Moj profil

Vruća zima u tanjuru - namirnice koje će vas zapaliti

Zimi je važno organizmu osigurati hranjive tvari za zaštitu imuniteta, poput svježe cikle i nara u salatama, čaju s đumbirom, juhi od bundeve ili tradicionalnom kiselom kupusu.

Zima je razdoblje u kojemu zbog niskih vanjskih temperatura više vremena provodima unutra te se puno manje bavimo aktivnostima nego što je to u proljetnim i ljetnim mjesecima. Stoga se dovodimo u rizik da nam je prehrana neuravnotežena što za posljedicu ima razvoj bolesti i povećanje tjelesne mase.

Istraživanja su pokazala da začini poput đumbira, čili paprike i cimeta mogu ubrzati metabolizam i povisiti mu energiju zbog stvaranja topline pa su stoga izvrstan izbor za dodatak jelima zimi

Iz tog je razloga zimi izuzetno važno organizmu prehranom osigurati sve hranjive tvari za očuvanje zdravlja i poboljšanje imuniteta kako bismo se lakše borili sa zimskim prehladama, ali i očuvali željenu tjelesnu masu.

Prvenstveno su tu namirnice bogate vitaminom C, od kojih se zimi tradicionalno ističe kiseli kupus, ali i prokulice te butternut tikva. 

Đumbir i čili paprika su začini za koje se smatra da ugrijavaju organizam te bi stoga trebali biti sastavni dio prehrane u zimskim mjesecima. Prilično su izraženog okusa, i nisu po ukusu svakoga, pa se stoga mogu na mala vrata uvoditi u prehranu poput konzumacije đumbira u obliku čaja s drugim biljkama te čili paprike u ribljem paprikašu, ali naravno i kao u jelima. 

Kao prilog, lagani ručak ili međuobrok, izvrstan izbor su salate budući da su izvor vitamina C, prehrambenih vlakana i antioksidansa, od čega se posebno ističe ona sa svježom ciklom i celerom ili ona s narom. 

U hladnim, mračnim zimskim večerima, krem juhe su izvrstan izbor budući da ne sadrže veliku količinu energije te stoga ne "padaju" teško na želudac, lako su probavljive i ne dovode do poteškoća u spavanju, a idealan su izbor krem juhe od sezonskih namirnica poput bundeve, butternut tikve ili batata.

Zimi svakako treba čim više izbjegavati tzv. "bijelu" hranu poput prerađene tjestenine i riže, kremastih i suhih kolača i keksa te bijelog kruha budući da su izvor jednostavnih šećera, energije i masti.

Okosnicu prehrane trebala bi činiti hrana bogata proteinima (i životinjskim i biljnima), vitaminima i mineralnim tvarima (voće, povrće, žitarice, grahorice).

Za zasladiti kraj dana, jabuka kao kraljica voća u borbi protiv bolesti posipana cimetom koji može ubrzati metabolizam, izvrstan su prehrambeni izbor uklopljen u savršeni zimski ugođaj.



:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.