wildfoods Festival. Alternativan u smislu da bi oni slabijeg želuca, mogli ostati gladni. Četrdesetak štandova neobičnih imena nude pržene škorpione, pečene pačje glave i janjeći mozak, ukiseljene crve i paukove, sibirski ginseng s afrodizijačkim djelovanjem, uz predavanja o hrani te puno muzike i plesa.

Mistura, najveći festival hrane u Južnoj Americi, održava se u rujnu, u Peruu. Stotine tisuća posjetitelja i stotine chefova, dokaz su da je Peru trenutno gastro destinacija broj 1, s izuzetno inovativnom kuhinjom. Dijelom festivala je i sajam s preko 300 proizvođača, koji predstavljaju svoje proizvode, od stotina različitih vrsta krumpira, quinoe, kave, začina.

Od 2. do 5. lipnja se u Genovi održao Streeat – European Food Truck festival. Radi se o jednom od brojnih "putujućih" festivala, na kojima svoju ponudu predstavljaju kamioni i kombiji u kojima se kuha i prodaje hrana.

"Dobra, jeftina i jednostavna" parola je festivala ulične hrane koji se u rujnu održava u Cape Townu, Južna Afrika. Ulična hrana je, što je i njezina glavna karakteristika, sastavljena od jeftinijih namirnica, poput iznutrica, skromnije ribe, žitarica, krumpira te se priprema na brzi način, što uglavnom podrazumijeva prženje.

Po svemu poseban je MAD Symposium u Kopenhagenu, kojeg je prije nekoliko godina osmislio jedan od najslavnijih šefova na svijetu, vlasnik NoMe, Rene' Redzepi. MAD (danska riječ za „hranu“) Sym nije festival na kojem se samo jede, već na kojem najveći svjetski šefovi raspravljaju i zamišljaju kako ćemo jesti u budućnosti, kako koristiti namirnice kojima raspolažemo, kako ih raspodijeliti tako da svi dobiju koliko im treba. Festival je zatvorenog tipa i ulaznice treba kupiti mjesecima unaprijed.

Od prije nekoliko godina i Hrvatska ima svoje festivale. Festival ulične hrane je od ove godine "putujući", i osim Zagreba, nedavno je svoju ponudu prestavio i Varaždincima.

Osim novije mode street food festivala, ne smijemo zaboraviti tradicionalna slavlja posvećena jednoj namirnici koje ima u izobilju u određenom godišnjem dobu. Možemo slobodno reći da su preteča festivala hrane bile tradicionalne fešte na kojima su se slavile srdele, šparoge, kesteni, puževi, rajčice, tartufi...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.