Moj profil

Sve što niste znali o Spirulini

Zbog sadržaja brojnih antioksidanasa, spirulina je jedna od najboljih superfoods namirnica za potporu imunitetu kao i zaštitu organizma od brojnih štetnih djelovanja izvana.

Modro-zelena morska alga o kojoj se sve češće i sve više govori kao o čudesnoj namirnici u svrhu zdravlja, spirulina svakako sve više poprima na značaju kako u nutricionizmu, tako i u kulinarstvu. Stoga nije čudno što potrošači sve više traže načine kako je uklopiti u svakodnevnu prehranu, a proizvođači, kako da taj posao potrošačima olakšaju. No, što je zaista spirulina i što je čini toliko popularnom i toliko poželjnom namirnicom u prehrani ljudi?

Što je spirulina?

Spirulina je kao što je već navedeno, modro-zelena alga koju nalazimo i u slatkim i u morskim vodama, a najviše zapravo na u području Tihog oceana. Smatra se da potječe od davnina te da su je već drevne civilizacije koristile u svrhu ublažavanja brojnih zdravstvenih simptoma, ali i za poboljšanje imuniteta i detoksikaciju organizma.

Nutritivna svojstva

Spirulina je pretežito proteinska namirnica te više od 50% energije spiruline dolazi iz proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, slično kao i namirnice životinjskog podrijetla pa je tako nije potrebno kombinirati s nekom drugom skupinom hrane kako bi se postigao kompletan protein. Uz proteine, spirulina je i odličan izvor minerala poput kalija, bakra, željeza i magnezija. Također sadrži i znatne količine vitamina B skupine, posebice B2 (riboflavina). Od fitonutrijenata, spirulina sadrži mnoštvo antioksidanasa, beta-karotena i drugih pigmenata.  

Spirulina pripada skupini „supefoods“ namirnica zbog svoje izuzetne nutritivne vrijednosti i možebitnih zdravstvenih benefita.

Zdravstvene dobrobiti spiruline

Iako ne možemo sa sigurnošću govoriti o direktnoj uzročno-posljedičnoj vezi između izolirane namirnice poput spiruline i zdravstvene tegobe, istraživanja jesu pokazala kako spirulina ima snažno antioksidacijsko djelovanje, budući da sadrži aktivni spoj fikocijanin.

Neke od možebitnih zdravstvenih dobrobiti spiruline uključuju:

  • Fikocijanin: antikancerogeno djelovanje
  • Zeaksantin: potpora djelovanju živčanog sustava
  • Željezo: smanjuje rizik od pojave anemije
  • Aminokiseline: podupire rast i snagu mišićnog tkiva
  • Sinergističko djelovanje tvari spiruline: snižava krvni tlak, regulira razinu glukoze u krvi, snižava razinu lipida u krvi

Načini konzumacije spiruline

Spirulinu na tržištu možemo naći najčešće u obliku praha ili tableta. Spirulina u obliku praha se možda češće koristi kod proizvođača vjerojatno jer se tako može na puno više načina uključiti u prehranu.

Neki od ideja za korištenje spiruline u obrocima:

  • Dodatak u vodu, sok ili smoothie
  • Dodatak u kašu za doručak
  • Dodatak u jogurt ili svježi sir
  • Dodatak svježoj salati
  • Dodatak sirovim slasticama ili energetskim kuglicama/pločicama

Spirulina se može dodati i u već gotove proizvode za lakše i jednostavnije korištenje i dodatak prehrani potrošača. Vegeta & Spirulina je novi Podravkin začin čiji dodatak jelima ih može značajno nutritivno obogatiti bez utjecaja na krajnji okus i izgled proizvoda.

Preporučeni dnevni unos

Ako tek započinjete s uključenjem spiruline u prehranu, preporuka je započeti polako kako bi se organizam naviknuo. A i kod redovite konzumacije nije preporučeno da se premaši količina od 3 g na dan što je ekvivalent jedne žlice.

Možete je konzumirati jednom dnevno kao jednu žlicu, ili još bolje raspodijeliti na dva puta dnevno kako bi tijelo dobivalo nutritivne dobrobiti spiruline više puta tijekom dana u manjim količinama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.