Moj profil

...U Stambolu na Bosforu...

...ovo je moj PRVI clanak o ljepotama Stambola...u pripremi ih je joooossssssss....nadam se da cu vam uspjeti prenijeti bar dio atmosfere koja tamo danonocno vlada...u nastavku o Aja Sofiji,Sultanahmet dzamiji,Bazilici Cisterna i Sokollu dzamiji..

U STAMBOLU NA BOSFORU

...kada je rijec o Istanbulu covjek ne zna ni kako poceti,ustvari,najbolje je slikom,jer slika govori vise nego hiljadu rijeci...

Naime,moj put u Istanbul je prica za sebe...jos u avionu vam euforija ne da mira...i napokon,dodjete u Stambol,sve vam nepoznato,a u istom trenutku imate osjecaj kao da ste bili tu vec milion puta...Ljudi susretljivi,prijatni,naravni,ma isto kao kod nas u seher Saraj′vu..jos im samo fali ono sarajevsko „ dje si ba“...

Upoznate osnovne kulturne institucije i bastine i mislite sve znate o njemu...ali ne znate,ne znate jer Istanbul ima dusu i srce koje valja tek upoznati...Znali ste i prije da je to jedini grad u svijetu prostran na dva kontinenta,ali ne vjerujete dok svojim ocima ne vidite most koji je spona izmedju Azije i Evrope...fascinira vas to...pa pomislite da vam vise nikada niko ne moze reci da niste bili u Aziji.

Nekada se Istanbul zvao Konstantinopolj,po imenu velikog rimskog imperatora Konstantina...Jedno od prelijepih zdanja u Stambolu,koje izmedju ostalih OBAVEZNO trebate posjetiti,svakako je Aja Sofija...

Aja Sofija

Cijeli svijet je cuo za cuvenu Aja Sofiju...konacno ste i vi dozivjeli da posjetite to monumentalno zdanje o kojem svi pricaju...

Aja Sofija je izgradjena 537.godine,pa sve do osvajanja Istanbula 916 godina je sluzila kao crkva.Zatim je sve do 1934.godine u trajanju od 481 godine koristena kao dzamija.

Objekat je u februaru 1935.godine pretvoren u muzej i otvoren za posjetioce,po posjecenosti turista danas je treci muzej u Turskoj.Aja Sofija (Sveta Mudrost) je danas CETVRTA najveca crkva u svijetu.

Bazilika Cisterna

Ulazna vrata jedne od najvecih od 60-ak Bazilika Cisterni izgradjenih u Istanbulu za vrijeme Bizantije nalazi se preko puta Muzeja Aja Sofija.

        Bazilika Cisterna izgradjena je 532.godine za nekoliko mjeseci.U njoj se sakupljala voda za potrebe grada donijeta pomocu viadukta Valens.Cisterna je siroka 70 metara,dok je njena duzina 140 metara.Unutar cisterne nalazi se ukupno 336 stubova u razmaku od 4 metra.Ukupan kapacitet skladistenja vode iznosi 80 000 kubnih metara.Poslije restauracije cisterne 1987.godine ponovo je otvorena za posjet turista.Nekada je setnja unutar cisterne bila moguca samo camcem,dok danas izgradjenim stazama setnja je moguca do svih unutrasnjih tacaka.

Sultanahmet dzamija

Najveca i najvelicanstvenija dzamija od svih dzamija koje postoje u Istanbulu je Sultanahmet dzamija,izgradjena od strane Sultan Ahmeta I,14-og Osmanskog Sultana koji je carstvom vladao izmedju 1603-1617.godine.

Izgradnja dzamije pocela je 1609.godine,a zavrsena je 1616.godine.U sklopu kompleksa zdanja,osim dzmije,nalazi se medresa,imaret,dom zdravlja,zanatski centar,skola,turbe i prenociste za putnike namjernike.Sultan Ahmet I je sa 14 godina starosti dosao na prijestolje carstva i u periodu od 14 godina svoje vladavine bio je vrlo uspjesan vladar.Dzamija je zavrsena nekoliko tjedana prije njegove smrti,a pretpostavlja se da je 28-godisnji vladar umro od posljedice bolesti karcinoma.Njegovo tijelo je 1620.godine prenijeto u turbe izgradjeno unutar kompleksa dzamije.

Sultanahmet dzamiju jedinstvenom cini i cinjenica da je ona u Istanbulu i u Turskoj jedina dzamija koja ima sest minareta.Cetiri od sest minareta koji su postavljeni na kutovima dzamije i dvorista imaju po tri,dok dva minareta imaju po dvije serife,sto znaci da minareti ukupno imaju 16 serifa.Za ulazak u vanjsko dvoriste postoji 5 vrata.Za ulazak u predvorje sa stepenicama postoje 3 vrata.Dzamija ima ukupno 260 prozora.Visina kupole je 43 metra,dok je njen promjer 23,5 metara.Na zidovima i kupolama ubjedljivo dominiraju plocice i ukrasi plave i zelene boje,te je to razlog zasto je ova dzamija u svijetu poznata i pod imenom „Plava dzamija“.

Sultanahmet dzamija je otvorena za sve posjetioce,s tim da recimo ne mozete uci u odjeci kratkih rukava,ali da vas ne bi vratili oni imaju rjesenje.Naime,dobijete i mahramu za glavu,i prekrivac za ruke.Morate takodje skinuti obucu,a na noge vam daju da obujete adekvatne „hirurske“ kesice....e,kada ste sve to obavili,ulazite u dzamiju i „gubite“ se u njenoj unutrasnjosti,u njenoj ljepoti,jer u njoj dominiraju dezeni grana,listova,mladica,pupoljaka,lala,ruza,zumbula,karanfila,cvijeta nara,kao i grozdja,ali od svega toga najvise „zanijemite“ na smirenost svakog posjetioca,na ljepotu namaza koji se tu obavlja,na sjaj koje se reflektira pod uticajem silnih fotoaparata koji su tu...

Postoje dvije legende vezane za izgradnju Sultanahmet dzamije.

U jednoj legendi o izgradnji minareta govori se da je Sultan Ahmet I od arhitekte Mehmet age narucio izgradnju dzamije sa minaretom od zlata,ali je arhitekta znajuci da ce to jako puno kostati,sultanovu naredbu preinacio,umjesto zlatnu,on je rekao sest,pod izgovorom da je pogresno cuo (na tur.jeziku je altin-zlato...alti-sest).

Druga legenda govori da je Sultan Ahmet I nakon izgradnje svoje dzamije naredio dodavanje sedmog minareta na dzamiji sa sest minareta na Kabi (Mekka),kako ne bi njegova dzamija ostavila utisak da je velicanstvenija od dzamije u Mekki.To znaci da je Sultanahmet dzamija sa svojih sest minareta najveca dzamija poslije dzamije u Mekki koja ima sedam minareta.

Sokollu dzamija

    To je zdanje koje vrijedi posjetiti i vidjeti.Naime,dzamiju je poznatom turskom arhitekti Mimar Sinanu 1571.-1572.godine narucila supruga Mehmet pase Sokolovica,Esmahan Sultan,koja je ujedno i kcerka Sultana Selima II.

Kupola Sokolu dzamije je visoka 22 metra.Unutrasnji prostor osvjetljava 56 prozora.Ukrasavaju je plocice iz Izmika,na kojima dominiraju dezeni plave i i bijele boje.Dzamija je  jos jedan u nizu,mali,ali i veoma prijatan Osmanski objekat...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.