Moj profil

Sva zrna pšenice

Najpoznatiji proizvod od pšenice svakako je kruh. Ali ona je i puno više od svagdašnje korice. Pšenica se može jesti u zrnu (cijelom ili samljevenom), pahuljicama i raznim vrstama brašna.

Od pšenice u zrnu vrlo se jednostavno mogu pripremiti hladna, ljetna jela, poput brojnih salata, kao i tople, zimske, guste juhe. Tijekom toplijih mjeseci, skuhana i ohlađena zrna pšenice probajte pomiješati s tunjevinom, maslinama i kaparima, malo maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna. Kao i s račićima i avokadom ili s mozzarellom, rajčicama i bosiljkom.

Brojne kombinacije ovise jedino o prehrambenim navikama. Na taj način možete iskoristiti ostatke u vašem frižideru, od pečene i kuhane piletine, pečenih paprika, kuhanih mahuna, maslina, sira, jaja. Salatu pripremljenu s pšenicom, kao i sa svakom drugom žitaricom, možete držati u hladnjaku i jesti nekoliko dana.
Prije nego je sljedeći dan poslužite, ostavite je nekoliko sati na sobnoj temperaturi te osvježite s nekoliko žlica maslinovog ulja, malo mladog luka, limunovom koricom i sokom te svježim začinskim biljem.

Za pripremu gustih juha pšenicu možete koristiti umjesto ječma ili riže, dakle, samostalno ili u kombinaciji s drugim žitaricama i mahunarkama. Ako vam se pšenica čini pomalo bezukusnom, a ne želite koristiti meso, probajte juhi dodati nekoliko suhih vrganja koje ste prethodno namočili u malo mlake vode.

Pšenica se može jesti u zrnu (cijelom ili samljevenom), pahuljicama i raznim vrstama brašna.

Bliski istok je domovina "razlomljene" pšenice, bulgura, već udomaćene i na našim stolovima. Točnije, radi se o  pšeničnom zrnju bez ljuske, koje se djelomično skuha, zatim suši i usitnjava u manje dijelove.
Od bulgura se radi poznata libanonska salata "tabuleh" s rajčicom, lukom i metvicom, začinjena maslinovim uljem i limunom. Ali kao i pšenica u zrnu, bulgur se može koristiti u bezbroj varijanti.

Cous-cous se sastoji od zrnaca durum pšenice koja se dugo kuhaju na pari kako bi nabubrila i omekšala. Cous-cous se jede topao, začinjen umakom od povrća sa ili bez mesa i ribe. U klasičnim umacima ne smije nedostajati slanutak, rajčica, chili i peršin.

Tradicionalni cous-cous priprema se u specijalnim loncima u čijem se donjem dijelu na laganoj vatri kuha umak, a u gornjem dijelu, nekoj vrsti košare za kuhanje na pari, zrnca cous-cousa. Njih treba cijelo vrijeme "rahliti" rukama ili viljuškom. Priprema traje i po nekoliko sati. Za razliku od njega, danas nam moderna prehrambena industrija nudi instant cous-cous, koji zahtijeva tek nekoliko minuta pripreme, poput palente.

Iako manje korištene od zobenih i kukuruznih, pahuljice mogu biti i pšenične. One se često miješaju s drugim vrstama žitarica, kako biste dobili što ukusniji i cjelovitiji doručak.  

Pšenična brašna razlikuju se prvenstveno po vrsti pšenice od koje se dobivaju, tj. od "mekane" (Triticum aestivum) ili "tvrde", durum (Triticum durum). Prva se koristi prvenstveno za pripremu kruha, kolača i ostalih pekarskih proizvoda te svježe tjestenine s jajima. Brašno od durum pšenice glavni je sastojak suhe tjestenine.

Pšenično brašno također se razlikuje po načinu mljevenja, naime, da li se melje cijelo zrno (integralno) ili samo unutarnji dio (bijelo) te na meko ili sitnije i oštro ili krupnije mljeveno. Kod njihove primjene nema strogo određenih pravila, već ona ovisi o ukusima i navikama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.