Moj profil

Variva na brzinu – vitaminske bombice za ljetne dane

Tijekom vrućina izbjegavamo tešku i masnu hranu pa radije odabiremo lakše okuse. Također većina uživa u sladoledima, koktelima i hladnim slasticama, ali često zanemarujemo potrebu za juhicama i tijekom sparnih dana. Zato smo odabrali one najbrže za pripremu i s puno povrća u loncu.

Zelena variva

Toplo nas godišnje doba obasipa velikim izborom voća i povrća pa nema izlike za izbjegavanje toplih juha. U pola sata možete imati slatko varivo od tikvica uz samo nekoliko osnovnih namirnica, a odlično će odgovarati s prilogom poput pirea. Još jedno zeleno čudo nalazi se u kombinaciji bijelih i zelenih šparoga, a dodati se mogu i mrkva, celer ili drugo povrće koje volite. Ipak, kada se spominju zeleni tanjuri nikako ne smijemo zaboraviti na krošnjastu biljku iz porodice kupusnjača – brokulu. Možete je napraviti u jednostavnoj kombinaciji s mozzarelom ili pak finu krem juhu zajedno s mrkvom i tikvicama.

Vrijeme je za isprobavanje ovih vitaminskih bombica koje se lako uklapaju u ove sparne dane

Ono po čemu se ljetna variva razlikuju od klasičnih koje volimo u hladno vrijeme je brza priprema i izbacivanje mesa. Masnoća teško pada tijekom sparina pa umjesto kobasica i velikih komada mesa radije ubacite kocke za juhu. Ideju iskoristite u varivu od kelja čiji će okus upotpuniti slatko povrće, malo pasirane rajčice i suhe gljive. 

Volimo žitarice

Žitarice su važan dio prehrane, bogate su vlaknima, ujedno i lake za pripremu. Savršen su dodatak juhama, a njihov izbor šarolik. Raskoš boja dolazi u obliku variva s povrćem i tri vrste žitarica, a za ljubitelje batata našao se sličan recept. Ubacivanjem muškatne bundeve u ovo jelo istaknut će se njegova slatkoća dok će cvjetovi brokule svojim zelenilom istaknuti koliko ste dobrog ovim jelom dali svome tijelu. Na zdravom metabolizmu poradite juhom od heljde i povrća koja će biti prava hranjiva bombica za svaku priliku.

Zdravlje tijekom cijele godine

Povrće je izvrstan izvor vlakana kojim ćete štititi svoj probavni sustav, kontrolirati razinu šećera i imunološkog sustava. Većina je niskokalorično pa istovremeno pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine zadržavajući hranjive tvari poput minerala, vitamina i vlakana. Mahunarke su također vrlo važne u svakodnevnoj prehrani – bob, mahune, grah, slanutak, sve su to namirnice koje nutricionisti stalno ističu u sprječavanju bolesti.

I slanutak i bob!

Već i ptice na grani znaju da je slanutak jako dobra namirnica za naš organizam. Zato varivo od slanutka valja pojesti i u hladnim i vrućim razdobljima. Ne zaboravite večer prije pripremanja staviti slanutak namakati ili provjerite svoje pakiranje za detaljnije upute. Priprema slanutka ovisit će o vrsti jela koju pripremate.

U priči o mahunarkama važne su i mahune, a Ljetno bogato varivo ove je godine kombinacija mahuna i bijeloga graha.

Hajmo sada i o mesu

Povrtne mješavine već su nas oduševile, ali bilo bi vrijeme i za malo mesne akcije. Bilo bi fer da konačno spomenemo i jelo koje uključuje komad mesa. Zato preporučamo ovaj topli tanjur piletine i boba za fini i hranjivi obrok. Za samo dašak mesa isprobajte varivo od brokule s listićima prženog pršuta. Dodajte malo vrhnja i vina za zaokruživanje ovog toplog obroka. Podsjetnik na more bit će simbioza bijele ribe, rajčice i graha kojom ćete kuhinju ispuniti najboljim mirisima.

Mesne okruglice s ječmom bit će pun pogodak za malo drugačiju juhu koju nitko neće moći odbiti! Postoji bezbroj varijacija za idealnu juhu i teško je izabrati favorite. Preostaje nam samo igranje okusima i posjet placu!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.