Moj profil

Topli napitak od čokolade

Nakon igre na ledu i snijegu najviše prija topli napitak od čokolade, sličan onome u kojem su još prije 3 000 godina uživali prastari narodi Maje i Azteci. Dakle, prema novom receptu pripremi slasni napitak i doznaj još više o povijesti čokolade...

Nakon igre na hladnoći, ledu i snijegu najviše prijaju topli napitci. Stoga se odmah po povratku kući zagrij toplim čajem ili, još bolje, po novom Coolinarikinom receptu pripremi slastan napitak od čokolade. Potom ga nalij u svoju omiljenu šalicu ili lončić i sjedni za kompjuter, te, uživajući u gutljajima toplog čokoladnog napitka, na Coolinarikinim stranicama saznaj nešto o povijesti najukusnije, najslađe i najomiljenije slastice na svijetu.

Tvrda pločica čokolade nastala je tek polovicom 19. stoljeća, u tvornici čokolade u engleskom gradu Bristolu.

Napitak od zrna biljke kakaovac, od koje se proizvodi čokolada, odavna je poznat ljudima. Još prije 3 000 godina pili su ga Indijanci, prastari narodi Maje i Azteci, koji su tada živjeli na području Srednje Amerike. Pripremali su ga od praha prženih i mljevenih zrna kakaovca, pomiješanog s malo kukuruznog brašna i začina, čilija, papra, cimeta ili klinčića, koji su razmutili u zagrijanoj vodi. Svoj su napitak nazivali xocoatl, što u prijevodu znači ''gorka aromatična voda'', jer, vjerovali ili ne, prvi čokoladni napitak nije bio sladak, nego, kao što i njegov naziv govori, gorak.

U to su doba zrna kakaovca bila vrlo cijenjena pa su, osim za spremanje napitka dostupnog samo vladarima i bogatašima, služila i kao novac. Tako se, primjerice, za 200 zrna kakaovca mogao kupiti puran, a za tri zrna klip kukuruza. Nakon što je veliki moreplovac i istraživač Kolumbo 1492. godine otkrio Ameriku, s mnogim drugim namirnicama koje su početkom 16. stoljeća stigle u Europu, u Španjolsku je stigao i kakaovac, a s njime i napitak xocoatl. Sladokuscima Španjolcima indijanski je xocoatl bio previše gorak pa su ga počeli zaslađivati šećerom i medom.

Izvorno gorak, a sad ukusno zaslađen i začinjen čokoladni napitak, ubrzo je postao omiljen ne samo u Španjolskoj, nego i u Italiji i Francuskoj, a potom i u cijeloj Europi. Naravno, čokolada se najprije pila samo na kraljevskim dvorovima i u domovima plemstva i bogataša, a tek je mnogo kasnije, pojavom industrijskog načina proizvodnje, postala dostupna svima. Zanimljivo je da je od svoje pojave u Europi čokolada više od tristo godina postojala samo kao napitak.

Iako se u nešto krućem obliku dodavala tortama i kolačima, prva prava, tvrda pločica čokolade nastala je tek polovicom 19. stoljeća u tvornici čokolade u engleskom gradu Bristolu. Desetak godina kasnije crnoj je čokoladi dodano mlijeko pa je tako rođena i prva mliječna čokolada. Potom, razvojem tehnologije proizvodnje, pločice čokolade postaju sve savršenije i ukusnije.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.