Moj profil

Zasučite rukave, otkrivamo najslađe blagdanske jestive dekoracije

U trenucima kada zrak postaje hladniji, a svjetla na gradskim ulicama dobivaju posebnu čaroliju, dolazimo do vremena godine kada se srca pune toplinom i obitelji okupljaju oko blistavih božićnih jelki.

Kako blagdani već kucaju na vrata, kuhinje se spremaju za pripremu najdražih blagdanskih jela. Razmišljajući o slasticama rastu nam zazubice, a u ovom ćemo tekstu istražiti čaroliju koju stvaraju božićne dekoracije te kako ove jednostavne, ali posebne elemente pretvaramo u simbole ljubavi, obitelji i radosti tijekom najljepšeg vremena u godini. I koje ćete moći pojesti.

Božićni će ukrasi ove godine biti i najljepši i najfiniji

Gingerbread, odnosno kolačići od đumbira najstariji su i najpoznatiji primjer jestivih blagdanskih slastica. Već su za vrijeme antičkog Rima jeli ovi kolačići, a vojnici su ih jeli kako bi poboljšali svoju borbenost. U Engleskoj gingerbread povezujemo s Henrijem III I Elizabetom I dok u 17. stoljeću postaje u obliku božićnih kućica postaje tradicija u Njemačkoj.

Božićna tradicija nastavlja se uz "Bûche de Noël", kod nas poznato kao „torta bor“. Prvi zapisi o ovoj slastici datiraju iz 17. stoljeća u Francuskoj, a svojim izgledom bora, gljiva i lišća spaja prirodu i tradicionalne božićne elemente. Još jedan poklon njemačke tradicije jest stollen kolač, a klasičan recept sadrži mješavinu sušenog voća, orašastih plodova, maslaca, šećera, jaja i začina poput cimeta i muškatnog oraščića. Tijesto se može obogatiti marcipanom za dodatnu slatkoću.

Miris tradicije u kuhinji

Gingerbread torta će vašoj kuhinji srazom blagdanskih začina pružiti zavidan miris – sve zahvaljujući kombinaciji cimeta, ruma, đumbira i kardamoma. Za dekoriranje torte iskoristite medenjake ili osušeni ružmarin uvaljan u šećer. O Plant gingerbread kuglof  idealan je odabir za one koji ne jedu sastojke životinjskog porijekla. Savršenim skladom sastojaka ova varijanta neće biti ništa manje posebna od originalnog recepta. Ljubiteljima voća ove godine pripremite mini stollen poklončiće koji će biti najslađi znak pažnje dosad. U ovom se tradicionalnom voćnom kolaču uživa već stoljećima.

Mekanih kora s medom, klasičnim božićnim začinima i kremom okusom vanilije stvorit ćete tortu bor , bogatu ukrasima i okusima.

Sve u zraku miriši na keksiće

Priča o keksima mora se početi paprenjacima. Njihova povijest seže u daleku renesansu, no mi ih se sjećamo iz knjige Augusta Šenoe, Zlatarevo zlato. Paprenjak ima veliku ulogu u domaćoj povijesti i to zahvaljujući svojim toplim mirisom cimeta i oraha kojeg ćete izdaleka prepoznati.

Ostanimo kod sličnih mirisa i sljubljivanja cimeta, muškatnog oraščića i mljevenog đumbira. Kolačić za šalicu u božićna će jutra biti predivni dodatak omiljenom napitku. Dok pijete jutarnji topli gutljaj neka vam pogled prema jelci odvuče čokoladni ukrasi u različitim oblicima.

Prekrasan izgled i boje hit kolačića macarons mogli bi biti novi omiljeni desert u vašem domu. Njihova je priprema zahtjevna, no okus poseban. Slavu je svakako stekao lijepim izgledom i raznobojnim nastupima pa nemojte zaboraviti jestive boje. 

Ljepota je u detaljima, a u izradu uključite i one najmlađe

Novogodišnji stol ove godine ukrasite cake popsima , slatkim čokoladnim ukrasima čiji će izgled razveseliti najmlađe. Možete ih uključiti i u samu izradu. Razveselite ih i sa keksima kojima dodate ukrasnu vrpcu pa lako postaju ukrasi na božićnom drvcu. Za različite oblike i boje iskoristite Dolcelin bijeli fondant i prehrambene boje, neka ove godine mašta nema granica!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.