Moj profil

Zanimljivosti o krumpiru

Inke su se njime hranile već prije 6000 godina, te na quechua jeziku osmislile oko 1000 riječi koje znače i opisuju različite sorte krumpira. Krumpir zovu i "kruh s Anda".

Kad nas na Zemlji bude 8, 10 i više milijarda, hoće li nas prehraniti riža ili krumpir? Donedavno sam prednost davala riži, međutim, u ovoj 2008. godini, koju je FAO, Agencija UN-a za prehranu i poljoprivredu, proglasila godinom krumpira, gomoljka je ponovo osvojila moje srce.

I očito nisam jedina. Svaki stanovnik planeta pojede godišnje 33 kilograma krumpira. Još uvijek ga najviše vole i jedu u zemljama istočne i srednje Europe pa tako rekord drže Belgijanci s 200 kilograma po osobi godišnje (podatak mi je izgledao pretjeran pa sam provjerila!), ali najveći se porast proizvodnje i potrošnje bilježi u Aziji, naročito Kini. Kina, uz Indiju, danas proizvede trećinu svjetske količine krumpira. Dakle, krumpir je demokratičan. U njemu uživaju bogati Danci kao i siromašni kineski seljaci.

Prve biljčice krumpira iznikle su negdje na peruanskim Andama. Inke su se njime hranile već prije 6 000 godina te na quechua jeziku osmislile oko 1 000 riječi koje znače i opisuju različite vrste krumpira. Krumpir zovu i "kruh s Anda". Prvi su ga preko Atlantika donijeli španjolski "conquistadores", ali tek kao egzotičnu biljku, botanički kuriozitet, predstavljajući ga "američkim tartufom". Godinama je na europskom tlu svoje mjesto nalazio među ukrasnim biljkama sve dok ga nisu prihvatili kao jestivu namirnicu najprije u Njemačkoj i Italiji, a kasnije i u Francuskoj.

Rijetko koja namirnica ima tako značajnu povijest. Brojni povijesničari tvrde da krumpir predstavlja jedan od glavnih razloga masovnijeg iseljenja u Ameriku. Naime, polovinom 19. stoljeća, tada nepoznata bolest, najvjerojatnije gljivice, napala je biljke krumpira i uništila gotovo čitav urod. To je prouzročilo godine gladi. Razdoblje nazvano također Irish Patato Famine ("glad irskog krumpira") koje je natjerala stotine tisuća Iraca, Nijemaca, Engleza i Nizozemaca da krenu  trbuhom za krumpirom.

Iz vlastitog iskustva znam da se krumpiri mogu jesti svakodnevno, a da nikad ne dosade. Pečeni, prženi, kuhani u kori i oguljeni, zgnječeni u pire ili narezani u razne vrste salata, kao dodatak kruhu, štrucama, juhama. Ne postoji čovjek koji ne voli krumpir spremljen barem na jedan način.

Evo, i nekih malih zanimljivosti o krumpiru!

Krumpir može biti koristan i kod manjih zdravstvenih problema. Naribani može smanjiti bolove i umiriti opekotine na koži.

Krumpir je ušao i u naš svakodnevni govor. Brojne su metafore i izreke koje ga koriste: poput, "vreća krumpira", "vrući krumpir" i drugo.

"Sanjati krumpir" znači lijenost i glupost. "Kupovati krumpir" znači da ćemo biti vrlo produktivni na poslu, a guliti da ćemo uspjeti prevladati neke poteškoće koje nas muče.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.