Moj profil

Tko je Ferran Adria?

Već s prvim gutljajem ponuđenog koktel frapea od zelenog bora s čipsom od artičoka, u Ferranovom restoranu "El Buliju", znat ćete da ste na mjestu koje je drugačije.

Ferran Adria je čovjek koji se domislio koristiti plamenik kako bi ispekao žumanjak prepeličjeg jajeta. Tko je on? Kuhar, umjetnik, tehnolog ili čarobnjak?

Počeo je kao perač suđa, a danas je gastronomska megazvijezda. Časopis Time proglasio ga je za najinovativnijeg čovjeka na svijetu u 2005. g., vlasnik je prestižnog španjolskog restorana s tri Michelinove zvjezdice, "El Bullija", u kojem se stol mora rezervirati godinu dana unaprijed. Znalci kažu da je samo ove godine čak 500 000 ljudi iz čitavog svijeta poželjelo uživati u njegovim kulinarskim kreacijama, međutim tek je 8 000 sretnika imalo tu čast i uspjelo rezervirati stol.

Ugodno smješten na plaži u blizini katalonskog grada Rosas, restoran "El Bulli" postao je kultno mjesto hodočašća svih foodista dovoljno hrabrih da se bez razmišljanja bace u nepoznatu kulinarsku avanturu. U "El Bulliju" poslužit će vam potpuno nekonvencionalan obrok koji najčešće sadrži tridesetak slijedova jela, od kojih će većina biti samo veličine jednog zalogaja ili gutljaja. Tu je vrhunska gastronomija prezentirana u specijalno dizajniranom, funkcionalnom posuđu ili poslužena na posebnim srebrnim žlicama koje je Adria sam osmislio. Uza svako jelo uvijek slijedi objašnjenje stručnjaka koji će vam pojasniti što je "to" što u stvari jedete i na koji način "to" trebate degustirati kako biste u potpunosti osjetili sve okusne senzacije. Minimalistička, čista i uredna, svijetla, tehnološki savršena s puno metalnih ploha, kuhinja u "El Bulliju" sličnija je Enterpriseu nego standardnoj kuhinji. A nije slučajnost da je gost na prvom mjestu, pa tako na svakog gosta dolazi jedan kuhar.

Chef Adria izmislio je nekoliko potpuno novih kulinarskih tehnika, a što je još važnije, sistematizirao ih je i javno objavio te tako postao veliki kulinarski izumitelj našeg doba. Jednostavno slaže naoko nespojive okuse i teksture hrane u savršeno jedinstvo jestivih umjetničkih instalacija. Pjena od kokica, kavijar od manga, karamele od bučinog ulja, ravioli od sipe, špageti od parmezana, pržena riba u omotaču od šećerne vune, sladoled od badema s češnjakovim uljem i acetom balsamicom, breskve karamelizirane Smint bombonima, samo su djelić njegovih ludo dobrih ideja koje je više nego uspješno proveo u stvarnost.

Kako li samo taj čovjek dolazi do inspiracije? "Hladnom glavom i metodičkim radom", kaže Adria koji se, kako bi stvorio jela o kojima ni u snu ne sanjamo, nije fokusirao samo na jedno područje, već je skladno udružio kulinarstvo, umjetnost, znanost i tehnologiju pripremanja jela. O sebi govori: "Čitam sve što stignem. Postao sam svoje sveučilište. Uz iskustva skupljena na putovanjima, sve počinje s informacijom, informacijom i samo informacijom."

Pristup kulinarstvu kod njega dosljedan je kao i sve ostalo što radi. Kuhanju pristupa sa znanstvene strane pa tako u svome laboratoriju-radionici, nedaleko od Barcelone, osim kuhara, ima i kemičara i industrijskih dizajnera. Muškarci i žene odjeveni u bijele kute, zaposleni s dijagramima, raznim listama i mnoštvom aparata, stalno rade na novim konceptima. Razvoju novih jela pristupa se pažljivo, svaka se nova tehnika zapisuje i isprobava koliko god je potrebno dok se ne dobije savršen rezultat. Ono što ih razlikuje od drugih je zajedništvo, jer kao što sam Adria kaže: "Ja sam samo srednja zvijezda, čuda se dešavaju zahvaljujući svima nama, mi smo jedan dobar tim".

"Najviše mrzim monotoniju", često su citirane riječi ovog neobičnog čovjeka. Ali kao što o tome kaže poznati kulinarski znalac, chef Paul Bocuse, a i prema našem skromnom mišljenju, on je jedna od zadnjih osoba na svijetu koja bi se morala brinuti zbog toga. Adria je, sasvim sigurno, čovjek koji radi jedan od najuzbudljivijih i najkreativnijih poslova u kulinarskoj profesiji današnjice.

Work of art u svakom pogledu.

Autor slike: Francesc Guillamet

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.